Holder godt på varmen
Stor test av vinterposer for småbarn.

Vi har testet åtte populære og aktuelle vinterposer til barn og kan konstatere at alle holder mer eller mindre godt på varmen.
Fem av posene har høy isolasjonsevne, de andre har middels god isolasjonsevne.
Posenes evne til å holde vannet ute er det derimot dårligere med. Vinterposen fra Ticket to Heaven er testens beste til å holde fuktigheten ute, resten av posene har relativt dårlig vannavvisende evne.
Posen fra Nøstebarn klarer vannavvisningstesten svært dårlig og overflaten ble gjennomvåt med en gang. Den samme posen er derimot den mest brannsikre i testen.
Vinterposens brannsikkerhet kan være avgjørende hvis den for eksempel utsettes for en gnist fra ett bål.
- Enkelte av varmeposene tok fyr i løpet av ett sekund. Da har man liten tid til å reagere hvis det skjer ett uhell, sier Kirsi Laitala, som er fagansvarlig på tekstil hos Sifo, Statens institutt for forbruksforskning.
Den mest brannfarlige av posene er Odenwälder Holly, tett etterfulgt av Odenwälder Mucki L og Ticket to heaven.
Tåler ikke vask
Det er også testet hvordan posene klarer seg etter tre omganger i vaskemaskinen. Her ble resultatet svært varierende.
- Det er overraskende at så mange av posene tålte vask såpass dårlig, sier Laitala.
Mens noen av posene klarte seg veldig godt, mistet andre både form og farge.
Innersømmene på Odenwälder Mucki raknet på flere steder, og på Odenwälder Holly ble dekorasjonsbamsen både nuppete, klumpete og hardere.
Trekket på Voksiposen krympet en hel del i lengderetningen etter vask, noe som førte til at det ble altfor liten plass til dynen inne i trekket. Dessuten ble flanellsfôret nuppete og hardere.
Nøstebarns skinnpose forandret seg også betraktelig etter vask. Siden posen vi fikk tilsendt fra Nøstebarn manglet vaskeanvisning tok laboratoriet utgangspunkt i nettsidene, hvor det kun står at posen kan vaskes på 30 grader ullprogram.
Laboratoriet fikk ikke informasjon om at det er anbefalt å vaske posen med spesialvaskemiddel for ubehandlet ull, og brukte derfor ullvaskemidlet Milo.
Etter vask ble skinnet i posen mye hardere og mer kompakt, og en del av ullen fikk misfarginger. Ullen ble dessuten mer klumpete og mindre myk enn før vask.
Jannecke Riisøen, daglig leder i Nøstebarn, sier de aldri har hatt en eneste reklamasjon på misfarginger etter vask.
- Med alle poser som selges følger det en egen vaskeanvisning. Vi anbefaler å bruke vaskemiddel for ubehandlet ull til alle våre produkter, sier Riisøen.
Velg etter behov
En vinterpose koster ofte mye, og det kan derfor være lurt å investere i en pose som er fleksibel og som kan brukes lenge. Barnet vokser fort og størrelsen på posen betyr derfor en hel del.
Tanken er at alle poser skal passe til alle vogner, men mange er store og klumpete, og det kan derfor være lurt å sjekke at posen faktisk får plass i vognen.
Vinteren byr på vekslende vær og temperatur, og en fleksibel pose vil holde barnet passe varm hele sesongen gjennom. På en del av skinnposene kan man ta av overdelen og bruke underdelen som skinnfell.
Dunposene har ofte et glidelåssystem som gjør at de kan brettes helt ut til et teppe eller snurpes sammen, alt etter hvor kaldt det er ute. Vinterposer som har glidelås i sidene er praktiske i bruk også fordi det da er enklere å ta barnet inn og ut av posen.
Det er verdt å merke seg at ikke alle poser har hull under til sikkerhetsseler, noe som er upraktisk med hensyn til store barn som sitter urolig i vognen.
Ull eller dun/syntetfiber?
Lammeskinnsposer veier som regel mer enn dun- eller syntetiske poser, men fordelen med lammeskinn er at ullen er temperaturregulerende og beskytter mot både kulde og varme, selv i fuktig tilstand.
Til en viss grad er ull også selvrensende, og man trenger ikke vaske en lammeskinnspose så ofte.
De fleste dun- og syntetiske poser er på sin side lettere, og tar liten plass i nedpakket tilstand. De er ofte enklere å vaske enn lammeskinnsposer, og de aller fleste kan dessuten tørkes i tørketrommel.