Epic Mickey 2

Er det mulig å lage sitt eget Disney museum?

Vi har møtt den kjente og folkekjære, svenske skuespilleren Lasse Åberg

Sist oppdatert

Vi har møtt den flotte svenske skuespilleren Lasse Åberg, som kanskje er mest kjent i Norge for filmene ”Sällskapsresan”. Han er en stor fan Donald og Mikke og er selveste mannen bak et svært unikt Disney-museum i Sverige.

Lasse har samlet på Disney-figurer siden begynnelsen 60-tallet. På slutten av 90-tallet begynte han å fundere på å vise fram figurer og kunst i et museum i hjembyen. Väppeby ladugård ble renovert og fylt med tegneseriekunst, leker og andre kule saker.

Redaktøren for Donald.no tok seg en prat med skuespilleren tidligere i høst i forbindelse med et besøk av Epic Mickey-skaperen Warren Spector, på det spesielle museet.

To lekne herrer: Lasse Åberg & Warren Spector

Kan du fortelle litt hva ditt forhold til Donald Duck & Co er for noe?

- Det er godt, mitt forhold til Donald. Jeg var veldig begeistret for Disney da jeg var lite. Jeg gikk å så slike søndagsfilmer, og hvis det ikke var tegnefilmer som forfilm før den nye matinefilmen med Douglas Fairbanks (Red.: stumfilm-stjerne, manusforfatter, regissør og produsent) da ble man veldig skuffet.

- Jeg vet at jeg kjøpte første Kalle Anka (Donald Duck) i 1948 da det kom. Men senere, dessverre, så kasten vi alle bladene, men sånn er det jo. Men vi har alle på museet nå.




Hvorfor liker du Mikke bedre Donald?

- Det gjør jeg ikke. Men Mikke var starten på hele Disney-konserten. Mikke var jo morsom i starten. Han var eventyrlysten, og han kranglet med Svarte Petter (originalt Peg Leg Pete), og reddet Minni fra Svarte-Petter, og sånt. Men så ble han et symbol for amerikansk ungdom da de startet sånne Mouseketeers Club (medlemmene i The Mickey Mouse Club), da fikk han ikke lov til å være rampete mer, da måtte han være et forbilde for barna. Da syntes til og med Disney selv at han var blitt kjedeligere. Og da fant de på en and i stedet som de kunne bruke alle vitsene på.

Kunne du tenke deg å skrive en Mikke eller en Donald-historie? Vi er jo stadig på jakt etter nye forfattere …

- He-he-he-he, nei jeg vet ikke, det er jo ikke så lett, altså, jeg mener, de jo veldig dyktige Don Rosa og gutta, så det er ikke så lett å finne på … nja, som eksperiment kunne man jo skrive en liten kort historie.




Og her tar Åberg over intervjuet en liten stund. (red.anm)

- Hva heter bladet på norsk?

Donald Duck & Co.

- Det heter Donald Duck? Men dere som oversetter alt i Norge, hvorfor ble det ikke et norsk navn? Vet du det?

Eh..nei, det vet jeg faktisk ikke.

-Ole Anka (Ole Duck)?

He-he-he, ja Ola og Kari Duck? Ha-ha-ha! Er det noen planer om å starte opp Disney Times (variant av DuckTales) igjen, TV-serien som du var med på?

- Det vet jeg ikke, men jeg syns ikke jeg bør gjøre det. Jeg lagde jo første serien og der brukte jeg jo alle mine favoritter, det som foregår nå interesserer meg ikke så mye. Jeg tok meg av godbitene, de tidlige filmene.

Til slutt en hilsen til norske Donald-leser!

</span> </p> <p> <br/> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også