Hakkespettavisen

Hva er egentlig Småtinget og partiene?

Det er populært med partier og Småting på donald.no. Men hva er det egentlig?

Publisert Oppdatert

Det nærmer seg valg, og i det siste har vi sett flere tegn fra partiene her på donald.no. Som vanlig er det noen nye på siden som lurer fælt på hva dette med partier er, og så er det noen medlemmer som har vært inaktive som lurer på hvordan det står til. Her skal vi se på hordan dette systemet på donald.no fungerer i dag.

Først og fremst er det greit å vite at det er et slags politisk system på donald.no som minner litt om Norges politiske system. Her har man Småtinget (lignende Norges storting) og en regjering. Hvilke parti som skal få mandater (medlemmer) på Småtinget, bestemmes i et valg som arrangeres en gang i halvåret.

Donald.no har et eget politisk system.Småtingets oppgave er for det meste å bestemme over dette politiske systemet. De holder møter en gang i blant der de diskuterer saker angående dette. Møtene ledes av en Småtingspresident som per dags dato blir valgt i et valg parallelt med Småtingsvalget. Her er det derimot ikke partiene det står mellom, men moderatorene. Dette har sammenheng med at Småtingspresidenten skal være nøytral, for moderatorene må være nøytrale i valget. Den nåværende Småtingspresidenten Chrisneitoffer har derimot ikke arrangert noen Småtingsmøter siden valget i august.

Mer fra Hakkespettavisen på neste side


Det er også en regjering på donald.no. I motsetning til Småtinget der representantene blir valgt ut fra hvor mange stemmer hvert parti får under valget, består regjeringen av det partiet eller koalisjonen som har flest prosent av stemmene. En koalisjon er et slags samarbeid av partier som vil sammen i regjeringen. Regjeringen utvelger ministere i regjeringen som har forskjellige oppgaver på siden, som også innebærer en statsminister som per dags dato er Beatles fra partiet Fram. Regjeringen har egentlig ikke noen veldig viktig rolle i dette politiske systemet i sag, utenom at de har en høyere status. Det er også litt uklarheter når det gjelder reglene om regjering, noe som ved flere valg har ført til konflikter.


Fram er i regjering


Det finnes mange partier her i dag, men bare noen er store. Det største partiet er kanskje Fram som fikk flest stemmer ved forrige valg, og er i regjering. DIGG har også vært et stort parti det siste året, og ved forrige valg fikk også nykommerne Tegnepartiet og Sosial-partiet en del stemmer.

Hva resultatet ved valget på nyåret blir er vanskelig å spå, men mye tyder på at Fram atter en gang kan få et godt resultat. Samtidig har man erfart tidligere at resultatet har blitt helt annerledes enn man skulle tro på forhånd, så det blir spennende å se hvem som scorer best ved det neste valget.

Dette kan virke som er veldig avansert system som har mye å si for siden, men egentlig så er det hele bare noen ungdommer som liker å leke politikere. Det har ingenting med redaksjonen og administrasjonen på siden å gjøre, det handler bare om et system som medlemmene har funnet opp. Det er altså ingen tvang å bli med på dette systemet, det er helt frivillig. Uansett har mange erfart at dette har hatt positive følger for det virkelige livet.

Skrevet av Kvakkerakken.

Les hele Hakkespettavisen her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning