Slik velger du riktig babysko

Slik bør en perfekt babysko være

Tips for å velge riktig første sko til de minste.

SLIK VELGER DU RIKTIG BABYSKO: Ideelt sett skal babysko være så myke at du kan brette foten helt opp mot ankelen uten problemer. Få flere tips til hvordan du velger riktig babysko.
SLIK VELGER DU RIKTIG BABYSKO: Ideelt sett skal babysko være så myke at du kan brette foten helt opp mot ankelen uten problemer. Få flere tips til hvordan du velger riktig babysko. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Slik vokser foten

1-3 år: Foten vokser i snitt tre skostørrelser per år.

3-6 år: Foten vokser i snitt to skostørrelser per år.

6-10 år: Foten vokser i snitt en og en halv skostørrelse per år.

Kilde: Shoeday

Før mente man at en babysko måtte være høy og stiv slik at foten holdt seg stabil, men dette har man ifølge fysioterapeut Ute Imhof nå gått bort fra.

- Hvis man tenker på det, er det jo et paradoks at skoen skulle være høy og stiv når foten har aller best av at man går barbeint, sier hun.

Nå er det altså myke sko med myk såle som gjelder.

Ideelt sett skal skoen være så myk at du kan brette foten helt opp mot ankelen uten problemer.

- På en sko med stiv såle tråkker man helt annerledes, og vi er avhengig av stimuli fra føttene for å regulere balansen. Det skjer nemlig svært mye i føttene for at vi holder balanse, sier hun.

Og jo stivere skoen er, jo mindre bevegelse blir det.

Første sko til baby

Bevegelse må nemlig til for at barnet skal lære seg å stabilisere føttene og holde balansen, og skoens funksjon er når alt kommer til alt å beskytte føttene - ikke til å trene dem opp.

- Når det gjelder innesko, anbefaler jeg egentlig sokker med skinnsåle på. Dette er mye bedre enn tøfler, som minsker kontakten med underlaget, sier Imhof.

- Sko og tøfler er jo uansett bare i veien for barnet som krabber rundt, sitter på gulvet, leker og er i aktivitet hele tiden, sier hun.

La for øvrig ikke merke og pris styre valg av sko.

Det at et skopar har et bestemt navn eller koster mye betyr nemlig ikke at de er bedre enn de billige og tilsynelatende merkeløse skoene.

- Enten du skal velge sko til babyer, barn eller deg selv bør du alltid starte med å se på den bakfra. Sjekk at sømmen som fester skoen til sålen er rett. Er skoen montert skjevt på sålen, vil barnet nemlig tråkke skjevt med en gang barnet får på seg skoen. Dette er veldig ugunstig når man skal etablere gange, sier hun.

Imhof forteller at selv en liten millimeter kan ha mye å si for det sensible sansesystemet vi har i føttene våre.

Les også: Kjøpe barnevogn? Les dette først!

Sjekk sømmen

- Jeg vet at mange barn bruker ileggsåler fordi de har feil gange, men slike såler hjelper faktisk ikke dersom man legger dem i sko som ikke er sydd rett på sålen. Dette må derfor sjekkes, sier hun.

Arve sko?

- Selv om skoene etter storebror fortsatt ser fine ut, kan det være dumt å la lillebror overta dem.

- Arving av sko bør unngås så langt det lar seg gjøre.

- En god sko formes av føttene som bruker den, så når du arver sko får du sko som er tilpasset en annen fot. Dette kan føre til skader på foten, feil ganglag og skjevstillinger.

Kilde: Carina Dyrud ved Shoeday

Ifølge Imhof tar det fire år før ankelleddet har fått den fasongen og den stabiliteten det skal ha, så de aller første leveårene er svært viktige.

- Men man bruker heldigvis ikke sko hele tiden. Ta av sko og sokker når det er mulig, og velg myke, rette sko når barnet skal ut, sier hun.

Husk for øvrig at også størrelsen på skoene er viktig.

Det å gå med sko som er for små eller for store er ikke godt verken for store eller små.

- Det er imidlertid ikke noe i veien for å legge en såle i skoen eller ta på en tykk ullsokk hvis barneskoen er litt i største laget. Så lenge den kan knytes godt eller festes med en borrelås, slik at den sitter skikkelig på foten, går det helt greit at skoen i utgangspunktet er litt romslig, sier hun. 

Riktig størrelse på barneskoene

Men hvordan finner man så rett størrelse på barneskoene?

- Det å kjenne med tommelen på tuppen av skoene er ikke bra nok. Ved kjøp av barnesko kan du få målt barnets fot i butikken og få veiledning i valg av riktig størrelse, sier Carina Dyrud ved Shoeday.

Dersom det er mulig å ta ut innersålen i skoen, anbefaler hun å gjøre dette. La barnet stå på sålen og kontroller om barnet har nok plass i skoen.

- Dette er en fin sjekk du bør gjøre jevnlig da barneføtter vokser fort. Riktig skostørrelse forebygger skader, sier hun.

Les også: Disse flekkfjerningstipsene får barneklærne ren igjen

Skal kunne vifte med tærne

Når riktig skostørrelse er funnet må du kjenne og se om skoen sitter godt på foten.

Skoens forparti skal være bred nok til at tærne kan bevege seg fritt.

- Tærne skal ikke butte eller klemmes i skoen, og skoen skal være smal bak slik at foten holdes fast og hindres fra å skli fremover, sier Dyrud.

Hun forteller at sko med snøring eller borrelås er å foretrekke for optimal tilpasning av skoen, og også hun understreker at skoen skal være myk.

- Finn en sko som er myk og fleksibel i forpartiet slik at fotens muskler fungerer riktig når barnet går eller løper. Dette bidrar til å holde fotbuen oppe. Det er også viktig at sålen har godt grep slik at barnet ikke sklir, sier hun.

Les også: Slik lykkes du med babyfotograferingen

Lette vintersko til baby

Vintersko kan være en ekstra utfordring med de minste, for med stor dress og tunge sko kan det være vanskelig å komme seg frem på egenhånd.

Dyrud forteller imidlertid at produktutvikling av vintersko for barn nå har kommet langt når det gjelder materiale og vekt.

- Dagens vintersko er lette, spesielt de som er beregnet på de minste barna, sier hun.

Ved valg av vintersko er det ellers viktig at skoen sitter godt og er i riktig størrelse slik at barnet får med seg skoen når han går og løper.

Plattfot?

Mener du at barnet er plattfot, er det viktig å se hvordan foten ser ut når barnet sitter eller står på tærne.

Hvis fotbuen blir synlig da, er ikke barnet plattfot.

- En helt normal fotbue kommer imidlertid først ved tre-fireårsalderen i stående stilling, sier fysioterapeut Imhof.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også