Elisabeth Høye

Øko = logisk?

Stadig flere småbarnsforeldre velger økologisk barnemat.

Trebarnspappaen Terje Håkonsen har markert seg som frontfigur for økologisk mat. Hjemme spiser hele familien "naturlig". Ett av triksene er "lurepotetstappe".

- Øko er et kjipt navn. Det er dumt at naturlig mat har fått ett sånt stempel, sier Terje Håkonsen.

Nylig ble han deleier i butikken og kafeen Korn på Bygdøy i Oslo, hvor alt som selges over disken er økologisk. Han har også frontet en økologisk profil gjennom snøbrettkonkurransen The Arctic Challenge.

- Vi har servert "ren mat" siden 2003.

Han ser på det som sitt lille bidrag til å gi folk sunn og normal mat, samtidig som det kanskje er med på å hjelpe dem til å se hvor viktig det er med en ren jord.

- Hva er dine argumenter for å spise økologisk?

- Først og fremst fordi det ikke er sprøytet med noe som jeg ikke vet hva gjør med kroppen. Jeg mener også at det er mer næring og smak i "naturlig mat", samtidig som det er bedre for jorda og miljøet vårt, sier Håkonsen.

Ubehandlet er best

Interessen for økologisk mat fikk Terje på 90-tallet. Han reiste en del rundt med noen eldre venner som var veldig opptatt av mat og sunn livsstil.

- Når man får vite hva de gjødsler, sprøyter og mater dyrene med, så er ikke det noe vanskelig valg å begynne å spise økologisk. I hvert fall ikke for meg, sier Håkonsen.

Kommer du hjem til familien Håkonsen/Hundvin er det stort sett "naturlig mat" som står på menyen. Hvis det finnes økologiske alternativer, velger han dem når han skal servere barna mat.

- Vi spiser mye norsk fisk, viltkjøtt, ulike kornsorter og nøtter, men ikke peanøtter! Vi styrer unna mat som kommer fra kua. Det finnes ingen enkel oppskrift, men det som er ubehandlet vet man er bra, sier Håkonsen.

Han mener at det drives mye falsk markedsføring i forhold til hva som er bra mat, særlig når det gjelder merkingen av "sunn mat" i dagligvarekjeder.

Luretriks

- Hvordan få barna til å spise sunt? Har du noen triks?

- Det som har hjulpet oss er at vi ikke har gitt eller vist dem usunne ting fra de er født. Med en gang de får smaken på søtt, blir det vanskeligere. Men det er mye sunt og godt man kan luremose inn i en potetstappe, sier Håkonsen.

Han lar også barna være med å lage maten, og lag det samme til barna som til de voksne. Dessuten bør man styre unna barnemenyen når familien er ute og spiser.

- Jeg lurer på hvorfor barnemenyen alltid består av junkfood, spør Håkonsen. Han anbefaler heller foreldre til å få laget en mindre porsjon av den vanlige menyen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!