Duckipedia

Hansafakta

Sist oppdatert

I Donald Duck & Co nr. 26 kan du lese fortsettelsesfortellingen "Haneatisk hurlumhei" laget av Knut Nærum, Tormod Løkling og Arild Midthun. I denne historien drar våre fjærfulle Andeby-helter (og et par skumle Andeby-skurker) på skattejakt i Hanseatenes kjølevann...

I denne forbindelse vil vi fortelle deg mer om Hansean og Hansaforbundet.

Hansafakta:

Hansaforbundet var en hovedsakelig tysk handelsorganisasjon i senmiddelalderen. Det har fått navn etter det gamle høytyske ordet hanse, som betyr gruppe, følge, eller (handels)selskap. Hanseforbundet oppstod på 1200-tallet med det rike Lübeck, som gjennom salt- og sølvhandel var den kapitalsterke hovedkraft.

Hansaens hovedhandelsartikkel i handelen med Norge var tørrfisken, som ble eksportert fra Norge til Sentral- og Sør-Europa. Hansaen var en økonomisk stormakt i samtidens Nord-Europa og en betydelig maktfaktor i Skandinavia.

Det er estimert at av en befolkning på rundt 10 000 i middelalderens Bergen, var kanskje så mye som en tredjedel utlendinger - de fleste sannsynligvis våpenføre unge menn tilsluttet Hansaforbundet.

Hansaforbundet hadde fire hovedkontorer i byer som ikke var tilsluttet hansaforbundet, disse lå i London, Brugge, Bergen og Novgorod. Bergen var altså ingen hansaby, men sete for ett av fire hanseatiske kontorer.

Hansaen opphørte i realiteten å eksistere i 1669. Handelsstrukturen og systemet fortsatte derimot mange steder, men disse var bare løsere tilknyttet hverandre. Det ble i Bergen opprettet "Det Norske Kontor". Dette var i praksis en direkte videreføring av det hanseatiske systemet, og det ble styrt av de samme folkene som før. Det eneste som var nytt var navnet, og at kjøpmennene i økende grad tok borgerskap i Bergen. "Det Norske Kontors" handelsprivilegier ble oppløst av Stortinget først ut på 1800-tallet.

Teksten er hentet fra Wickipedia

Ta Hansa-quizen her!

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2011, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også