Kulde og vannrør

Slik unngår du frostsprengte rør

Med tosifrede kuldegrader, er det en risiko for at vannrørene dine kan fryse.

SKREKKSITUASJON: I perioder med streng kulde kan dette skje om man ikke sørger for å holde minimum 10 grader i alle rom.
SKREKKSITUASJON: I perioder med streng kulde kan dette skje om man ikke sørger for å holde minimum 10 grader i alle rom. Foto: FOTO: Tryg Forsikring
Sist oppdatert

Det meldes fortsatt kaldt vær og boligen din møter utfordringer i kuldegradene. Og særlig dersom du bor i et eldre hus, eller en bolig du vet er dårlig isolert, da bør du ha et våkent øye på vannrørene dine og passe på at de ikke fryser.

- Det viktigste er å ikke ha vinduer åpne over steder hvor det ligger vannrør, fordi det raset av kaldluft fra vinduet som da vil inntreffe kan føre til at vannrøret fryser, forteller forskningsleder ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, til bonytt.no.

- Har du alltid minimum 10 pluss grader i et rom og rørene ligger riktig, så er det liten sjans for at de fryser. Derfor bør man generelt være bevisst på alltid å ha plussgrader i rom hvor det går vannrør, for mange er tilbøylige til å slå ned temperaturen i rom man ikke bruker.

Skyldes dårlig plassering

Ifølge informasjonsheftet "Unngå vannskader" fra Vannskadekontoret ved SINTEF, skyldes frosne vannrør først og fremst at de er utsatt plassert.

"Frost i vannrør skyldes vanligvis at rørene er uheldig plassert i bygningen, f.eks. i kryprom og andre uoppvarmede rom, nær kuldebroer, i dårlig isolerte konstruksjoner og på steder med kald trekk", står det blant annet i heftet.

Siden utsatt plassering er den hyppigste årsaken til at vannrør fryser, er det også viktigst med tiltak som hindrer at vannrørene blir utsatt for kulde.

Vannskadekontoret gir følgende råd:

  • unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
  • ikke senk innetemperaturen lavere enn til ca. 10 °C.
  • unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, golv og tak.
  • tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming.
  • tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.

- Noe av det viktigste du bør gjøre når du reiser bort for en lengre tid er å stenge hovedstoppekranen, utdyper Fiskum.

- I tillegg er det et godt råd å åpne tappekranene rundt i boligen, slik at det står minst mulig vann i rørene når man er bortreist.

Kobberrør mest utsatt

Kobberrør er den rørtypen det finnes mest av i norske boliger, men det er også den som er mest utsatt for frost, ifølge informasjonsheftet til Vannskadekontoret.

Plastrør er mindre utsatt, fordi denne rørtypen er elastisk og gir etter når volumet øker ved isdannelsen. Vann øker gjennomgående 10 prosent i volum når det fryser til is.

- I de fleste boliger som er 15 år eller yngre er metallrørene erstattet med såkalte rør-i-rør løsninger, forklarer Fiskum.

- Og fordi de er mer fleksible enn metallrørene vil de i mindre grad være utsatt for å sprekke.

Minst utsatt er avløpsrørene, fordi væsketemperaturen i disse sjelden kommer under fem grader.

Når det gjelder de enkelte installasjonene er det ifølge informasjonsheftet tappearmatur, koplinger og stengeventiler som er mest utsatt for frost.

Lekkasjen kommer når det tiner

Ifølge Fiskum er det ikke isproppen i røret som forårsaker sprekken, men det økte vanntrykket som skapes på grunn av at vannet ikke har noen vei å gå.

Det er imidlertid ikke når sprekken oppstår i røret at vannet vil fosse ut.

- Når et rør sprekker vil det ganske umiddelbart oppstå en isplugg i sprekken og stenge for vannet, så det er når isproppen tiner at vannet vil sprute ut, beskriver Fiskum.

- Og det skjer nødvendigvis ikke bare når det blir mildvære, men også dersom temperaturen i rommet stiger, blant annet som følge av at man skrur på en ovn.

Tining av frosne vannrør

Dersom et vannrør har frosset, er det to måter å tine det på selv.

- Dersom vannrøret er lett tilgjengelig kan man enten ta frem hårtørreren og bruke den eller legge en varm klut rundt røret, men dersom vannrøret ikke er tilgjengelig og for eksempel ligger inne i veggen bør man overlate tiningen til en rørlegger, forklarer Fiskum og understreker at man uansett må unngå bruk av åpen flamme.

- Når det er kuldeperioder rykker vi ofte ut for å tine frosne vannrør i boliger, forteller markedsansvarlig hos Rørlegger Sentralen, Gry Ludvigsen, til bonytt.no, som forklarer at de først og fremst bruker damp når frosne rør skal tines.

- Ofte fryser rørene rett og slett fordi det er for kaldt i det rommet vannrøret ligger, som for eksempel dersom de har latt et kjellervindu stå åpent.

Ludvigsen forteller at et av de verste tilfellene de har vært borte i, var hos en huseier som hadde reist bort i julen og hvor sprukne vannrør hadde forårsaket vannskader i nesten hele huset.

- Man kunne nesten gå på skøyter på stuegulvet.

Forsikringen dekker vanligvis

Sprukne vannrør og følgeskader av dette dekkes vanligvis av boligforsikringene.

Det som imidlertid er kravet er at vannskaden ikke har oppstått som følge av uaktsomhet.

- Vi har strenge krav om at hovedkranen må stenges når boligen og hytta står tom, særlig gjelder dette hytte hvor man er borte over lenger tid, forklarer kommunikasjonsrådgiver hos Tryg Forsikring, Arne Einar Brun til bonytt.no.

- Men dersom man har tatt de nødvendige forholdsregler for å unngå at vannrør fryser og det likevel skjer, så vil skadene være dekket av forsikringen.

Les også:

Slik beskytter du deg mot kulde

Dette skjer med huset ditt i kulden

Slik unngår du skader når snøen smelter

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også