Tidsreise

Hakkespettenes tidsreiser: En strålende reise

Lær mer om det gamle Hellas og bli med i trekningen av verdens kuleste Donald-hettegenser!

Sist oppdatert

Vi gir deg 10 fakta om det gamle Hellas og Arkimedes´ dødsstråle! Her gjelder det å følge med! Du kan nemlig være med i en konkurranse hvor du kan vinne en Donald-hettegenser.

1. I Sparta var det vanlig at alle gutter måtte flytte hjemmefra når de var sju år gamle for å trenes opp til å bli soldater. Det var et hardt liv med mye trening, lite mat og klær. Uttrykket spartansk betyr å klare seg med det aller mest nødvendige.

2. De olympiske lekene oppstod i byen Olympia og ble arrangert første gang i år 776 f. Kr. Utøverne stilte uten en tråd på kroppen!

3. Arkimedes forsto prinsippene for oppdrift en dag han la seg i badekaret. Han skal da ha ropt "Eureka" (som på gresk betyr "Jeg fant det"), før han hoppet ut av badet og løp ut på gaten for å fortelle det til folk.

4. Jojoen er verdens nest eldste leketøy (etter dukken) og ble funnet opp i det gamle Hellas. På malerier og krukker som er over 2500 år gamle kan vi se barn som leker med jojo.

5. Filosofen Aristoteles mente at jorden måtte være rund, mens alle andre på denne tiden var sikre på at jorden var flat. Aristoteles kom frem til at jorden måtte være formet som en kule fordi den alltid kastet en sirkelformet skygge på månen ved måneformørkelse.

6. Ordet alfabet kommer fra de to første bokstavene det greske alfabetet, alfa og beta. Og snakker du med en greker, vær klar over at nei betyr ja! På gresk heter det nemlig ne for ja.

7. De gamle grekerne satt ikke når de spiste, men lå sidelengs. Det greske kjøkkenet har ikke forandret seg så veldig mye de siste 2000 årene og stort sett spiser grekerne stort det samme som de gjorde på Arkimedes sin tid.

8. Størst var det greske riket under Alexander den store, som regjerte frem til år 323 f. Kr. Alexander hersket over deler av Afrika, store deler av Midtøsten og landområder helt til dagens India.

9. Slavene var en viktig del av det gamle Hellas. De gjorde husarbeid, jobbet på markene og på skipene og til og med som politi! Mange tror at det var like mange slaver som det var frie innbyggere i Hellas på denne tiden!

10. Det var mange helter (som ble kalt heroer på gresk, akkurat som på engelsk) som barn og unge i det gamle Hellas skulle lære av og se opp til. Akilles og Odyssevs var datidens utgaver av Supermann og Fantonald – helten som aldri svikter og ofrer seg for andre!

Nå gjelder det å huske på hva du har lest! Bli med i trekningen av årets kuleste Donald-hettegenser! Gå til konkurransen nå!

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også