reflekser

REFLEKS: En god gammeldags refleks. © FOTO: Scanpic

- Formålet er å få økt oppmerksomhet på det å være synlig i trafikken, og å minne folk på at nå begynner mørketiden og man må finne frem refleksene, forteller Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Refleksdagen markeres med en rekke ulike arrangementer rundt omkring i landet. Mange av aktivitetene er rettet spesielt mot barn. Det blir blant annet refleksdemonstrasjoner, tellinger og "Den store refleksjakten", hvor alle barneskoler er invitert til å delta.

Foredrag om refleks

Stig Schibbye, daglig leder i Reflectil Norge AS, skal holde foredrag til barn om hva refleks er og hvorfor man bruker det.

- Jeg skal også snakke om ulike reflekstyper og hvordan man kan se om en refleks er god eller ikke, sier Schibbye.

Reflekser kan du blant annet få kjøpt i sportsbutikker, apotek, bokhandlere og på nettet. Det viktigste er å passe på at refleksen du kjøper er EU-godkjent. Da skal det være et CE-merke på produktet eller pakken.

- De beste refleksene til barn er de som er sydd på klærne, for da har de dem på seg bestandig. Men det betyr at foreldrene må sy dem på, sier han.

Bør henge fritt

Du kan få kjøpt alle mulige varianter av reflekser: kosedyr, refleksvest, armbind, refleksteip, refleksstjerner, barnevognrefleks og "gammeldagse" refleksbrikker. Men man må være obs på at noen reflekser ikke er CE-merket, noe som betyr at de er særdeles dårlige.

- Det er ingen som gjør noe med det hvis en refleks ikke er godkjent, det er derfor viktig at forbrukeren sjekker dette selv.

Jo lenger nede på kroppen refleksen er plassert, dess bedre er det. Dette er fordi billyktene lyser på benene først og så oppover resten av kroppen. "Gammeldagse" refleksbrikker bør derfor henge omtrent i knehøyde.

- Når de dingler fritt får de en blinkeeffekt som er lett for bilførerne å oppdage. Dette er mye bedre enn for eksempel en refleks som henger fast på ranselen, den vil virke mye dårligere, forklarer Schibbye.

Bruk det selv

Schibbye råder foreldre til å gå foran som et goder eksempel.

- Ikke bare si at barna må bruke refleks, gjør det selv også, sier han og legger til at nå er tiden inne for å bruke refleks. Og den skal brukes helt frem til våren.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!