hakkespettenes tidsreiser

Wan Hu og rakettstolen!

Ifølge en myte var han verdens første astronaut. Les mer!

Publisert Oppdatert

1. Wan Hu skal i følge en myte være verdens første astronaut, da han på 1500-tallet lot seg skyte opp i luften på en stol det var festet 47 fyrverkeriraketter til.

2. En myte er en historie vi ikke vet om er sann eller ei – historien om Wan Hu er ikke å finne i noen historiebok, så derfor kan vi ikke vite om den stemmer eller bare er en god historie som har spredt seg på folkemunne.

3. I tv-programmet "MythBusters" (episode 24) prøvde programlederne å teste om det var mulig å fly av sted med en rakettstol slik Wan Hu skal ha gjort. Stolen eksploderte og testdukken ble kraftig forbrent, så konklusjonen ble at dette ikke er mulig …

4. Men på baksiden av månen fins det uansett et krater som er oppkalt etter Wan Hu – det er over 50 kilometer i diameter og kalles Wan-Hoo.

5. Kruttet ble oppfunnet i Kina på 800-tallet, og omtrent på samme tid begynte kineserne å lage fyrverkeri. Mye av fyrverkeriet vi kjøper i Norge i dag er produsert i Kina.

6. Kinaputten er enda eldre enn raketten – allerede 200 år f. Kr. ble kinaputter laget ved at man varmet opp bambus til den sprakk med en kraftig lyd. Dette ble gjort for å skremme bort onde ånder.

7. Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet på 1600-tallet. Den er over 8850 kilometer lang og ble bygget for å beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske stammer. (Og det går ikke an å se muren fra månen, slik mange tror!)

8. Kineserne gis æren for en rekke geniale oppfinnelser som krutt, kompasset, trykkerikunsten og papir.

9. Kinesernes skriftspråk er over 3500 år gammelt, og basert på tegn og ikke bokstaver. Det fins over 85 000 tegn, men det holder å kunne de 3000 vanligste for å kunne lese en bok, avis eller Donald.

10. I 2008 forsøkte den brasilianske presten Antonio de Carli å sette ny rekord i å fly med en stol det var festet over 1000 heliumballonger til. Han ble blåst til havs og aldri funnet igjen.

Moralen i historiene om både presten og Wan Hu må bli: Stoler hører hjemme på landjorden, så ikke prøv på dette hjemme!

Vinn en signert Donaldperm. Bli med i konkurransen her!

Les 10 fakta om nazcalinjene her!

Les 10 fakta om det gamle Hellas her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning