Eggmysteriet

Firkantegg på Voss!

Publisert Oppdatert

                                  

I år er det 50-årsjubileum for Barks-klassikeren Eggmysteriet. Donald og guttene drar på et eventyr i Andesfjellene, hvor de oppdager den gjemte dalen hvor alt er firkantet, også menneskene. Ikke nok med det, det firkantede folket snakker nynorsk med preg av ”vossamaol”. Årsaken til dette viser seg å være en professor ved navnet Tron Dreyerdal, fra Voss, som bodde i dalen fra 1863 til 1868. Han lærte firkantfolket å snakke nynorsk med vossedialekt. I tillegg lærte han dem å sette pris på alt som har med Voss å gjøre.

                                                 

Dette innslaget av nynorsk vakte oppsikt. Det kom inn flere protester. Hos enkelte nynorskfolk ble det tatt ille opp at nynorsk ble skildret som knapt forståelig og i tillegg ble knyttet til et merkverdig folkeslag i avsidesliggende strøk. Saken gikk helt til opp til det rådgivende utvalg for tegneserier i Norge, DRUFT, som kom frem til at "episodene ikke kan sies å være diskriminerende for noen norsk språkgruppe".

                             

I forbindelse med 50-årsjubileumet for Eggmysteriet, firkantfolket og den kontroversielle språkstriden, måtte det feires i Voss! Lørdag 23. mars delte de ut Eggmysteriet på biblioteket i kulturhuset og ikke minst ble det solgt rundstykker med firkantegg på Vossa Kringlo AS! 

Utdeling av Eggmysteriet! 

Vi kvakker og bukker for strålende innsats!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning