Test: Vi har testet multikuttere=

Ekspert: Kenneth Lesteberg er vår verktøyekspert. © Foto: Øivind Lie

Test: Vi har testet multikuttere=

Godt grep: Maskinen må ligge godt i hånden, gjerne med gummi på de rette stedene. © Foto: Øivind Lie

Test: Vi har testet multikuttere=

Bladskifte: På de beste maskinene bytter du blader raskt og uten bruk av verktøy. © Foto: Øivind Lie

Test: Vi har testet multikuttere=

Riktig hastighet: De ulike materialene krever ulik hastighet. derfor er det bra med nøyaktig hastighetskontroll. © Foto: Øivind Lie

Test: Vi har testet multikuttere=

AV OG PÅ: De fleste maskinene har bryteren plassert her. Med god grunn mener vi. © FOTO: Øivind Lie

Vi har nylig testet oppladbare sirkelsager og målebånd, og nå har turen kommet til selve livredderen av alle verktøy: Multikutteren.

Dette er verktøyet som har blitt uunværlig for både hobbysnekkere og proffer. Det kutter i alle typer materialer, sliper og skraper, og det kommer til der andre verktøy må gi opp.

Utvalg

Vi har testet de som er beregnet på både proffer og hobbybrukere. Vi har tatt med produkter fra de mest kjente produsentene og de store verktøyvarehusene.

Kriterier

Brukervennlighet og kapasitet er hovedkriteriene i denne testen. Under brukervennlighet sorterer momenter som grep, vibrasjoner, bytte av blad, lydnivå og betjening av knapper.

En slik maskin holder du gjerne i en hånd, derfor må grepet være godt og passe stort. Likeledes er det viktig at vibrasjonene går ut i bladet, ikke opp i armen.

Når du bruker en slik sag kreves det en viss presisjon, da må saga være lett å styre. Farten på bladet må være enkel å stille inn, ulike blad og materialer krever at den blir stilt inn riktig.

Når det gjelder kapasitet, dreier det seg om hvor fort saga jobber seg igjennom materialene og at du skal ha god kontroll på skjæringen. Bladet skal gå lett og uanstrengt . Maskinen skal fortsette å jobbe når du legger press på den, og ikke stoppe opp og sende vibrasjonene opp i hånda.

Blader

Det er stor forskjell på kvaliteten på de ulike bladene og et godt blad har stor betydning for hvor godt maskinen jobber.  Det finnes ingen felles standard på innfestingen av bladene og de store produsentene har hver sin variant.

Samtidig er det en god del maskiner og blader som kan brukes om hverandre. Det betyr at en middels sag kan bli ganske god med et godt blad.

Om testen

Vi har prøvd alle maskinene i ulike materialer, metall, bløtt og hardt tre. Vi har kun prøvd saging, ikke sliping eller andre funksjoner. Multikutterne er prøvd med bladene de leveres med.

Testen er utført av Kenneth Lesteberg. Han er bas og tømrer, og jobber hos Veidekke avdeling Follo.

Maskinene er gitt karakter fra en til seks der seks er best.

Les også:

Slik legger du parkett

Her er snekkertabbene du må unngå

Slik legger du lister

Vil du se flere verktøytester og smarte tips: Sjekk ut denne Facebooksiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!