Veggedyr

- Jeg bruker lommelykt for å sjekke hotellsenga nøye

Et eneste veggedyr kan legge flere hundre egg i løpet av livet sitt. Unngå å ta dem med deg hjem fra ferie.

VEGGEDYR: En av grunnene til at veggedyr har blitt mer vanlig er at vi reiser mer og tar med oss dyrene i bagasjen. Selv på hoteller av god standard bør du derfor sjekke sengerammen og sømmer for ekskrementer. Får du veggedyrene i huset kan det fort bli dyrt.

VEGGEDYR: En av grunnene til at veggedyr har blitt mer vanlig er at vi reiser mer og tar med oss dyrene i bagasjen. Selv på hoteller av god standard bør du derfor sjekke sengerammen og sømmer for ekskrementer. Får du veggedyrene i huset kan det fort bli dyrt. Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Kulde vs. varme:

  • Hvis du har en dypfryser putter du kofferten oppi og åpner den der. Kofferten må da ligge åpen i fryseren med klærne utspredt. Klarer man å eksponerer veggedyrene direkte for minus 18 grader over tre døgn vil man ta livet av dyrene.
  • I varmeskap vil veggedyr dø hvis de direkte utsettes for mer enn 50 grader i et par timer.

  • Husk at gjenstander i en koffert, bag, sekk og lignende kan ta lang tid før de enten blir varme eller kalde nok tvers igjennom i et varmeskap eller en fryser.

Insekter i hjemmet er ikke bare irriterende, men også noe du bør ta på alvor.

I verste fall kan boligen få store skader som ikke nødvendigvis dekkes av forsikringen.

Veggedyr i kofferten

Veggedyr forsvant i utgangspunktet fra norske hjem da insektsmidler ble tilgjengelig, men de siste 15 årene har de kommet tilbake.

Det er det i hovedsak to årsaker til: dyrene har opparbeidet mer resistens mot insektsmidlene, og vi reiser mer.

- Det er viktig at man følger litt med når man reiser. Når jeg er på hoteller bruker jeg lommelykten på mobilen til å sjekke senga nøye. Jeg løfter på sømmer og sjekker sengerammen under senga, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved avdeling for skadedyrkontroll på Folkehelseinstituttet.

Grunnen er at veggedyrene lever i skjul: i sprekker og små åpninger. Sengen gir kort vei til næringskilden deres, som er blod.

Rådgiver Ove Andre Karlsen hos Mycoteam, som jobber med biologiske bygningsskader, kan bekrefte at veggedyr har blitt et større problem de siste årene.

- De blir først og fremst med i bagasje som vi har hatt med oss på reise. Veggedyrene har da blitt med oss hjem etter overnatting på hoteller, studenthjem, campinghytter og andre steder hvor det det bor mange mennesker i korte tidsrom, sier han.

Vel hjemme vil de søke opphold i senga di. Og da har du det gående, sier ekspertene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VEGGEDYR: Har du mistanke om veggedyr bør du se etter mørke ekskrementflekker, tomme larvehuder, døde dyr og egg på undersiden av madrassen og på sengetøyet.

VEGGEDYR: Har du mistanke om veggedyr bør du se etter mørke ekskrementflekker, tomme larvehuder, døde dyr og egg på undersiden av madrassen og på sengetøyet. Foto: FOTO: Folkehelseinstituttet

Her er veggedyrene

God hotellstandard er ingen garanti for hvorvidt det bor veggedyr der eller ei.

Verdt å vite om veggedyr:

  • I en temperatur på 28-30 grader har veggedyr en livssyklus på litt over en månede. Ved lavere romtemperatur kan de gjennomføre livssyklus på to-tre måneder.
  • En enkelt hunn kan legge opp mot to hundre egg.
  • Eggene er rundt en millimeter store, og lyse i fargen. Et voksent dyr er rundt seks millimeter langt og mørkt i fargen.
  • Veggdyr kan ikke fly, men de kan gå betydelig distanser. For eksempel fra rom til rom.
  • De oppdager mennesker ved at de reagerer på CO2. På noen centimeters avstand responderer også varmesensorene deres.
  • Hvis de har tilgang suger hvert dyr blod cirka en gang i uka.

Kilde: Folkehelseinstituttet

SMÅ EGG: Her ser du egg av veggedyr lagt i sprekker i en sofa.

SMÅ EGG: Her ser du egg av veggedyr lagt i sprekker i en sofa. Foto: FOTO: Heidi Heggen/Folkehelseinstituttet

Logisk sett er det mer sannsynlig at dyrene spres på steder der mange er innom. Metropoler som New York, London og Paris, samt andre populære reisemål, er utsatt.

- Skulle jeg for eksempel dratt til New York ville jeg vært veldig påpasselig. I de fleste tilfeller vil man ikke støte på veggedyr på tur, men det er heller ikke usannsynlig at man gjør det, sier Rukke.

Unngå veggedyr

Du bør derfor ta deg tid til å sjekke om du har noen ekstra soveromskamerater på ferie.

- Det er enklest å finne ekskrementer etter dyrene, da i form av små svarte prikker på for eksempel sengebunnen. Dette kan være en god indikator på at det er eller har vært veggedyr i rommet, sier Karlsen i Mycoteam.

- Jo flere dyr, jo flere flekker. I tillegg kan man jo se dyra selv også, spesielt hvis angrepet har pågått lenge og de har blitt mange, sier Rukke.

Forskeren råder om å unngå å legge klærne sine på senga. Generelt er det lurt å holde bagasjen på andre siden av rommet.

- Jeg beholder mest mulig i kofferten gjennom oppholdet og tar bare ut det jeg skal bruke til enhver tid.

- Be om nytt rom

Assisterende informasjonsdirektør Emma- Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring og If anbefaler å følge godt med.

Det viktigste er å unngå at dyrene blir med hjem.

- Kommer du til et hotell der det er tegn som kan tyde på veggedyr, så be om å få annet rom, sier hun.

Kryper frem om natten

Karlsen forteller at veggedyr ofte oppdages fordi man har fått stikk som ikke kan forklares med myggestikk eller lignende.

Veggedyrene er stort sett nattaktive og det er sjelden man kan se aktive dyr når det er lyst.

- Om natten kryper de frem fra sine gjemmesteder i sprekker, hulrom, i sengebunn og lignende når folk sover for å suge blod med sin stikkesnabel, sier han.

Psykisk belastende

De fleste vil merke at de har veggedyr i nærheten ved at de får utslett som klør av stikkene. Denne reaksjonen kan, ifølge Rukke ved Folkehelseinstituttet, variere fra små merker til store blemmer.

- Det er ikke observert at dyrene overfører sykdommer. Men hvis det er mange dyr som får suge blod jevnlig kan man oppleve anemi, altså blodfattighet, sier han.

Det er imidlertid det psykiske belastningen som er verst.

Når man legger seg vel vitende om at dyrene snart kommer frem for å suge blod av deg kan det i verste fall føre til søvnvansker og risiko for angst og depresjon.

- Har man veggedyr må man ta affære. De blir ikke borte av deg selv, sier Rukke.

BITT: De fleste vil merke at de har veggedyr ved at de får utslett som klør av stikkene.

BITT: De fleste vil merke at de har veggedyr ved at de får utslett som klør av stikkene. Foto: FOTO Therese visted/ Folkehelseinstituttet.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning