13 Eksenterslipere for hobby og proff

Vi har testet slipemaskiner

Noen av disse fungerer ganske dårlig, se hvilke du bør kjøpe

Test: Vi har testet 13 slipemaskiner
Test: Vi har testet 13 slipemaskiner Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert

Om testen

Trond Meyer er vår ekspert i denne testen. Han er utdannet tømrer og byggtekniker og jobber som snekker hos Svenneby Sag. Proffmaskinene er testet over en periode på tre uker.

Hobbymaskinene har gått igjennom et enklere testopplegg.

Alle maskinene er testet med samme type slipepapir, 60 og 120 korning.

Når vi har testet effekt og støvopptak har vi laget biter av finerplate, en til hver maskin. Platen og støvbeholderen har så blitt veid. Deretter har vi slipt platen med full effekt i tre minutter. Platen og oppsamleren har så blitt veid på nytt for å finne hvor mye materiale som har blitt avvirket, og hvor mye støv som har blitt fanget opp.

På de maskinene som er utstyrt med tekstilpose skal det sies at det var vanskelig å få gode resultater på støvopptaket. Her er det vanskelig å få alt tett, noe som gir store variasjoner i resultatene. Derfor har vi ikke brukt disse dataene i poenggivingen.

Når vi har testet sliperesultatet har vi slipt en overflate og penslet overflaten med fin aske. Da er det lettere å se eventuelle riper og mønstere.

Alle maskinene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har testet små, hendige slipemaskiner. Alle er eksenterslipere med 125 mm diameter på slipepapiret. Hobbymaskinene ligger i prisklasse fra rundt 1000 kroner og nedover. Proffmaskinen koster fra 1500 og nedover.

Testvinnerne er

Proffmaskinene har en motoreffekt på rundt 300 watt. På hobbymaskinene varierer den fra  230 til 400 watt.

Trond Meyer er vår ekspert i denne testen. Han er utdannet tømrer og byggtekniker og jobber som snekker hos Svenneby Sag.

Lett kontroll

Brukervennlighet og effektivitet er de to kriteriene vi har lagt mest vekt på. Maskinene skal være lette å kontrollere selv om du legger press på dem, med lite vibrasjoner og godt grep. Kompakt med lav vekt og høy effekt er selvsagt den ideelle maskinen i en slik test.

Enkel betjening betyr at alle brytere skal være behagelige å bruke og de skal helst kunne betjenes med den ene hånden. Støvoppsamleren bør være enkel å tømme og skal du koble på støvsuger må det kunne gjøres uten for mye tukling.

En slipemaskin som kun roterer er effektiv, men du vil slite med å få en strøken overflate. En maskin som kun vibrerer gir et pent resultat, men er ikke veldig effektiv.

En eksentersliper henter det beste fra to verdener. De både vibrerer og roterer. Det betyr effektiv sliping med et ganske godt resultat. Ikke perfekt, ifølge vår ekspert, men godt nok til de fleste oppgaver.

Store forskjeller

Når vi har målt effektiviteten i denne testen har vi funnet betydelige forskjeller, mens selve sliperesultatet har vært tilnærmet likt. Her klarte vi rett og slett ikke å finne store nok forskjeller, så det har vi latt ligge.

Det er også ulikt hvordan de ulike maskinene håndterer støv.  De beste har et gjennomført opplegg med en kassett som er utstyrt med et filter.

Det betyr at du kan gjøre mindre slipejobber innvendig uten å støve ned omgivelsene. På de enklere variantene sitter det kun en tekstilpose.

Støvposer tar bare litt

De fanger kun litt av støvet, og det fineste og mest skadelige blåser rett igjennom. Her er kan du etter vår mening like godt koble på støvsugeren om du skal jobbe innendørs.

Vi har også vurdert byggekvalitet. Dette er ikke en langtidstest, men det finnes noen indikatorer på om maskinen vil ha en lang levetid:

  • Finnes det ulyder som tyder på dårlige eller mangel på lagre?
  • Er det brukt skikkelige materialer og er plasten av en kvalitet som gjør maskinen vridningsstabil og solid?
  • Er maskinen beskyttet mot støvinntrengning rundt brytere?

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også