Jeg spør meg om Norge tror de kan sette seg over en bestemmelse, som en rekke europeiske land har skrevet under på

sikring av barn i bil

LANG ERFARING: Laboratoriesjef Tommy Pettersson i det svenske Statens vei- og transportforskningsinstitutt (VTI). © FOTO: VTI

Reglene

7.2.1.4.1 A clip connection between the shoulder straps of a harness belt is deemed not to comply with the single operation requirement given in paragraph 7.2.1.4. above.

7.2.1.4. It shall be possible to release the child from the restraint by a single operation on a single buckle. For groups 0 and 0+ it is allowed to remove the child together with devices such as infant carrier/carry-cot/carry-cot restraints if the child restraint system can be released by operation of a maximum of two buckles.

Kilde: UNECE og regulation 44.

Sliter du med at barnet ditt tar av seg selene i barnebilstolen, kan du i Norge få kjøpt en liten plastspenne for å feste selene sammen. Da

klarer ikke barnet å få av seg selene selv. Plastspennen er forbudt, ifølge europeiske bestemmelser. Likevel selges den i Norge og brukes av norske foreldre.

Står i klartekst

- I ECE R44 § 7.2.1.4.1. står det i klartekst at belteklips ikke er tillatt, sier Laboratoriesjef Tommy Pettersson i det svenske Statens vei- og transportforskningsinstitutt (VTI). Han viser til UNECE sine bestemmelser om sikring av barn i bil . UNECE er FNs organ for økonomisk samarbeid i Europa. Bakgrunnen for paragrafen er at det kan haste med å få ut barna av

bilen ved for eksempel en bilbrann, hvis en bil kjører ut i vannet, eller fordi barnet er hardt skadet i en kollisjon. Da skal det bare finnes en rød knapp å trykke på, ifølge Tommy Pettersson.

- Bakgrunnen for loven er at alle mer eller mindre instinktivt vet at det holder å trykke på den røde knappen hvis de raskt skal få av seg et bilbelte. Bilstoler til barn skal også være utformet på samme måten. Det er derfor viktig at Norge følger reglene også, påpeker Pettersson.

Setter seg over loven

- Jeg har ikke noe problem med å forstå den gode viljen og intensjonen hos Trygg Trafikk, når de tillater bruk av spennen. Likevel spør jeg meg om Norge tror de kan sette seg over en bestemmelse, som en rekke europeiske land, blant annet Norge og Sverige, har skrevet under på, sier Tommy Pettersson. Han har i en årrekke deltatt på de europeiske møtene om trafikksikring av barn.

Ikke for moro skyld

Den svenske bilstoleksperten lurer på hva som er vitsen med europeiske regler, dersom et eller flere land velger å ikke følge reglene.

- Jeg er den første til å erkjenne at plastspennen ikke er det verste som er hendt, men jeg stiller spørsmål om hvem som bestemmer hvor grensene

skal gå, påpeker Pettersson.

Han understreker at reglene alltid har bakgrunn i virkeligheten.

- Reglene er ikke laget for å være ubehagelige med folk, og det er ingen som lager reglene fordi det er gøy, sier Pettersson.

Les også: Slik sikrer du barn i bil.

Tolker loven strengt

Distriktsleder Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk mener det er viktigere at barn holder seg på plass i bilsetet ved hjelp av en plastspenne, enn at de risikerer skader i en ulykke fordi de ikke har setebeltet ordentlig på.

-I teorien er jeg enig i at man ikke skal manipulere bilstolen i forhold til hvordan den er produsert og levert, men i virkeligheten så fungerer det annerledes. Noen barn er utbryterkonger og åler seg ut av selene, da kan den spennen være til hjelp, sier Rørholt.

-Hvis du tolker loven strengt, så kan beltespennen oppfattes som et tilleggsutstyr som du ikke har lov til å bruke, fordi du endrer bruken av barnebilsetet. Vi mener denne spennen ikke endrer bruken av bilstolen, slik håndklær under stolene eller en pute i selve stolen gjør, forklarer distriktsleder Vibeke Rørholt i Trygg Trafikk Oslo.

Hun påpeker at plastspennen er laget slik at den brekker om en voksen drar hard i den.

- Spennen er langt tryggere enn skistropper, eller andre ting foreldre bruker for å feste setebeltene sammen, sier Rørholt.

Les også: Feil beltebruk gir livstruende skader.

Hvilket barnesete skal du velge?

Flere saker på: Klikk Foreldre.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!