Jula nærmer seg, og vi teller ned til den store dagen sammen med ungene.

I tillegg til diverse kalendere med pakker og sjokolade har vi gjerne også felles glede i kalenderseriene som vises på tv.

En lang tradisjon som startet med Jul i Skomakergata, og som 35 år senere har blitt en begivenhet på mange kanaler.

I tillegg til Skomakergata, som mange født på 70- og 80-tallet mener at er den eneste riktige kalenderen, har det vært vist en lang rekke med programmer på tv for å telle ned tiden til jul.

NRK har i stor grad fokusert på egenproduserte ting, og har blant annet gledet oss med rødnisser og blånisser i flere ulike serier.

Også for voksne

Etter hvert har det også blitt produsert serier for ungdom og voksne.

The Julekalender debuterte på Tv2 for 20 år siden, og snart gikk alle rundt og snakket om å stå under mistelteinen eller at man fikk "håp at det blir likar i morra".

En merkelig blanding av norsk og enkelsk, såkalt "trøndelsk" spredte seg også raskt, og Travellin' Strawberries ble folkehelter med den snodige humorkalenderen, som forøvrig opprinnelig ble produsert og laget for et dansk publikum med danske skuespillere.

Siden har TvNorge kommet med serier produsert av Espen Eckbo og Kristian Ødegård, der vi har sett liksom-realityseriene "Nissene på låven" og "Nissene over skog og hei".

Tradisjonen med julekalendere er spesiell for Norden.

Sverige var først ute, og sendte allerede i 1960 serien Titteliture.

Svenskene har også vist en svensk versjon av "Teskjekjerringa", og de har også kalendere på radio.

I Norge produseres det fremdeles nye kalendereserier, i tillegg til at en rekke kanaler viser repriser.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!