Barn og husarbeid

- Barn som får hjelpe til blir mer selvstendige

Samtidig får familien mer tid sammen.

SELVSTENDIGHETSTRENING: Lar du barna hjelpe til hjemme, for eksempel med matlaging, blir de mer selvstendige.
SELVSTENDIGHETSTRENING: Lar du barna hjelpe til hjemme, for eksempel med matlaging, blir de mer selvstendige. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

- Det kan være lurt å la barna få lov til å hjelpe til hjemme. På den måten forbereder vi barna på voksenlivet samtidig som det skaper mestringsfølelse, sier barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein som driver råd og veiledningstjenesten Lykkeligbarndom.no.

Barn vil gjerne være med på alt foreldrene gjør, og ofte er det oss voksne som sette en stopper for hva de får hjelpe til med.

Men tar du barna med i det daglige arbeidet, kan du ende opp med svært gode hjelpere.

Dere kan for eksempel la barna gjøre plikter mot lommepenger.

La babyen observere

Hvis barna ikke får hjelpe til hjemme og gjøre en del selv, mener Ulstein de kan gå glipp av viktig trening og erfaring til voksenlivet.

- Og da kan vi risikere å ende opp med en samfunn fullt av mennesker som trenger essensiell hjelp, sier hun. 

Hun mener det er utrolig mye et barn kan klare, og at man heller ikke skal undervurdere verdien av å ha med barna allerede før de er i stand til å delta aktivt.

- Når babyen ligger på gulvet mens du putter tøy i vaskemaskinen, kan han eller hun observere og på den måten lærer barnet, sier hun.

Snakk sammen først

Skal du gi barna mer konkrete arbeidsoppgaver, er det greit med litt forarbeid.

- Når man skal involvere barnet i arbeid, må man alltid starte med samarbeid. Få gjerne barna til å komme med forslag på ting de kan og vil gjøre selv, og så kan dere voksne si litt om hva dere forventer, sier styrer i Espira Kløverenga barnehage på Årnes, Camilla Hagstrøm.

Hun anbefaler å ta barnas alder og modenhet med i betraktningen.

Det er viktig at barnet faktisk får oppgaver han eller hun mestrer, og det på et tidspunkt da de voksne har tid til å la barnet fullføre selv.

- Det er helt klart en fordel å komme i gang allerede fra ettårsalderen. Da vil jo det å hjelpe til hjemme være en naturlig del av hverdagen innen barnet begynner på skolen, sier hun.

Viktige egenskaper

Hagstrøm tror tidspress er noe av årsaken til at mange barn ikke slipper til, for det er et faktum at mange oppgaver tar lengre tid med små hjelpere enn uten. 

Fortsetter dere til tross for dette, vil dere imidlertid få mer selvstendige barn, som ordner opp mer selv, samtidig som det frigjøres tid for alle familiemedlemmene.

- Det er dessuten godt for barna å føle at de er en viktig del av fellesskapet, og de lærer ting som samfunnet senere vil sette pris på. Det at man rydder opp etter seg og tilbyr seg å hjelpe, er egenskaper de fleste setter pris på, og det er viktig at dette starter i barndommen, mener Hagstrøm.

Korte antenner

Den sosiale kompetansen du er med på å gi barna ved å la dem hjelpe til, er også viktig for hvordan han eller hun vil bli oppfattet videre i livet.

- Et barn som ikke mestrer den sosiale kompetansen oppleves av andre som uhøflig, og dette kan skape hindringer for eksempel i forhold til vennskap og relasjoner. Mestrer man det fortsatt ikke som voksen, vil man gjerne bli beskrevet som en person med litt korte antenner, sier Hagstrøm.

Ta barna med i butikken

For det er jo faktisk en del ting det forventes at større barn, ungdom og voksne får til.

Man skal kunne lage enkel mat, dekke bordet, rydde opp etter seg, sette på en vaskemaskin, ha en viss forståelse for hygiene og betale regningene sine.

Det forventes også at man forstår hvor maten kommer fra.

- Jeg vet om både barneskolebarn og ungdomsskoleelever som ikke vet hvor egget og melken kommer fra, og det er ganske skremmende. Har du med deg barnet ditt i butikken fra han eller hun er liten, vil barnet få denne kunnskapen. Da kan dere snakke om maten dere kjøper, kjenne på den, lukte på den og etter hvert også se på priser på de ulike varene og på den måten bevisstgjøre barnet, sier Ulstein.

Lærer å ta egne valg

Og når dere kommer hjem, kan junior kanskje få dekke på bordet og finne frem maten dere kjøpte.

Dette får barnet igjen for å hjelpe

  • Selvstendighet
  • Bedre selvtillit
  • Bedre selvfølelse
  • God sosial kompetanse
  • Viktig bo- og voksentrening

Kilder: Camilla Hagstrøm og Nina Stanghov Ulstein

Gjerne helt selv hvis han vil.

- Ved å la barnet hjelpe, skaper man også en større fellesskapsfølelse, og man gir barnet innflytelse over eget liv og egen hverdag. I dag har barn det i liten grad, for i barnehagen er alt tilrettelagt til minste detalj. Alle skifter bleie samtidig, alle vasker hendene samtidig og alle sover samtidig. Det er derfor viktig at barnet hjemme får ta selvstendige valg ut fra egne ønsker og eget behov, sier Ulstein.

Uten denne treningen hjemme, kan det bli vanskeligere for barnet ditt å tilrettelegge sin egen hverdag når han eller hun blir større.

Voksne er forbilder

Hvis man som foreldre er bevisste på dette tidlig, vil man få barn som er vant til å hjelpe til og dermed kunne unngå mas og krangling senere.

Det er nemlig vi voksne som er barnas forbilder i ganske mange år.

- Det å få med barna på det felles arbeidet i familien, bør gå ganske greit hvis oppgavene passer til alderen, og du er fornøyd med de oppgavene han eller hun utfører. Det kan også være lurt å gjøre oppgavene sammen i stedet for å gjøre det til barnets plikter, særlig mens barna er små, sier hun.

Se an dagsformen

Ulstein anbefaler også å se an dagen.

Selv om det vanligvis er junior som tar ut av oppvaskmaskinen på mandager, kan du kanskje gjøre det denne gangen hvis han har en virkelig dårlig dag eller har venner på besøk.

Pass dessuten på at pliktene blir lystbetonte slik at barnet får positive assosiasjoner til det å hjelpe til

- Husk også å takke for hjelpen. For selv om barnet skal lære at det er en selvfølge at alle i en familie bidrar, er det alltid hyggelig å få en takk og positive tilbakemeldinger, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også