Allergivennlig mat

- Det tar litt ekstra tid med planlegging for å lage mat til en allergiker, men det kommer an på hvilke typer allergi det er snakk om. Dersom det kun er melk man er allergisk eller overfølsom for så er det en "lett" allergi, og du kan fint lage brød, middag, kaker og desserter uten melk. Da benytter du vann eller melkefri melk som væske, det finnes mange gode melkefrie produkter i butikken, sier Ann Eli Mavrakis, forfatter av boka "Allergikokebok for hele familien".

Mavrakis beste tips:

- Lag mest mulig likt basis.

- Bruk rene produkter som kjøtt, fisk, melk og egg dersom noe av dette tåles.

- Ikke utelat mer i kosten enn det som er reelt, ikke ta bort matvarer "i tilfelle" man skulle begynne å reagere.

- Ha rene basisvarer i kjøleskapet.

- Dersom man ikke skal ha melk, finnes mange gode melkefrie melkeprodukter på markedet, også i fløteform.

- Det er fullt mulig å lage velsmakende måltider til alle i barnebursdagen, ikke bare de med allergier, sier Ann Eli Mavrakis.

Hun er forfatter av boka Allergikokebok for hele familien. Mavrakis har kokkefagbrev ved Høgskolen i Akershus, har ti års erfaring som kokk og kjøkkensjef på Voksentoppen senter for Astma og allergi, fra Barneklinikken og Rikshospitalet.

6-8 prosent av alle barn har matallergi eller matoverfølsomhet. Vanligst er allergi mot melk, egg, nøtter eller gluten, eller overfølsomhet mot laktose. For mange kan det få alvorlige konsekvenser å bli utsatt for allergener de ikke tåler. De kan få reaksjoner som kløe, eksem eller astmaanfall, i verste fall med behov for sykehusbehandling.

- Men det er ikke vanskelig å lage mat uten disse produktene. Det finnes gode erstatningsprodukter, lover Mavrakis.

Og du kan selvsagt helt fint spise denne maten til ikke-allergikere også. Til en barnebursdag er det greit å lage lik mat, så slipper allergibarna å spise noe eget hele tiden. Det beste er når hele barneselskapet får det samme, så langt det er mulig.

Med disse tre oppskriftene, hentet fra boka, er du sikret en allergivennlig og vellykket bursdagsfeiring.

Hamburgermuffins

Kan lages uten melk og gluten.

Disse er morsomme og lette å lage. Her kan også barna være med å lage sin muffins og pynte med forskjellig melisglassur.

Når du ikke har egg i muffins og kaker, vil de naturligvis bli litt tyngre, men de smaker like godt.

10-12 muffins

Steketemperatur: 175 grader

Steketid: 10-15 minutter

Ingredienser

  • 3,5 glutenfritt, fint mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 dl brunt sukker
  • 1 ts No egg replacer
  • 0,5 dl Poifiber
  • 50 g smeltet, melkefri margarin
  • Sesamfrø

Fremgangsmåte

Bland alt godt sammen i en bolle. Fordel i muffinsformer. Strø litt sesamfrø på toppen før steking. Stekes midt i ovnen på 175-200 grader i cirka 10-15 minutter. Lag en porsjon til, tilsett 2 spiseskjeer kakao. Denne porsjonen stekes i en rund kakeform 24/26 cm i diameter. Del så muffinsen i to, trykk ut "hamburgere" med et glass i den mørke ferdigstekte kaken. Lag melis med kakao og legg i en liten dråpe med melisglasur på nederste muffinsdelen. Legg en " hamburger" på hver muffins. Før du legger på toppen, pynter du hamburgermuffinsen.

Ta 2-3 spiseskjeer kokosmasse i en liten skål, hell over et par dråper grønn konditorfarge, rør sammen slik at du får grønn farge på kokosen. Dette blir "salat". Legges på hamburgermuffinsen.

Ta litt melis i en skål, bland sammen med litt vann, og noen dråper gul konditorfarge og sprøyt på som "dressing". Legg delen med sesamfrø på toppen.

HAMBURGERMUFFINS:Disse er morsomme og lette å lage til barnebursdager. FOTO: Mona Gundersen

Godtepose

Kjøp ferdig innpakket godteri. Ved selvplukk har man ikke kontroll på utilsiktet søl fra andrebokser og uønskede allergener kan bli med.

  • Plamil Melkefri sjokolade fra Alternativ mat
  • Laban Seigmenn fra Nidar
  • Marshmallows
  • Panda lakris
  • Skipper lakrisbåter fra Nidar
  • Ahlgrens biler
  • Pez bonbons
  • Kjærlighet på pinne, rød, grønn, gul fra Brynild
  • Bugg Bubblegum
  • Tutti frutti fra Fazer
  • Love Hearts fra Swiggels
  • Maoam fra Haribo
  • Popcorn poppet i raps- eller soyaolje eller micropopcorn fra Maarud eller Europris
  • Rosiner

Kilde: Astma- og Allergiforbundet

Glutenfrie lomper

Pølser og lomper hører med i barnebursdager, og det er ikke så lett alltid å finne glutenfrie og melkefrie lomper i butikken. Disse er lette og lage og smaker godt, de er fri for melk, egg og gluten.

6 lomper

Stekemetode: Lompene stekes på takke eller i tørr stekepanne, eventuelt rett på kokeplaten.

Pølser: Grill eller wiener fra Leiv Vidar A/S, de er nemlig allergivennlige.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vann
  • 1 pose melkefritt potetmospulver
  • 1/2 ts salt
  • 1-1 1/2 dl glutenfritt mel

Fremgangsmåte

Bland potetmospulver og salt. Tilsett vann og hell blandingen på et bakebord. Glutenfritt mel eltes inn til deigen kan kjevles. Kjevl ut og stikk ut lomper. Bruk for eksempel en asjett som du skjærer rundt. Prikk litt i lompeleivene før steking, da unngår du luftbobler.

Tips

Lompene egner seg godt for frysing. Frys dem inn, eventuelt med bakepapir mellom hver lompe. Da vil de bli lettere å ta fra hverandre når du tar dem opp fra fryseren.

Vær oppmerksom på at deigen er litt smuldrete når den eltes. Dette blir bedre når deigen kjevles. Eventuelt kan du tilsette 1 spiseskje vann helt til slutt for å få deigen smidigere.

GLUTENFRIE LOMPER: Pølser og lomper hører med i barnebursdag. Disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen

ALLERGIKOKEBOK: Ann Eli Mavrakis er forfatter av "Allergikokebok for hele familien". FOTO: Mona Gundersen

5 enkle veier til mål!

- Mange tror det er vanskelig å lage allergivennlig mat. Tenk enkelt!

- Det finnes mange matretter uten melk, egg og gluten.

- Bytt ut smør med olje og sjokolade med gummigodteri.

- Alt som "inneholder spor av..." er ikke farlig. Hør med foreldrene til barnet med allergi om det går bra.

- Lag all maten til bursdagen allergivennlig så alle kan spise den, ikke bare dem med allergi.

Kilde: Helle Grøttum, NAAFs fagsjef på matallergi.

Glutenfrie skolebrød med vaniljekrem

Bollene er saftige og gode på smak og disse kan alle spise. Oppskriften er uten egg, melk og gluten.

Både boller og vaniljefyll kan lages med vanlig melk, dersom alle tåler det.

Skolebollene er best helt ferske, felles for all søt gjærbakst.

Denne glutenfrie bolledeigen er løs, så du må lage dem i et muffinsbrett. Da blir de dessuten små og passer fint til barnemunner!

12 skolebrød

Steketemperatur: 200 grader

Steketid: 10-12 minutter midt i ovnen

Ingredienser

  • 4 dl vann
  • 50 g smeltet melkefri margarin
  • 1/2 pk gjær
  • 300 g fint glutenfritt mel
  • 1/2 dl Poifiber (tørket potetfiber som gir saftig of glutenfritt bakverk, fås kjøpt i store dagligvarebutikker)
  • 1 dl sukker
  • 1/2 ts kardemomme

Ved bruk av tørrgjær: Bland gjæren i melet og tilsett væske som holder cirka 40 grader.

Ved bruk av fersk gjær: Rør gjæren ut i væske som holder cirka 37 grader.

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet margarin og vann. Bland godt. Hell røren i muffinsformer. Heves i cirka 20 minutter. Stek som angitt. Avkjøl på rist.

Når du legger bolledeigrøren i muffinsformene, må du dra deigen litt ut mot kantene ved hjelp av små skjeer. Det er litt klissete, men du kan bruke formfett på skjeene for at deigen ikke skal sette seg fast. Du lager en grop i midten hvor vaniljekremen fylles i.

Jevn ut kantene rundt bollene bak baksiden av en skje. Hev skolebollene og stek dem på vanlig måte. Det er naturlig at kremen faller litt sammen etter at de tas ut av ovnen. Pynt med melisglasur og strø over kokosmasse.

Tips

Vaniljekrem uten melk kan fås kjøpt i dagligvarehandelen og i helsekostbutikker. Eller du kan lage denne:

  • 1 pk. Freia vaniljesaus uten koking
  • 1 dl rismelk
  • 1 dl Oatly iMat havrefløte

Følg fremgangsmåten som står anvist på pakken.

GLUTENFRIE SKOLEBRØD: Bollene er saftige og gode på smak og disse kan alle spise. FOTO: Mona Gundersen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!