Når man som nybakt mor legger nøklene i kjøleskapet, skrur på vannkokeren i stedet for stekeovnen eller tørrkoker potetene, hentes gjerne uttrykket ammetåke frem.

Et forsøk på å finne en god unnskyldning, vil kanskje noen si, men det er faktisk ikke nødvendigvis det. Ammetåken er nemlig helt reel.

Zombietilværelse

- Ammetåke brukes i dagligtale om følelsen av å være veldig avslappet. Mange nybakte mødre sier at det føles som å være i sin egen lille boble, sier fungerende daglig leder i Ammehjelpen, Anne Sigstad.

Man føler seg døsig og avslappet rett etter ammingen, og en del beskriver det som en slags zombietilværelse.

- Mor har mer enn nok med å ta seg av seg selv og den lille babyen, og hun stenger dermed mye av det andre som skjer rundt henne ute. Kanskje er det en grunn til at det er slik, for som nybakt mamma trenger man ofte å ta en pause fra resten av samfunnet, sier hun.

Lever i sin egen verden

Lege og skribent Kari Løvendahl Mogstad er enig i dette.

- Ammetåke er ingen påviselig tilstand, men heller en betegnelse man bruker om nybakte mødre som lever litt i sin egen verden en tid etter fødselen, sier hun.

Hun legger til at det kan være flere årsaker til at nybakte mødre er litt distré, fjerne og glemske når de nettopp har født, ammer og har en liten baby.

- Det har noe rasjonelt og logisk for seg at mødre i denne fasen stenger verden litt ute. De får et litt mer distansert forhold til travelhet, avtaler og andre nøkterne ting som livet er fylt med når man ikke har ansvar for et lite og forsvarsløst barn, sier Løvendahl Mogstad.

Flere erfaringer med ammetåke

  • Jeg pumpet melk rett i sofaen.
  • To ganger har jeg kjørt fra både vogn og stellebag i parkeringshuset etter handleturen. Godt jeg fikk med ungen i alle fall.
  • Da jeg var ammehjelper, var det en mor som ringte meg klokken to om natten for å spørre hvor lenge den utpumpede melken hadde holdbarhet i fryseren. Hun ante ikke at det var natt.
  • Jeg krydret pizzaen med kanel.
  • Jeg glemmer hva vi har spist til middag en halvtime etter at vi spiste.
  • Jeg glemmer når jeg ammet sist og når jeg skiftet bleie.
  • Jeg gikk fra helsestasjonen uten skoene mine.
  • Jeg glemte matvarene i butikken da jeg hadde handlet og oppdaget det først etter en halvtime.
  • Jeg glemte hunden min utenfor butikken.
  • Jeg glemmer å spise og drikke selv, men husker å mate ungene.

Kilde: Ammehjelpens Facebook-side

Store forskjeller

Fokuset rettes altså mot barnet, og slik tror legen at det er ment å være.

- Kroppen produserer ulike hormoner som både gjør mor mer trøtt og søvnig mens hun ammer, og som virker beroligende på henne og barnet. Dette er hensiktsmessig i den forstand at det da er lettere for moren å få hvile når barnet sover, sier hun.

Likevel er det store forskjeller fra kvinne til kvinne på hvor tåkete verden blir. Noen blir svært distré og fjerne i denne perioden, mens andre føler seg mer tilstede.

- Har man flere barn er det for eksempel naturlig at man har fokus også rettet mot det eldre barnet, og at man ikke faller så dypt inn i tåken som om man bare hadde ett barn, sier hun.

Skyldes ikke lite søvn

Noen vil kanskje hevde at ammetåken rett og slett er et resultat av for lite søvn. Med en liten baby på puppen store deler av natten, kan man jo tenke seg at det blir så som så med nattesøvnen.

- Dette er nok likevel ikke hele forklaringen. Undersøkelser viser at mødre som hadde barnet hos seg og ammet når barnet ønsket det om natten, ikke følte seg mer slitne og trøtte enn de som ikke gjorde det, sier Sigstad.

Hun forteller at utskillelsen av hormonet prolaktin, som skjer under amming, gjør at ammende raskt sovner igjen, og at søvnen da gjerne blir enda dypere.

Døsig av prolaktin

Og det er trolig nettopp her årsaken til hele ammetåken ligger.

- Under melkeproduksjonen skiller kroppen ut prolaktin. Dette er det melkeproduserende hormonet, og det er stimuleringen fra barnet som suger på brystet som styrer utskillelsen, sier hun.

Når dette skjer, blir den ammende døsig, og fordi utskillelsen av prolaktin er særlig stor om natten, sovner man altså raskt etter at barnet har spist.

- Prolaktin har også den positive effekten at det øker melkeproduksjonen. Det betyr at jo lengre tid barnet suger per døgn, jo mer melk blir det, sier Sigstad.

Hun legger til at det i tillegg til prolaktin skilles ut endorfiner og andre smertestillende og beroligende hormoner under amming.

- Dette gir en ytterligere avslappende effekt, sier hun.

- Jeg glemte alt

På vegne av klikk.no la Ammehjelpen ut spørsmål på sin Facebook-side om hvilke erfaringer kvinner hadde med ammetåke, og responsen var stor.

Dette er nemlig noe mange mødre har fått kjenne på kroppen.

- Jeg glemmer alt. Sko til ungene, pengebok, vogn, pinkoder, det å spise, drikke og sove. Jeg lever i min egen lille boble noen uker, skriver en av kvinnene.

Dette er hun ikke alene, for det er nok av andre som også glemmer tider, avtaler, regninger og hvor mobil, lommebok og nøkler ligger.

- Jeg glemmer også å handle det jeg trenger, bursdager ungene skal i og andre ting vi har planlagt, skriver en annen.

Glemte navnet på farge

Andre forglemmelser er mer pinlige.

- Jeg har presentert meg for en kollega, og husket ikke at jeg hadde jobbet sammen henne i et halvt år før permisjonen. Jeg har også gjort rare ting som å prøve å betale to ganger for varer i butikken eller gi for lite penger til dem i kassen uten å skjønne noe. 60 kroner burde da holde for noe som koster 160, skriver en ammende mor.

En annen kvinne fikk erfare at det å kjøpe hus midt i ammetåken, kan by på uventede komplikasjoner. Som når folk spør hvilken farge det nye huset har.

- Jeg kunne ikke for alt i verden huske hva fargen het, men jeg visste at det var samme farge som gresset og bladene på trærne. Derfor googlet jeg "hvilken farge har gresset". Jeg fikk opp tusenvis av treff som sa grønt eller grønn, men syntes fortsatt det var det veldig rart ord. Men jeg tenkte at internett vel kanskje hadde rett i dette tilfellet, skriver hun.

Mer fokuserte etter hvert

Trøsten for disse og alle andre ammende mødre er at ingenting varer evig. Heller ikke ammetåken. Du vil snart komme deg ut av tåkeheimen igjen, men når dette skjer varierer.

- Dette er også individuelt, men de fleste blir mer fokusert og til stede etter hvert som babyen kommer ut av det første spedbarnsstadiet, sier Løvendahl Mogstad.

Dette stemmer også etter det Sigstad har fått høre fra ammende kvinner.

- Omtrent samtidig som barnet blir mer utadvendt og interessert i omverdenen, merker de fleste at tåken letter. Man føler seg da ofte ekstra kvikk og årvåken, noe som kan være praktisk siden barnet nå vil trenge en annen type overvåking enn et nyfødt barn, sier hun.

Ikke ha dårlig samvittighet

Dette er altså som oftest ikke et fenomen som varer hele ammeperioden dersom man ammer et år eller mer. Ta det derfor med ro og slapp av i din tåkete tilværelse så lenge den varer.

- Man skal i alle fall ikke ha dårlig samvittighet om man lar verden seile litt forbi og tillater seg å være i sin egen verden sammen med babyen den lille tiden dette er snakk om. Hverdagen, plikter og avtaler er der igjen fortere enn man aner, sier hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!