Varmekabler - reparasjon

Termografi reddet gulvet

Brudd i varmekablene kan enkelt utbedres med kirurgisk presisjon og et infrarødt kamera.

ENKEL REPARASJON: Da bruddstedet var lokalisert, var det enkelt å pigge opp flisen, utbedre skaden og legge på ny støp og flis.

ENKEL REPARASJON: Da bruddstedet var lokalisert, var det enkelt å pigge opp flisen, utbedre skaden og legge på ny støp og flis. Foto: Foto: Geir Svardal

Publisert Oppdatert
FANT LØSNINGEN:  Da varmekablene til Geir Svardal ikke virket fikk han hjelp av et firma som driver med termografering.

FANT LØSNINGEN: Da varmekablene til Geir Svardal ikke virket fikk han hjelp av et firma som driver med termografering. Foto: Privat

Termografering benyttes blant annet for å finne svake punkter i det elektriske anlegget, og det ble løsningen for Geir Svardal da han oppdaget at varmemattene i det nylagte entrégulvet ikke virket. Med et såkalt IR-kamera ble det raskt konstatert brudd i mattene. Én flis ble tatt opp, bruddet fikset og ny støp og flis lagt på.

- Nå funker varmekablene. Det hele tok en halv dag, forteller en tilfreds Svardal, som imidlertid ikke er så lykkelig for at prosjektet ble ti tusen kroner dyrere som følge av dårlig informasjon og svak fagkunnskap.

Opplysningsplikt

Alt startet den dagen Geir Svardal, motorjournalist i Vi Menn, skulle i butikken for å kjøpe fliser. På vei ut av butikken fikk han beskjed om at de også solgte varmekabler, og dermed kjøpte han det også.

LYSER OPP: Infrarød sjekk av varmekablene.

LYSER OPP: Infrarød sjekk av varmekablene.

- Den eneste informasjonen jeg fikk på vei ut av butikken, var at jeg måtte huske på at det var en elektriker som måtte koble til kablene, forteller Svardal.

Feilsøking av varmekabler

Ifølge daglig leder av firmaet M-Tek, som utførte arbeidet hos Svardal, er termografering en av flere metoder som brukes for feilsøking av brudd i varmekabler.

- Vi er ute på slike jobber hver eneste dag, forteller Jon Johansen hos M-Tek. - Noen ganger må vi imidlertid bruke andre metoder for å feilsøke varmekabler, blant annet fordi termografering er avhengig av varmeutvikling, og det er ikke alltid det lar seg gjøre å få til.

Generelt brukes termografering til et mangfold av jobber. Fra å finne varmelekkasjer i boliger, via feilsøk av varmekabler, til termografering av hester for å finne indre skader.

Og det var her han fikk mangelfull informasjon.

- Heller ikke legging av varmekabler kan en forbruker gjøre selv. Det er i grunnen svært lite en privatperson kan gjøre av egne elektriske arbeider, understreker seksjonssjef i NELFO (Forening for el- og it-bedrifter), Terje Hanssen.

- Og vi vet fra undersøkelser at kunnskapen er lav om hva en boligeier kan gjøre av egenarbeid på det elektriske anlegget.

Hanssen forteller at alle som selger elektriske produkter har en opplysningsplikt til forbruker om hva denne kan utføre selv av egne installasjonsarbeider.

Feilinformert

Svardal fikk opplyst fra flisefirmaet at det måtte legges en stålrist i gulvet. Denne skulle holde støpen på plass, og skulle legges oppe på varmemattene.

LOKALISERING: Skaden i varmekablene blr lokalisert med termografi.

LOKALISERING: Skaden i varmekablene blr lokalisert med termografi. Foto: Foto: Geir Svardal

Firmaer som utfører termografering

Her finner du en oversikt over firmaer som utfører termografi.

- Jeg la selv mattene, mens en murer la støpen og flisene, og når alt dette var ferdig ringte jeg en elinstallatør og spurte om de kunne komme og koble til mattene, slik flisefirmaet hadde sagt var nødvendig.

Sjokket ble imidlertid stort for Svardal da firmaet svarte at det kunne de ikke gjøre. De vil ikke ta ansvar for hvordan det så ut under støpen.

Firmaets svar ble den første av flere a-ha opplevelser for Svardal.

Det er slik at elinstallatør må tilkalles før støpen legges på. Men det opplyste flisefirmaet heller ikke om.

Svardal fant likevel frem til et firma som kunne koble til kablene.

Les mer om termografering av hus .

Enkel reparasjon

Da han skulle skru på kablene, virket de ikke. Det var rett og slett et brudd et eller annet sted.

SVAKT PUNKT: Termografering benyttes blant annet for å finne svake punkter i det elektriske anlegget.

SVAKT PUNKT: Termografering benyttes blant annet for å finne svake punkter i det elektriske anlegget. Foto: Foto: Geir Svardal

- Løsningen ble termografering.

Termografering

Eksempler på ulike former for termografering.

Dette kan du gjøre selv av el-installasjoner

Det er ikke mye du selv kan gjøre av arbeider på det elektriske anlegget i boligen, men litt småarbeider er det .

Et firma som driver med termografering kom, satte strøm på kablene og lokaliserte ganske raskt bruddet. Flisen over skadestedet ble pigget opp og skaden reparert. Deretter ble det lagt på støp, mens Svardal selv la på flisen. Det hele tok en halv dag.

Butikken betalte

Svardal tok i etterkant kontakt med firmaet som solgte flisene og varmekablene og krevde at de burde være med å dekke deler av kostnaden etter tilkobling og reparasjoner.

- De var veldig imøtekommende, og vi ble enige om at de skulle dekke kostnaden for termograferingen, forteller Svardal fornøyd.

Les også:

Mest TV for pengene.

Isboret som kutter isen som smør.

RING EN FAGMANN: Heller ikke legging av varmekabler kan en forbruker gjøre selv.

RING EN FAGMANN: Heller ikke legging av varmekabler kan en forbruker gjøre selv. Foto: Foto: Geir Svardal

Backpacker-tips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning