Verdensrommet

Ender på månen

I 1969 landet mennesket første gang på månen, og alle var enige om at det var «et lite skritt for en mann, men et gigantisk sprang for menneskeheten».

Sist oppdatert

Men Donald var neppe særlig imponert over dette, ettersom han allerede hadde vært på månen en rekke ganger på dette tidspunktet.

Donalds fascinasjon for månen startet kanskje i 1944, da Donald fikk et slag i hodet og laget sprengstoffet donalditt. Han var overbevist om at dette var et av verdens beste sprengstoff, men ingen ville tro ham, så for å bevise det bygde han sin egen månerakett og begynte å fly til månen. Men det skal nevnes at Donald aldri landet på månen den gangen - han fløy bare rundt den.

src="upload/modules/articles/articles/image/large/80214506764.gif" alt="" />

I 1948 ble det utlyst en konkurranse i Andeby der den første som klarte å komme seg til månen og tilbake i rakett vant en halv million kroner. Professorene Beta og Gamma klarte å bygge en rakett, men de trengte en liten, lett fyr for å fly raketten - og valget falt på avisbudet som stod utenfor verkstedet deres: Donald, selvfølgelig. Og i denne historien klarte Donald faktisk å lande på månen, det samme gjorde Ole, Dole og Doffen, og Donalds arge konkurrent Røff. Her fant Donald både månemenn og bensinkilder, samtidig som han klarte å spasere rundt uten romdrakt, så månen må tydeligvis ha hatt oksygen også i 1948. Turen ble likevel regnet som en fiasko, da Donald ikke klarte å lande romskipet vellykket da han kom tilbake til jorden.

Synes du ikke at det er spesielt imponerende at fem mennesker lander på månen? I 1964 var det ennå flere. Nå hadde Andeby klart å sende offisielle astronauter til månen, og de kom tilbake med det de hadde funnet der: Gullklumper! Det brøt umiddelbart ut gullfeber i Andeby: Alle ville til månen for å grave etter gull. Nøyaktig hvor mange som kom seg til månen vet vi ikke, men den første raketten dit var fullastet, og etter de begynte folk å bygge sine egne raketter: I en rute i historien ser vi seks-sju raketter på en gang, så vi kan gå ut fra at det var ganske mange mennesker på månen. Månemenn er det ingen av i denne historien, og månen har også gått tom for oksygen siden 1948, så alle må gå rundt i romdrakter med store lufttanker - til gjengjeld fikk vi altså vite at månen var stappfull av gull.

Og fortsatt var det fem år til Neil Armstrong tok sitt berømte skritt som ble kringkastet verden over som den første månelandingen. Andeby ligger et godt stykke foran resten av verden, med andre ord!

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2011, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også