Test av elektriske hekksakser

Test av elektriske hekksakser: Testvinneren er i en klasse for seg

Testvinneren koster noen hundrelapper mer enn de fleste andre i testen, men det er den vel verdt, mener vårt ekspertpanel.

KLIPPE-KLARE: Gartnerne Kjersti Bergerud og Dagfinn Ødegård var testpanel da vi testet ut hvordan disse 6 elektriske hekksaksene taklet en tujahekk.
KLIPPE-KLARE: Gartnerne Kjersti Bergerud og Dagfinn Ødegård var testpanel da vi testet ut hvordan disse 6 elektriske hekksaksene taklet en tujahekk. Foto: Foto: Tore Fjeld
Sist oppdatert
KJEKT REDSKAP: Med en elektrisk hekksaks sparer du veldig mye tid sammenlignet med å klippe hekken for hånd.
KJEKT REDSKAP: Med en elektrisk hekksaks sparer du veldig mye tid sammenlignet med å klippe hekken for hånd. Foto: Foto: Tore Fjeld
TEST AV ELEKTRISKE HEKKSAKSER: Vi fikk to gartnere til å teste 6 forskjellige elektriske hekksakser i den minste og billigste kategorien.
TEST AV ELEKTRISKE HEKKSAKSER: Vi fikk to gartnere til å teste 6 forskjellige elektriske hekksakser i den minste og billigste kategorien. Foto: Foto: Tore Fjeld
GREI TIL SIDEKLIPPING: Ikra Flexotrim HS 1516 D er en relativt lett hekksaks som er grei til å "feie over" sidene på en tujahekk, demonstrerer Dagfinn Ødegård.
GREI TIL SIDEKLIPPING: Ikra Flexotrim HS 1516 D er en relativt lett hekksaks som er grei til å "feie over" sidene på en tujahekk, demonstrerer Dagfinn Ødegård. Foto: Foto: Tore Fjeld
GOD REKKEVIDDE: Med hekksaksen fra Stihl klarer Kjersti Bergerud å klippe toppen av hekken uten å stå på stige.
GOD REKKEVIDDE: Med hekksaksen fra Stihl klarer Kjersti Bergerud å klippe toppen av hekken uten å stå på stige. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testen er utført av Dagfinn Ødegård og Kjersti Bergerud som er gartnere i firmaet Grønt Grep AS.

De 6 elektriske hekksaksene er prøvd og sammenlignet ut fra følgende kriterier:

Klippekvalitet/effektivitet

Brukervennlighet

Støy

Vekt

Produktene er vurdert fra en skala fra 1 til 6 der 6 er best.

Motoriserte hageredskaper har for lengst gjort sitt inntog i norske hager, og for de som eier en hekk er en elektrisk hekksaks nærmest obligatorisk. Og for pluss-minus 1000 kroner får du en enkel og grei saks som duger for de fleste lettere beskjæringsjobber.

Vi har testet 6 ulike elektriske hekktrimmere med motoreffekt på cirka 500 watt, og en klippelengde på inntil 50 cm. Dette er en grei størrelse for deg som for eksempel har en tujahekk, og som ikke ønsker å bruke alt for mye penger på verktøyet. 

Testet av gartnere 

Som ekspertpanel til å teste hekksaksene hyret vi inn to gartnere i hagefirmaet Grønt Grep AS, som har lang erfaring med både beskjæring og andre vedlikeholdsjobber i hagen på oppdrag for kunder.

Dagfinn Ødegården og Kjersti Bergerud mener begge at de fleste elektriske hekksaksene i testen fungerer helt greit til lettere beskjæringsjobber. De testet alle saksene på en relativt velpleid tujahekk på Vinderen i Oslo, og testet også hvordan de fungerte på tykkere greiner.

- Det som er viktig for en hekksaks er at den er rask på jobbe med, at den er brukervennlig og ikke minst at den gir et godt klipperesultat, sier Dagfinn.

Både han og testkollega Kjersti mener hekksaksen fra Stihl skiller seg meget positivt ut sammenlignet med de andre i testen.

- Jeg vil si at den er to klasser over den nest beste. Den klipper meget bra, er rask å jobbe med og har en solid byggekvalitet, sier testpanelets mannlige gartner.

I tillegg trekker testpanelet det frem som positivt at Stihl-saksen er meget stillegående, og det er fint både for den som bruker den og for nabolaget. Det kan man ikke si om de fleste andre saksene i testen, noen av dem har en så irriterende lyd at hørselvern er å anbefale, både for deg og naboen.

Fra 1,9 til 4,05 kg

Vekt er også et poeng for en elektrisk hekksaks. Profesjonelle gartnere bruker riktignok utstyr som veier mye mer enn alle saksene i testen, men for en vanlig hageeier som ikke er vant med å jobbe med slike redskaper er det en fordel at vekten er lav.

Den letteste saksen i testen er Flexotrim FHS 1545 fra Ikra, som veier 1,9 kilo. Den er så lett og spinkel at den nesten virker som et leketøy. Men begge gartnerne mener den klipper overraskende godt:

- Det tar nok litt lengre tid enn med Stihl-saksen hvis du skal klippe en hekk, men for eksempel for en eldre dame er jeg ikke i tvil om at dette er et bra valg, sier Dagfinn.

- Ingen unnskyldning for at mor ikke kan klippe hekken, legger Kjersti til.

Men en ting er vekten ”på papiret”, om en saks oppleves som tung og bruke handler også om design. For eksempel er Stihl-saksen nest tyngst av alle i testen, men på grunn av at den er lang og slank oppleves den ikke som veldig tung å bruke.

Rekkevidde

Klippebladet, eller sverdet, på hekksaksene vi har testet varierer fra 45 til 50 cm. Rekkevidden er med andre ord ikke veldig stor, så hvis du har en veldig bred hekk kan du nok med fordel velge en modell med lengre sverd.

Det er heller ikke bare sverdlengden som avgjør hvor stor rekkevidden er i praktisk bruk. Det handler også om hvordan håndtakene er satt, og hvor slank selve maskinen er.

Testvinneren Stihl HSE 61 skiller seg ut også her. Den er lengre og smalere enn flere av de andre saksene, og har i tillegg et tilleggsgrep som gjør at du får enda bedre rekkevidde.

- Med denne klarer du å klippe toppen av hekken uten å stå på stige, påpeker Dagfinn.

Det er nemlig en stor fordel både for sikkerheten og arbeidstempoet at du slipper å ty til stige eller gardintrapp når du klipper hekken din.

Les også:

Disse plantene skal beskjæres om våren

Test av 14 manuelle beskjæringssakser

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2014, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også