Velge juletre

Dette bør du vite før du kjøper årets juletre

Sjekk hvilket tre du bør gå for.

VALGETS KVALER: Stadig flere bytter ut vanlig gran med edelgran og kunstig juletre, men originalen er fremdeles det mest populære treet, skal vi tro juletreselgerne.
VALGETS KVALER: Stadig flere bytter ut vanlig gran med edelgran og kunstig juletre, men originalen er fremdeles det mest populære treet, skal vi tro juletreselgerne. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert
KUNSTIG: Klarer du å se at dette er et kunstig tre? Modellen heter Kensington og kommer fra Hageland med LED-lys inkludert.
KUNSTIG: Klarer du å se at dette er et kunstig tre? Modellen heter Kensington og kommer fra Hageland med LED-lys inkludert. Foto: Foto: Hageland

Tiden er inne for å kjøpe årets juletre.

Skal du være trofast mot det gode, gamle grantreet, eller lar du deg friste av den populære edelgranen?

Flere butikker har også kunstige trær til priser som passer de flestes lommebøker.

Stor interesse for kunstige trær

Laila Sørensen, ansatt ved Bohus i Fredrikstad forteller om stor interesse for kunstige trær.

- Den største kundegruppen her i Fredrikstad er voksne folk som kommer og skal ha et naturtro, ordentlig tre. De er nøye når de velger, de kjenner på greinene og ender som regel opp med det treet som er dyrest og som ser mest naturtro ut, sier Sørensen.

Prisen for et kunstig tre varierer fra butikk til butikk. De billigste ligger på rundt 400 kroner, mens de dyreste trærne må du ut med nærmere 5.000 kroner for.

- Det er de dyreste og mest naturtro trærne som selges ut først. Vi har kunstige trær som har oppimot 500 små LED-lys. Dette er jo både energisparende og miljøvennlig. Vår flotteste modell med lys koster 5.000 kroner og går som varmt hvetebrød, forteller Sørensen.

Få ulemper

Skal vi tro Sørensen er det få ulemper med kunstige trær.

- De koster gjerne litt mer enn ekte trær, men det er jo en investering, noe du kan bruke i mange år fremover.

Ved å kjøpe et kunstig tre vil du først og fremst slippe å vanne treet. Du  vil også slippe at det drysser, og du investerer i et tre som holder seg år etter år.

- Det eneste minuset må være at du trolig må tørke støv av treet, slik du må gjøre med alle kunstige planter, legger Sørensen til.

Kunstige trær er nemlig et samlested for støv. Støvtørking bør derfor være en forholdsregel når julepynten hentes frem.

Frykter ikke konkurransen

Kunstige trær kommer nok ikke til å bli borte med det første. Juletreselgerne er imidlertid ikke redde for den økende konkurransen fra butikkjedene, og tror at det er en trend som vil avta. Det er tross alt lite som slår lukten av gran i huset.

EKTE GRAN: Det gode, gamle grantreet er fortsatt det mest populære.
EKTE GRAN: Det gode, gamle grantreet er fortsatt det mest populære. Foto: Foto: Plantasjen

- Når folk har hatt kunstig tre i noen år og ser hvor mye styr det er å sette det sammen og ta det i fra hverandre, så kommer de ikke til å gidde å holde på med det i lengden, sier Steinar Skaar.

Han har solgt juletrær i Fredrikstad i 15 år og har flust av tips å komme med til juletrekjøpere.

Vær tidlig ute

Skaar oppfordrer først og fremst til å være tidlig ute.

- Det er en fordel å kjøpe tre tidlig ettersom utvalget da er større. Du får ikke et nyere tre nærmere jul, ettersom alle trærne hugges samtidig. Det til tross for at vi fyller på med trær etter hvert, forklarer Skaar.

Juletreselger Ole Inge Stava er enig, og anbefaler at du går til innkjøp av juletre to uker før jul.

- Da er du garantert et nytt tre og det vil fremdeles være stort utvalg, sier han.

Det kan være lurt å spørre selgeren når trærne ble hugget slik at du er garantert et friskt tre. Trær som er hugget fra midten av november og senere er et godt utgangspunkt.

- Du kjenner også på treet om det er friskt og fint. Ta litt på greinene og se om de eventuelt drysser, sier Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen.

Flere fordeler med edel

Det er det gode, gamle grantreet som forblir det mest populære hos folk, selv om mange også har en forkjærlighet for edelgran.

EDELGRAN: Edelgranen har blitt en stor konkurrent til det tradisjonelle grantreet. Det lukter mildere og drysser mindre.
EDELGRAN: Edelgranen har blitt en stor konkurrent til det tradisjonelle grantreet. Det lukter mildere og drysser mindre. Foto: Foto: Plantasjen

- Edelgranen står mye lenger. Dessuten drysser det mindre enn den vanlige granen. En tredje fordel er at edelgran gir mindre plager for allergikere, forklarer Skaar.

- Jeg synes også edelgran dufter bedre enn det vanlige grantreet. Det er en mildere duft. Gran dufter sterkere, tilføyer han.

Sølvgran og furu

Andre mer sjeldne juletretyper er sølvgran og furu.

- Sølvgranen er litt grovere i busken og den drysser like mye som vanlig gran. Jeg personlig synes den lukter litt som kattepiss, sier Stava.

- Vi prøvde å selge furu et år, men det ble med det ene året. Furuen har en tendens til å se veldig glissen ut. Den er rett og slett ikke fin nok, selv om det er en del som spør etter det, forklarer Skaar.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også