les mer om

Arkimedes sine oppfinnelser

Arkimedes sprang ut på gaten og ropte ”Eureka!” (Jeg har det!). Her får du vite hvorfor!

Publisert Oppdatert

Arkimedes, 287 f.Kr. - 212 f.Kr., var en matematiker, fysiker og oppfinner i antikkens Hellas.

Arkimedes prinsipp
Da Arkimedes spratt opp av badekaret og ut på gaten, hadde han nettopp funnet ut av det som siden har blitt kalt "Arkimedes prinsipp". Det går ut på at når en gjenstand senkes ned i vann, skyves den opp av en kraft som er like stor som tyngden av væsken som blir trykket nedover. Høres det litt vanskelig ut? Det er enkelt forklart det som gjør at noe så stort og tungt som et skip kan flyte, bare de er utformet på riktig vis. Dette innså Arkimedes da han skulle ta seg et bad. Badekaret var helt fullt, og vannet rant over da han senket seg ned i badekaret. Han ble så lykkelig av sin oppdagelse at han løp naken rett ut på gaten for å fortelle det til alle!

Arkimedes skrue
Arkimedes oppfant i Egyp en slags vannskrue som kan lede vann fra et lavt nivå og opp til et høyere nivå. "Skruen" er et spiralformet rør som er hengt slik at det ligger skjevt, slik at en del av rørspiralens ende ligger under vann. ”Skruven” är ett spiralformat rör som är upphängt så att det ligger snett, så att rörspiralens ände under en del av varvet går ner under vattenytan. Når man sveiver spiralen rundt får man da vannet til å "renne oppover", ettersom det for hver dreining vil "ned" mot bakken, noe som blir "oppover" i spiralen. I den andre enden vil vannet til slutt rende ut igjen fra røret.

”Dødsstrålen”
Det sies at Arkemedes bygde en dødsstråle, som ved å reflektere solens stråler og fokusere dem på ett pungt, kunne sette fiendens båter i brann. (Hvordan dette gikk til kan du lese om i Donald Duck & Co nr. 5!) Visste du at en parabolantenne fungerer på den samme måten? Den snapper opp TV-signaler fra satelitter ute i verdensrommet, og fører signalene inn mot midten, der mottakeren sitter. Det er derfor paraboler har form som en skål.

Vektstangen
Arkimedes var også den som slo fast prinsippet med vektstangen. Det påstås at han har sagt: "Gi meg et fast punkt, og jeg skal flytte selve jordkloden. Men hvor det faste punkte skulle befinne seg kan man jo lure på...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning