serieskaper

Floyd Gottfredson

Les mer om Mikke Mus-tegnerens historie!

Publisert Oppdatert

Floyd Gottfredson (1905-1986) hadde en utrolig karriere. Han tegnet den daglige avisstripen med Mikke Mus, noe som var ment å være en midlertidig jobb for han. Det endte med at Gottfredson skulle tegne seriestripen med Mikke Mus i de neste 45 årene. Stripene ble en stor suksess og de ble lest av millioner av mennersker hver eneste dag.

Som barn bodde Gottfredson langt ute på prærien, så han tok flere brevkurs i kunsten å lage tegneserier. I 1928 reise han den lange veien til Los Angeles for å søke arbeid som tegner. På den tiden var det syv store aviser i området, men han klarte ikke å finne arbeid i noen av dem. I Utah hadde han dog jobbet en tid som filmframviser og han fant til sist en tilsvarende jobb i California. Etterhvert begynte Walt Disney Productions å søke etter flere ansatte og Gottfredson ble da ansatt der i 1929.

Men da skjedde det noe. I 1930 fikk Disney en avtale med en avis som ville at hans studio skulle levere en daglig avisstripe med Mikke Mus. Desverre ble Walt ganske raskt uvenn med seriens første tegner som ble sint og dermed sluttet. Walt spurte derfor Gottfredson om han ville ta over. Gottfredson ville faktisk ikke det, da han var godt fornøyd med å lage tegnefilm, men til slutt gikk han med på å lage serien for en kort periode.

Det tok ikke lange tiden før Gottfredson likte å tegne serien, og heldigvis "glemte" Walt å lete etter en annen tegner. Dermed fortsatte Gottfredson å tegne Mikke Mus-stripene helt til han gikk av med pensjon i 1975. Gjennom årene opplevde leserne spennende eventyr i selskap med Mikke Mus, feks hans første møte med Spøkelseskladden (1939) eller hans kamp for å forhindre at Pluto ble forsøkskanin for tre gale professorer (1932). Disse historiene har vært til inspirasjon for de senere Disney-tegnere og forfattere.

Gottfredson tegnet desverre sine serier i et format som ikke passer så bra til Donald-bladene, så meget få av hans serier har blitt ettertrykt der. Men du finner historien om Spøkelseskladden i Donald Duck & Co nr 41/1999 og nå senest, et eventyr med både Mikke og Donald i Donald Duck & Co nr 9/2012. Om du derimot ønsker å lese mer Gottfredson skal du ta en titt i bøkene "Jeg, Mikke Mus", "Jeg, Langbein" og "Hall of Fame: Floyd Gottfredson".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning