Eggmysteriet

Firkantegg på Voss!

Publisert Oppdatert

                                  

I år er det 50-årsjubileum for Barks-klassikeren Eggmysteriet. Donald og guttene drar på et eventyr i Andesfjellene, hvor de oppdager den gjemte dalen hvor alt er firkantet, også menneskene. Ikke nok med det, det firkantede folket snakker nynorsk med preg av ”vossamaol”. Årsaken til dette viser seg å være en professor ved navnet Tron Dreyerdal, fra Voss, som bodde i dalen fra 1863 til 1868. Han lærte firkantfolket å snakke nynorsk med vossedialekt. I tillegg lærte han dem å sette pris på alt som har med Voss å gjøre.

                                                 

Dette innslaget av nynorsk vakte oppsikt. Det kom inn flere protester. Hos enkelte nynorskfolk ble det tatt ille opp at nynorsk ble skildret som knapt forståelig og i tillegg ble knyttet til et merkverdig folkeslag i avsidesliggende strøk. Saken gikk helt til opp til det rådgivende utvalg for tegneserier i Norge, DRUFT, som kom frem til at "episodene ikke kan sies å være diskriminerende for noen norsk språkgruppe".

                             

I forbindelse med 50-årsjubileumet for Eggmysteriet, firkantfolket og den kontroversielle språkstriden, måtte det feires i Voss! Lørdag 23. mars delte de ut Eggmysteriet på biblioteket i kulturhuset og ikke minst ble det solgt rundstykker med firkantegg på Vossa Kringlo AS! 

Utdeling av Eggmysteriet! 

Vi kvakker og bukker for strålende innsats!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag