FLERE ALLERGIKERE: Peanøttallergi er blant allergiene som øker mest. Barn er spesielt kraftig rammet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Peanøttallergi rapporteres å øke i Europa og USA.

En årsak til dette er at samfunnet vårt blir mer internasjonalt, matvanene våre endrer seg og vi bruker nøtter og peanøtter i maten og som snacks i større grad enn tidligere.

Les også om hvordan feil mat kan gi barna eksem og matallergier.

– Det er spesielt små barn som får den alvorlige typen peanøttallergi som også gjerne varer livet ut, sier seniorforsker ved divisjon for miljømedisin ved Folkehelseinstituttet, Ellen Namork.

Kan være svært alvorlig

Det skumle med peanøttallergi er at folk reagerer veldig forskjellig, og derfor kan andre i omgivelsene ha problemer med å ta det alvorlig.

– Reaksjonene varierer fra person til person, alt fra at man kan spise et par nøtter før det begynner å klø i halsen, til at man blir dårlig av at noen åpner en pose peanøtter i den andre enden av rommet man befinner seg i.

Mange barnehager har nå innført totalforbud mot nøtter på avdelingene på grunn av barn med så alvorlig allergi at de blir sendt til sykehuset i ambulanse om de kommer i nærheten av nøtter.

– Det er en av de mest potente allergiene vi har, noen kan ha en så alvorlig allergi at de kan dø av det om de ikke får medisiner fort nok, sier Namork.

Plagsomme kryssallergier

I Norge har vi Det Nasjonale Matallergiregisteret. Leger melder inn allergier, men det er frivillig å melde inn, så Folkehelseinstituttet må gå ut fra de tallene de får herfra.

– Det er ikke representativt for landet, men det kan fange opp nye allergier, vise trender og indikere hvilke allergier som endres over tid og hvilke som holder seg stabile, sier Namork.

Matallergiregisteret viser en generell økning i allergi mot peanøtter og nøtter.  Her dukker det også opp kryssreaksjoner på grunn av pollenallergi. Peanøtter er nemlig egentlig ikke en nøtt, men hører til erteblomstfamilien.

– Derfor ser vi kryssallergier mot matvarer som erter, soya, lupinmel og bukkehornkløver.  Lupinmel har vært brukt en del i bakervarer og er merkepliktig. Det er imidlertid ikke bukkehornkløver som brukes i krydderblandinger som karri, forteller Namork.

Små barn blir ofte hardest rammet. Det er mange ulike allergener i peanøtter, og barna reagerer som oftest på de stabile proteinene i nøttene.

– Personer som er allergiske mot bjørk eller timoteipollen reagerer imidlertid på de ustabile proteinene, forteller hun.

Kryssreaksjon med plantemat

Hun forklarer at det virker som om barn får pollenallergi tidligere enn før. Denne allergien kan også gi utslag i kryssreaksjoner på rå frukt, bær, grønnsaker, nøtter og peanøtter.

 – Vi har varmere klima og lengre pollensesong. Dette er med på å øke kryssallergiene. Samtidig er det blitt mer fokus på allergi nå enn tidligere, derfor kan det på noen områder virke som allergien har økt, mens det kanskje er oppmerksomheten rundt det som øker, sier Namork.

Omtrent 70 prosent av alle bjørkepollenallergikere reagerer på matvarer, men hvilke de reagerer på kan variere.

– Grunnen til at man kan reagere på matvarer, er fordi proteinet i for eksempel et eple likner på proteinet i bjørkepollenet. Hvis man da er allergisk mot bjørk reagerer kroppen også på eplet, fordi proteinet er såpass likt at kroppen ikke klarer å skille dem, forteller Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Kryssallergi til nøtter kommer fra bjørkepollenallergi.

Mange som er allergisk mot bjørk, opplever derfor også at de reagerer på hasselnøtter, paranøtter, valnøtter og peanøtter.

– Hvis barnet ditt har allergi mot bjørk, kan det være lurt å følge med når de spiser disse nøttene. Typiske reaksjoner fra kryssallergi er ubehag i munn og svelg, spesielt i pollensesongen. Noen opplever at det klør helt ut i ørene.

Foreløpig ingen behandling

For de som er mildt allergiske finnes det foreløpig ikke noen sikker behandlingsmetode av kryssallergier.

– Legemidler spiller en underordnet rolle i den forebyggende behandlingen. Man kan forsøke antihistaminpreparater, men effekten er usikker. Immunterapi med matvareallergen er ennå ikke praktisk mulig, men kan tenkes som en mulighet i fremtiden. Men nye studier tyder på at immunterapi med bjørkepollenallergen kan ha positiv virkning på kryssreaksjonene, sier Gunvaldsen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!