Donald Duck & C0

På eksplosiv tidsreise

I denne ukens Donald Duck & Co reiser Donald og guttene til Sibir!

Publisert Oppdatert

1
Tunguska-eksplosjonen i Sibir i Russland i 1908 var mest sannsynlig en meteoritt eller komet som eksploderte 5 til 10 kilometer over jordoverflaten.

2
En meteoritt består av sandpartikler og stein, mens en komet stort sett består av is – derfor har kometer også fått kallenavnet "skitne snøballer."

3
Jorda blir hvert år bombardert med gjenstander fra verdensrommet i ulik størrelse, men en så stor kollisjon som tilfellet var i Tunguska kommer bare omtrent hvert 500. år!

4
De fleste steinene eller isklumpene som nærmer seg jorden blir så varmet opp når de kommer inn i atmosfæren at de brenner opp av seg selv.

5
Flere forskere mener det var et kjempestort meteornedslag som utryddet dinosaurene og 75 % av livet på jorda for 65 millioner år siden. Støvet fra eksplosjonen skygget for sola i lang tid, og forandret klima og livsvilkårene på jorda.

Mer fakta på neste side!6
Mange teorier oppstod etter eksplosjonen i Tunguska: Noen trodde verdens ende var nær, andre trodde et svart hull hadde passert gjennom jorda – og noen mente det var en gedigen UFO som hadde eksplodert.

7
Over 80 millioner trær ble slått i bakken av sjokkbølgen som oppstod i eksplosjonen, og styrken tilsvarte over 1000 av atombomben som ble sluppet over Hiroshima under andre verdenskrig.

*Vurder om denne er grei, eller om en slik sammenligning ikke er noe særlig. Eventuelt kan tilføyes: "Siden meteoren eksploderte i luften, fins det heller ikke noe krater." Eller: "Det er beregnet at jordskjelvet fra eksplosjonen ville ha målt 5,0 på Richterskalaen."

8
Eksplosjonen fant sted langt ute i ødemarken i Sibir, så få mennesker omkom eller ble skadet. Bare ett menneskeliv gikk tapt: En gammel sauegjeter ble blåst avgårde. Han ble funnet 12 meter opp i et tre.

*Kan ev. utelates.

9
Russland er med sine drøye 17 000 000 km² verdens største land, og området som kalles Sibir utgjør nesten 80 % av arealet i landet.

10
Russerne har for øvrig en lang tradisjon for romfart, og var de første som sendte et levende vesen ut i verdensrommet: I november 1957 ble hunden Laika sendt ut i bane rundt jorden med romskipet "Sputnik 2".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning