hakkespettenes tidsreiser

Reisen går til Peru!

Les 10 fakta om nazcalinjene her!

Publisert Oppdatert

1. En geoglyf er en større figur som er plassert på bakken og laget av naturlig materiale, og som bare er synlig på lang avstand.

2. Nazcalinjene forestilte ofte dyr, som fisk, spekkhogger, edderkopp, apekatt, fugl og lama. De største figurene er over 200 meter lange.

3. I Nazcaørkenen er klimaet tørt og stabilt med lite vind og regn, derfor går det an å se disse over 1500 år gamle tegningene den dag i dag. Dersom det blir ekstremt regnvær eller mye vind vil tegningene forsvinne for alltid.

4. Nazcakulturen døde ut rundt 800 e.Kr. og ble siden erstattet av inkariket, som varte helt til de spanske erobrerne ankom på 1500-tallet.

Les flere fakta på neste side!

5. Ordet indianer er egentlig basert på en misforståelse. Da Christofer Columbus kom til Amerika i 1492, trodde han at han var kommet til India, og kalte derfor folkene som allerede bodde der for indianere.

6. Nazcaindianerne var også fryktløse krigere – krigsfanger kunne bli ofret til gudene eller få hodet kappet av som skrekk og advarsel.

7. Nazcaene snakket en variant av et språk som heter Quechua, som fortsatt brukes i Peru. Noen ord som har sitt opphav i dette språket er: lama, kondor, pampas og puma.

8. Lamaen er kjent for å spytte, men gjør det bare når det føler seg redd eller truet.

9. Tomat og potet kommer fra Peru og Sør-Amerika – de fantes ikke i Europa før på 1500-tallet, da de spanske erobrerne brakte dem med seg hjem.

10. I filmen "Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike", flyr Indiana over Nazcaørkenen og Nazcalinjene.

Føler du deg heldig? Vinn vårens kuleste t-skjorte her!

Sulten på mer kunnskap? Les 10 fakta om det gamle Hellas her!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning