Ikke lett å være svigermor

10 tips alle svigermødre bør vite om

Kanskje noe å presentere neste gang svigermor går deg på nervene?

MASETE MOR: Noen svigermødre klarer ikke helt å gi slipp på kontrollen.

MASETE MOR: Noen svigermødre klarer ikke helt å gi slipp på kontrollen. Foto: Istockphoto

Publisert Oppdatert

På generell basis så bør nok svigermor være forsiktig med å bry seg for mye.

Har du en svigermor som irriterer deg? Påpeker hun hvor mye klesvask du har liggende, eller at du har på barna for lite klær? En svigermor har til alle tider vært en av de største årsakene til familiefrustrasjon. Og det er det en helt naturlig forklaring på.

Vanskelig å gi slipp

- For svigermor handler det om å klare å forsone seg med at svigerdatteren gradvis blir hennes sønns nærmeste. Det kan føles vanskelig å miste den posisjonen man har hatt helt siden barnet ble født, forteller psykologspesialist Kjetil Johnsen ved Unicare Psykolog til Foreldre & Barn.

Selv om du til tider kan føle at det er svigermor som er roten til alt vondt, kan det være at du også bør ta en titt på deg selv. Ja, du bestemmer over ditt eget liv, men det kan hende at du tjener på å gi svigermor litt større spillerom, mener psykologen.

- Selv om man må forvente at svigermor tar et steg tilbake i forhold til sin sønn eller datter, så bør også svigerdatter akseptere at partnerens mor alltid vil ha en viktig plass, og at hun fortsatt trenger å føle seg betydningsfull. Det er viktig at begge parter gir og tar, sier han til Foreldre&Barn.

Problemer med svigermor er også et hett tema i vårt diskusjonsforum Barn i magen, som i denne tråden; "Svigermor sliter meg ut".

Svigermor før og nå

5 tips for å gjøre svigermor fornøyd

1. Unngå "tankelesning" og anklager. Beskriv i stedet hva du opplever, og hvorfor du opplever dette som vanskelig.

2. Vis svigermor at hun er viktig, at du setter pris på henne, er glad i henne osv. Dette skaper også et godt klima for å ta opp ting som er vanskelig.

3. Vis en stor porsjon raushet og toleranse, og strekk deg noe mer enn det du kanskje ville gjort med andre mennesker.

4. Vis interesse ved av og til å spørre svigermor om råd, eller ta en telefon, eller send en sms for å høre hvordan det står til med henne.

5. Godta for deg selv at svigermor fortsatt er svært viktig for partneren din, og at partneren fortsatt ønsker å ta mye hensyn til sin mor. Den som lider mest under et dårlig svigermor-svigerdatter forhold, er sønnen/ektemannen.

(Kilde: Kjetil Johnsen, psykologspesialist, Unicare Psykolog)

Alt var mye bedre før er det mange som mener. Vel, kanskje ikke når det gjelder forholdet til svigermødre.

Gjertrud Sæter har skrevet en doktorgradsavhandling om emnet, hvor hun har intervjuet unge mennesker om forholdet til svigermor og analysert leserinnlegg, virkelighetsfortellinger og vitsetegninger i ukebladet Hjemmet fra 1980-tallet og fram til i dag.

Hun mener nemlig at forholdet mellom svigermor og svigerdatter alltid har hatt utfordringer.

- I det gamle bondesamfunnet var det svigermor som bestemte i forhold til kvinnearbeidet på gården, mens den inngiftede kvinnen hadde lite å si. Det var også ofte svigermor som hadde ansvaret for tilsynet til barna, og mange steder var det skikken at svigerforeldrene, og da svigermor, bestemte navnet på barnebarna, sier hun.

Selv om dette kan gjøre navnevalget enklere, er vel ikke det helt ønskelig i dag.

Fordi kvinner fortsatt bruker mer tid på hushold og barn enn menn gjør, vil mange av de samme problemstillingene fortsatt eksistere mellom svigerdatter og svigermor, forteller Sæter.

Hennes undersøkelser viste også, kanskje ikke så overraskende, at det er kvinner som har størst problemer med svigermor.

- Fordi en husmorrolle er så sterkt knyttet til familieforholdene, kan det være vanskeligere for en kvinne å etablere et godt forhold til svigermor enn for en mann, forteller Sæter.

Tydelige grenser

En av de vanligste årsakene til irritasjon er at kvinner føler at svigermor bryr seg med ting hun ikke har noe med.

- På generell basis så bør nok svigermor være forsiktig med å bry seg for mye, men heller være positivt engasjert og nysgjerrig. Hvis man blir "dyttet" på råd, så virker de ofte mot sin hensikt, og kan heller gi motstand og irritasjon, forklarer Kjetil Johnsen til Foreldre & Barn.

Du har sikkert kjent det boble av irritasjon den tiende gangen svigermor påpeker at barnet er for tynnkledd, eller at det får i seg for lite vann? Det er sikkert godt ment, men fy, så irriterende det er.

- En ganske vanlig utfordring for svigermor kan være å takle at svigerdatteren har en del annerledes oppfatninger og perspektiver enn det man selv har. Denne utfordringen tror jeg er viktig å møte med raushet og fleksibilitet, innenfor rimelighetens grenser. Her kan det kreves at svigermor må utfordre seg selv litt og "svelge noen kameler", mener Johnsen.

Bedre forhold

Selv om de fleste av oss vil kjenne på irritasjon eller frustrasjon i enkelte situasjoner tilknyttet svigermor, er det faktisk mye som tyder på at kvinner før i tiden hadde det verre enn oss.

- Utfordringene er svært dempet i forhold til tidligere tider. Tidligere rådde svigermor over svigerdatteren slik hun rådde over en datter eller tjenestejente. Selv om konflikter med svigermor i dag ofte handler om barn eller ting i den hjemlige sfæren, er det i helt andre målestokker i dag enn den gang, mener Sæter.

Det er også andre ting som forsterker troen på at forholdet mellom svigermor og svigerdatter er bedre nå enn før. Svigermorvitsene for eksempel.

- Tegneren Arvid Andreassen er en av de norske tegnerne som antakelig har tegnet flest svigermorvitser gjennom tidene. Han sa til meg her om dagen at svigermorvitser har gått ut på dato, fordi "svigermødrene nå er så unge og kjekke". Det sier noe om at generasjonsforskjellene ikke er så tydelige som før, mener hun.

Men enten du har et godt forhold til svigermor, eller om du stadig tar deg selv i å ønske at du kunne be henne dra dit pepper'n gror, kan det jo være greit å gi henne noen hint om hva hun bør ta hensyn til i forholdet til sin svigerdatter.

Her kommer ti gode tips fra psykologen, om hvordan man blir en best mulig svigermor. Kanskje noe du, sånn helt tilfeldig, kan legge på stuebordet neste gang hun er på besøk?

10 tips til svigermor

1. Vær positivt engasjert i svigerdatteren.

2. Vær forsiktig med negativ kritikk og råd om hva svigerdatteren eller paret bør gjøre annerledes.

3. Vis interesse for svigerdatteren også utover det som direkte dreier seg som sønnen. Ta for eksempel en telefon til henne, send en hyggelig melding, og pass på at du av og til gir en privat gave i stedet for bare praktiske fellesgaver til paret.

4. Vis respekt for parets grenser. Mange kan oppleve at man blir invadert hvis svigermor for eksempel ofte kommer uanmeldt. En del kan synes det bare er hyggelig, men for andre kan det oppleves invaderende. Da bør det sies fra om, og svigermor bør akseptere dette uten å bli krenket.

5. Være positivt engasjert i eventuelle barnebarn, og vær på tilbudssiden i forhold til avlastning, i form av å sitte barnevakt og lignende, dersom det lar seg gjøre.

6. Se på svigerdatteren din som en venn og en del av familien, ikke som en trussel eller rival.

7. Se på svigerdatterens inntreden i livet som et tilskudd og en utvidelse av egen familie, ved at hun tar med seg nye personer (sin familie) og nye erfaringer inn i din sønns liv.

8. Forsone deg med og vær glad for at sønnen din har funnet seg en partner som blir hans viktigste nære person i mange år fremover, også etter man selv har gått bort.

9. Minn deg selv på at du fortsatt er følelsesmessig viktig for sin sønn, og fortsatt betyr mye, selv om du kanskje mister noe av posisjonen du har hatt før.

10. Godta at svigerdatteren din gjør ting på andre måter enn deg selv. Svelg noen kameler.

Les også:

Stjal venninnens favorittnavn

9 ting du ikke bør si til barnet ditt

Derfor krangler vi om barneoppdragelse

Dette er barnehagens drømmeforeldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning