Problemfri flytting med barn

Unngå grinete unger før, under og etter flyttingen med våre tips.

PÅ FLYTTEFOT: For mange barn kan det å flytte være problematisk.
PÅ FLYTTEFOT: For mange barn kan det å flytte være problematisk. Foto: Foto: Tracy Fowler, Crestock
Sist oppdatert

For mange barn, kanskje de i begynnelsen av tenårene spesielt, kan det å flytte være problematisk. Hver situasjon er forskjellig, og barna likeså. Noen blir oppspilte, ivrige og gleder seg til å flytte, andre kan endre adferd og blir sure, vrange og vil overhodet ikke flytte.

Vi har sett på noen vanlige situasjoner og problemer, og gir deg tips for å håndtere dem:

Barnet slår seg vrang

Allerede fra du tar opp det å flytte, slår barnet seg vrang.

Løsningen er å introdusere ideen over tid, og få barna til å tenke over hvordan det vil være å bo et annet sted.

Hvis barnet venner seg til tanken, vil ikke selve flyttingen gjøre et så stort inntrykk når spørsmålet kommer opp. Med større barn kan denne ideen ikke være fullt så lur, de kan gjette hva du driver med, og føle seg narret. Når du har fortalt dem om flyttingen, vær forberedt, vis dem kart (eventuelt stedet hvis det ikke er langt unna), fortell litt om området og de positive tingene som er å hente frem, surf på nettet sammen med barna og se om dere kan finne spennende informasjon.

Barnet må føle seg inkludert

Å føle at alt bestemmes over hodet på dem, er ofte en av grunnene til at barn motsetter seg flytting. Sørg for at barnet forstår årsakene til at dere flytter, dra til det nye stedet dere skal bo hvis mulig og gjør overgangen litt gradvis. La de være med på pakkingen og planleggingen, spesielt la barna pakke sine egne ting som leker og klær. La yngre barn lage gøyale merkelapper eller finn på andre ting som både sysselsetter barna og lar dem være med i prosessen.

De hater sitt nye rom

Hvis mulig, la barnet være med på å velge rommet sitt, og få bestemme farger og innredning på det nye rommet. Dette kan benyttes som gulrot tidligere i prosessen, men da må du ikke gå tilbake på løfter seinere. Lover du at barnet fritt skal velge farge på rommet og protesterer når småen vil ha lysgrønne vegger med lilla prikker har du bommet.

Mas på selve flyttedagen

Sysselsett barna så de ikke flyr i veien ved å la de ta ansvaret for sine egne pakkede ting, kjæledyr + tilbehør til kjæledyr eller liknende. Motivér de gjerne til å passe på noe "viktig". Er barna store nok, kan de være med å bære lette esker, planter og gjenstander.

Når dere kommer frem, hold barna opptatt ved å få på plass deres esker tidlig, så de kan begynne å pakke opp noen saker selv. Favorittleker og de kjæreste kosedyrene er viktig å få opp tidlig for mindre barn, få gjerne barnet til å pakke og merke en eller to esker spesielt med dette! Større barn kan selvsagt sendes ut på 'oppdagelsesferd' eller liknende i nærområdet, men det er fint om dere alle kan ta en tur i området hvis det ikke allerede er gjort - og dere orker!

Lettvint mat

Husk lettvint mat på nytt sted flyttedagen, evt. spis underveis! Sjekk gjerne om det er et greit sted å spise på veien, så dere ikke kjører rundt med sultne og grinete barn.

En liten gulrot som 'kakao når vi kommer frem' kan med fordel brukes (for kakao og melk har du i den viktigste esken du lett får tak i).

Få hjelp av barna med de tingene de kan hjelpe til med, ikke plasser dem i en sofa så de kjeder seg.

Noe av det første du (og barna) bør gjøre etter å ha kommet frem, er å ordne med soveplassene. Ha sengetøy, madrasser o.l. på plass og helst sengen ferdig oppredd så du kan stupe i seng senere.

Etter innflytting

Barna kan bruke litt tid før de føler seg hjemme på nytt sted, og savner kanskje venner og sitt gamle miljø. Få de til å forstå at det ikke er umulig å se vennene igjen. Hvis praktisk mulig, få venner på besøk til å overnatte kort tid etter flyttingen - forberedelser til dette kan gi barnet noe å være opptatt av og ha noe å se fram til. Fokusér på positive ting, hverdagslige rutiner er også med på å få barnet til å føle seg hjemme på nytt sted.

God flytting!

Kilder: The Move Channel

[ Publisert på hushjemhage.no ]

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også