Test av drill, velg riktig batteridrill

Her er de beste drillene

Vi har testet ti rimelige og dyre batteridrevne driller. Se hvilke som er best.

KVALITETSFORSKJELL: En god drill gjør arbeidet lettere.

KVALITETSFORSKJELL: En god drill gjør arbeidet lettere. Foto: Foto: Smartson

Publisert Oppdatert
DRILLTEST: I vår test er det t fokusert på ergonomi, håndterbarhet og prisnivå.

DRILLTEST: I vår test er det t fokusert på ergonomi, håndterbarhet og prisnivå. Foto: Foto: Smartson

Kundekontakter:

Makita: tlf 22884040

Milwaukee: tlf 80012493

Bosch: tlf 64878900

Black & Decker: tlf 22909910

AEG: tlf 80012493

Biltema: tlf 81532815

Ryobi: tlf 23214000

Cotech: tlf 23214000

Batteriteknikk

Batterier kan inneholde mange ulike substanser for å produsere strøm. De vanligste er ulike former for nikkelforbindelser samt litiumbatterier. I tillegg til at et batteri har en viss spenning (målt i volt), har ulike batterier også ulik strømkapasitet (målt i amperetimer eller Ah). Flere amperetimer innebærer at du kan arbeide lengre før batteriet går tomt.

Litiumionbatterier bygger på en plassbesparende og miljøvennlig teknikk som blant annet også finnes i mobiltelefoner og annen bærbar elektronikk med krav til lav vekt. Nikkelbatterier er tyngre enn litiumbatterier og trenger lengre tid før de er ladet. I Norge og Sverige er det vanligst med nikkel-metallhydrid som ikke inneholder noen miljøfarlige substanser og som har lengre driftstid enn batterier med nikkel-kadmium. Ladetiden er rundt 30 minutter for et litiumionbatteri, og mellom 1 og 5 timer for nikkelbatterier.

Riktig elektrisk verktøy er minst like viktig for den som skal snekre, som de klassiske arbeidsredskapene hammer og sag. Det gjelder ikke minst driller.

Les også: Stor test av støvsugere

Man trenger ikke være proff for å ha nytte av en god drill, men det er viktig å tenke seg godt om før man bestemmer seg for hvilken man skal kjøpe.

Hold maskinen i hånden før du kjøper den, finn ut hvordan den reguleres, sjekk hvordan man tar ut og setter inn batterier og så videre. Det er nemlig stor forskjell på ergonomi og brukervennlighet på de ulike fabrikatene og modellene.

Mindre = dyrere

Det er også viktig å tenke på hva maskinen først og fremst skal brukes til, skal du skru til skruer eller bore?

Å bore i ulike materialer går mer eller mindre bra avhengig av hvilket turtall maskinen arbeider med, eller om den har høy/lav utveksling. Forskjeller i format, vekt og pris mellom dyrere og billigere maskiner er også avgjørende.

I testen viser det seg at jo høyere pris, desto smidigere er formatet.

Ulike prisklasser

Forbrukertjenesten Smartson har på oppdrag fra Klikk testet ti driller. I denne testen er det først og fremst fokusert på ergonomi og håndterbarhet, men også på prisnivå.

Les også: Slik legger du fliser

Det er ikke særlig vanskelig å finne et godt el-verktøy dersom kjøperens budsjett er ubegrenset. Derfor har vi satt grensen ved 2000 kroner for de maskinene vi har testet. På stormarkeder finnes mange modeller for under 500 kroner. En slik kan fungere til det meste, selv om den ofte har en klumpete form.

Monteringsjobb på kjøkken eller lignende stiller større krav til smidighet enn om man skal bore og skru i plank. Enkelte modeller har fast bitsholder og kan ikke brukes sammen med vanlige bor. Dog er det enklere å bytte bits.

Sikt høyt eller lavt

Prisnivået bestemmer ikke bare hvordan drillen ligger i hånden, men også hvor mye støy den gir fra seg. Våre egne lydmålinger viser store forskjeller mellom stilleste og mest bråkete maskin i testen.

Les også: Slagtrekkeren gjør jobben for deg

Best i test er Makita DF030 med høy/lav utveksling, praktisk format og smart etui. Bosch GSR 10,8-Li og Milwaukee C12D er to andre bra maskiner i proffklassen.

Som beste budsjettkjøp velger vi Biltema 17-058, der du får 5 eller 6 maskiner i stedet for en Milwaukee. Utvalget av testmaskiner gjenspeiler bredden i markedet. Velg heller en (eller to) billigere maskiner om du ikke stiller høye krav til ergonomi, alternativt en dyrere maskin tilpasset profesjonelle krav framfor en mellommodell som hverken er spesielt god eller billig.

Dette gjorde vi

Maskinene er blitt testet ved å skru og bore i mdf fiberplater og massiv furu samt med tanke på design/ergonomi, kvalitet/holdbarhet, kapasitet/lydnivå, funksjoner/teknikk og pris. Cirkaprisene er først og fremst produsentenes anbefalte priser og kan variere fra butikk til butikk. Maks antall poeng er 6.

Les også:

Superspiker for betong

Dette verktøyet kan bli uunnværlig

Velg riktig stikksag

Dette må du kunne for å redde liv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning