Kjøp av batteriverktøy

Unngå de dårlige kjøpene

Unngå de dårlige kjøpene når du skal handle batteriverktøy.

Foto: Foto: Crestoc
Sist oppdatert

Ord som er kjekke å kunne

Ladesyklus: Antall ganger et batteri kan lades og lades ut.

Arbeidstimer: Antallet timer et batteri kan brukes før det ikke lenger tar imot ladning.

Amperetimer: Hvor mye energi som kan lagres, eller "bensintank" om du vil. Jo høyere amp, jo lengre går batteriet mellom hver lading.

Volt: Kan sammenliknes med hestekrefter. Jo høyere volt, jo mere kraft.

Et knalltilbud på en batteridrill kan vise seg å være et ganske dårlig kjøp hvis du oppdager at verktøyet har en batteritype som begyner å bli gammeldags, eller at brukstiden ikke er det du forventet.

Dette må du sjekke

Skal du kjøpe batterimaskiner er det tre viktige faktorer du må passe på:

Batteriene, laderen og ikke minst maskinen selv.

Skal du ha en maskin som skal brukes mye, er det noen faktorer som er viktige for holdbarhet og presisjon: Herding i drev, gear og spindel, bruk av kulelager og kvalitet på materialene som er brukt.

Start opp maskinen og bruk ørene. Er det ulyder, er det et dårlig tegn.

Velg riktig batteri

De tre viktigste batterietypene er:

Nikkelkadmium (NiCd): Dette er den første batteriteknologien som kom på markedet for batteriverktøy.

Til tross for at den er gammel, blir den fortsatt sett på som pålitelig. Denne batteritypen er mindre følsom for temperatursvingninger og tåler mange oppladninger.

NiCd er billigere enn andre batterityper, noe som gjør at disse batteriene ofte blir brukt i billigverktøy. Batterier på eldre og billige verktøy kan ha det som kalles en minne-effekt. Dette oppstår når batteriet settes i laderen uten at det har blitt skikkelig utladet.

Kadmium er svært giftig og dette er en av grunnene til at denne batteritypen er ute av eller er i ferd med å fjernes fra mange markeder.

Lader: Det er det viktig med en god lader.
Lader: Det er det viktig med en god lader. Foto: Foto: Produsenten
Battericeller: Batteriet er bygget opp av enkeltceller. Batteriet er aldri bedre enn den dårligste cellen.
Battericeller: Batteriet er bygget opp av enkeltceller. Batteriet er aldri bedre enn den dårligste cellen. Foto: Foto: Instructables

Nikkelmetallhydrid (NiMH): Disse batteriene har en høyere ampere enn NiCd, noe som gjør at de også får en lengre brukstid mellom hver ladning. Batteriene har også en noe lavere vekt enn NiCd

Ulempen er at batteriene er følsomme for lave temperaturer. Til tross for lang brukstid tar NiMH færre ladninger enn NiCd. Dette gjør at et NiMH batteri i sum varer cirka like lenge som et NiCd-batteri, men har større lagringskapasitet.

Litiumion (Li-Ion): Her snakker vi om den nyeste batteriteknologien. Disse batteriene har en overlegen effekt i forhold til både størrelse og vekt. De beholder mesteparten av effekten selv om de er uvirksomme over noe tid, og er helt uten minneeffekt. De har også en omvendt ladesyklus enn andre batterier, noe som gjør at batteriet har 80 prosent av effekten etter kort tids opplading. Batteriene har også en jevn effekt i hele brukstiden.

Ulempene ligger først og fremst i prisen. Ladningen av disse batteriene er mer komplisert, noe som gjør at laderen blir mer kostbar.

Les også: Stor test av kapp- og gjærsager

Sjekk laderen

Har et litiumion-batteri ligget for lenge eller blitt kjørt for lenge er det kvaliteten på laderen som avgjør om de tar ladning eller ikke.

De beste, gjerne de med kort ladetid, henter strøm på et langt lavere nivå enn 3,5 og 24timers-ladere. Hurtigladeren har også en mer avansert elektronikk, noe som gir god overvåkning av ladeprosessen.

De billigste maskinene på markedet har kun to poler. Pluss og minus. Her er ladetiden som regel lang. Laderen fyller heller ikke batteriene fullt, fordi det må tas hensyn til temperatur.

De mer avanserte batterier har minimum tre poler. I tilegg til pluss og minus er det en ekstra pol som brukes til kommunikasjon mellom lader og batteri for å overvåke ladeprosessen. Da unngår man overladning og for høy temperatur i batteriet.

Les også: Klikk.no hardtester verktøy

Lager ikke batteriene selv

De fleste produsenter produserer ikke batteriene selv, men kjøper en kvalitet og et volum. Det gjør at batteriprodusentene må gjøre en streng sortering av det de produserer. Denne sorteringen er kostbar. De billigste batteriene er tilnærmet usortert, noe som gjør at det er vanskelig å vite brukstid før du har prøvd verktøyet.

Stell pent med batteriet

  • Varme skader batteriet. Ikke utsett batteriet for mer varme enn det som oppstår ved normal bruk.
  • Ikke tøm batteriet fullstendig. Lad batteriet når verktøyet ikke leverer den kraften som behøves for å gjøre jobben.
  • Tenk over hva du skal bruke verktøyet til. Volt (styrke) er viktig, men selve kvaliteten på verktøyet er vel så viktig.
  • Ikke forvent det samme av et batteriverktøy som et med ledning. Det finnes oppladbare varianter av nesten alle verktøytyper, og kraften i disse kan ikke sammenliknes med verktøy med ledning.

Ikke kast batteriene i søpla

Spesielt kadmiumet i NiCd-batteriene er svært giftig. Dette har gjort at EU har innført forbud mot små eller bærbare NiCd-batterier, men med unntak for el-verktøy.

Det er ingen gode grunner til dette, men batteri-bransjen greide å lobbe EU om at man ikke kunne greie seg uten.

Derfor er regelen enkel: Alle brukte batterier skal leveres til forhandler.

Kilder:

Trond Larsen Distriktssjef, HMS-kurs/opplæringsleder Techtronic Industries Norway a/s, som er eier av varemerkene AEG , Milwaukee og Ryobi

Morten Helle senioringeniør Statens forurensningstilsyn

professional-power-tool-guide.com

Les også :

Avslør skjulte feil i stua

Slik lager du badet selv

Les mer på Klikk Bolig

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også