Julie Gjørven

– Normalt å bli redd

Som foreldre er det helt naturlig å bli redd etter skytedramaet i Finland.

- Assosiasjonene går til min egen datter som er 17 år, og at det er mange foreldre som har hatt en trist dag. Den får meg også til å tenke på at det er så vilkårlig hvor volden rammer, sier Eva Marie Hagen.

Kveldens tema

Hun kommer garantert til å snakke med sin egen datter i kveld, og spørre hva hun tenker om saken.

- Men selv om slike episoder har skjedd oftere nå enn før, kommer jeg ikke til å gå rundt og være redd for at dette skal skje på skolen til datteren min, sier Eva Marie Hagen.

Ikke redd

Åshild Grande fra Oslo frykter ikke at norske elever skal bli offer for skytetragedier som den i Finland. Hun er stemor til to barn på 9 og 13 år og mor til Øyvind Grande Kjær (2 1/2).

- Jeg er så naiv at jeg har vanskelig for å tro at et skytedrama vil skje på skolen til barna mine. Hun er likevel sjokker over det som har skjedd i Finland.

- Jeg blir ikke redd. Jeg er vokst opp på landet, der folk gikk amok på fest med slagvåpen. Men det er spesielt at noe slikt skjer på dagtid, sier Grande. Hun er selv psykiater, og har jobbet på legevakten.

- Gisseldramaet i en barnehage på Vestlandet gikk sterkere inn på meg. Der tok en psykisk ustabil person barna som gissel, sier Grande.

Beroliger barna

Åshild Grande vil berolige sine egne barn med at slike skyteepisoder er sjeldne på skoler, og at det ikke kommer til å skje på skolen barna går på.

- Det er langt mellom at ungdom sier de har tanker og ideer om å skyte noe, og til de faktisk gjør alvor av det, påpeker Grande.

skytedrama i Finland

IKKE REDD: Åshild Grande med sønnen Øyvind Grande Kjær (2 1/2) er ikke redd for at skoler i Oslo skal rammes av skytetragedier som den i Finland. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!