Visste du at...

Om Donald ikke fantes?

Hvordan hadde Andeby sett ut dersom Donald aldri hadde eksistert?

Publisert Oppdatert

Et par tegneserieskapere har forsøkt å finne svaret på dette spørsmålet, i beste Frank Capra-stil.

I 1946 ble Frank Capra-filmen It's a wonderful life laget. Filmen handler om George Bailey, som føler seg verdiløs og vil ta selvmord. Når engelen Clarence dukker opp og viser ham hvordan verden hadde vært dersom han aldri hadde blitt født, ombestemmer Bailey seg. Filmen er en av de største amerikanske filmene gjennom tidene, og mange kjenner plottet. Så mange at tegneserieforfattere synes at det er helt greit å låne fra det. Slikt blir det gode Donald-historier av!

Den mest kjente av disse historiene kom til Donalds 60-årsjubileum i 1994. Donald ønsket at han aldri hadde blitt født, mens en fødselsdagsånd tilfeldigvis hørte ham og bestemte seg for å oppfylle ønsket hans. Og et Andeby der Donald aldri hadde blitt født viste seg å være en virkelig marerittverden! Guffen var den eneste i slekta som kunne tenke seg å jobbe for Skrue. Bestemor Duck klarte ikke å drive gården alene, og solgte gården til Petter Smart, som ikke kunne finne opp ting lenger fordi han hadde blitt rammet av en tenkestråle som gav ham redusert hjernekapasitet. Lille Hjelper hadde sluttet å virke for lenge siden. Dolly hadde i mangel på en god kjæreste blitt ulykkelig romanforfatter. Ole, Dole og Doffen vokste opp hos Anton, der de, uten disiplin og med alt de kunne ønske seg i ti centimeters avstand, hadde blitt overvektige TV-slaver.

/images/upload/modules/articles/articles/image/large/80223398779

Men verst var det for Skrue: Guffen hadde nemlig i et snev av dumhet gitt fra seg lykketiøringen til Magica i bytte mot en hamburger. Uten lykketiøringen hadde Skrue falt sammen psykisk og tapt resten av forretningene sine til Gulbrand Gråstein, og endt opp i rennesteinen. Gråstein hadde tatt med seg hele formuen til Sør-Afrika, slik at Andeby mistet Skrues skattepenger også, noe som gjorde at byen forfalte fullstendig: Gater og kulturinstitusjoner fikk forfalle, og B-gjengen klarte å overta bystyret og politistyrken. Alt dette fordi Donald ikke fantes!

Donald opplevde noe lignende nyttårsaften 2006: Deprimert vurderte han å forlate byen fordi han var sikker på at Andeby ville være et bedre sted uten ham, men da dukket skytsengelen hans opp og viste ham hvordan Andeby ville ha vært uten Donald. Ole, Dole og Doffen hadde havnet på barnehjem, hvor de jevnlig ble plaget av en fæl bøllegjeng. Dolly var sammen med Anton, men han var ikke akkurat en god kjæreste - hver gang de gikk ut sammen, gikk de på veddeløpsbanen, og Dolly savnet sårt å ha en ordentlig kjæreste. Skrue var like ensom, han hadde ikke lenger noen nære slektninger som kunne holde ham med selskap, bekjentskapskretsen hans bestod kun av ansatte, og ingen av dem var spesielt interesserte i å feire nyttårsaften med sjefen sin. Igjen skjønte Donald at han spiller en rolle i Andeby.

/images/upload/modules/articles/articles/image/large/14769634400180954416944

Ett menneske (eller en and) kan altså spille en veldig stor rolle i andres liv! Har du en spesiell person (eller and) i ditt liv?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning