Arkitektur og interiør

Slik får du et lysere interiør

Ønsker du et lysere interiør, får du arkitektens tips her.

MYE LYS: Store vinduer gir mye lys og utsikt inn, også på små, beskjedne hytter.
MYE LYS: Store vinduer gir mye lys og utsikt inn, også på små, beskjedne hytter. Foto: FOTO: Frode Larsen
Sist oppdatert

Er du ikke helt fornøyd med plasseringen og størrelsen på vinduene på hytta, eller i boligen for den saks skyld?

Tidligere var vinduene små og satt høyt på veggen. Nå er vi mer opptatt av å få lyset og utsikten inn.

Folk vil gjerne ha større vinduer i oppholdsrommene, stuen og på kjøkkenet, poengterer Hyttelivs arkitekt Kjersti Thoen.

- Da kan selve vindusåpningen forlenges nedover, slik at brystningshøyden blir mindre. Å øke bredden krever vanligvis større inngrep i selve veggen, sier hun.

Plassering

Vinduene skal slippe lys, utsikt og gjerne luft inn. Finn ut hvor det er fint å sitte og se utover. Kanskje det er ved spisebordet. Da bør vinduet gå ned til bordplaten, eller enda litt lenger ned, men husk at det gjerne skal være plass til en panelovn under vinduet også.

Har du en plass der du bare vil sitte og nyte utsikten, kan vinduet gå lenger ned enn du kanskje tenker på. Har du terrasse eller veranda med rekkverk, bør du passe på at du ikke skifter til nye og større vinduer for så å bli sittende og stirre inn i rekkverket.

Langt ned: Vinduet kan gjerne gå langt ned på stueveggen hvis du har en favorittplass der du bare vil sitte og nyte utsikten.
Langt ned: Vinduet kan gjerne gå langt ned på stueveggen hvis du har en favorittplass der du bare vil sitte og nyte utsikten. Foto: Foto: Frode Larsen

Peis eller utsikt?

Alle vinduer må ikke være store. Hva med en utsikts- og lufte­luke ved hver køyeseng, eller et langt, smalt vindu mellom benkeskap og overskap i kjøkkenet?

Noen ganger er det konflikt mellom ønsket om å se utsikten og peisbålet fra samme sofahjørne. En mulighet er da å ha et tett hjørne for peisen, men med vinduer på begge sider. Eller peisen som et midtmotiv på utsiktsveggen med vindusflater på begge sider. Med peisovn og stålpipe kan man faktisk sette peisen foran vinduer også, bare avstanden til glasset er stor nok.

Gjennomlys og overlys

Alle sider av hytta har kanskje ikke like spennende utsikt, men det gjør mye for trivselen i et oppholdsrom å få lys fra flere sider. Gjennomlys gjør romopplevelsen større. Hvitmalte vinduer, fôringer og belistning inne formidler lyset inn i rommet.

Er det mørkt inne i hytta, kan takvinduer vurderes. Men ta hensyn til klimaet utenfor, slik at du får mer glede enn ergrelse av takvinduet. Lekkasjer kan oppstå når du lager hull i taket, og vinduet kan bli dekket av snø om vinteren.

Montere vinduer

Nyter utsikten: Store vinduer og vakker utsikt er en utsmykning i seg selv.
Nyter utsikten: Store vinduer og vakker utsikt er en utsmykning i seg selv. Foto: Foto: Per Erik Jæger

Hovedprinsippet for montering av vinduer er det samme som med dører, men det er litt forskjell på detaljene når det gjelder tetting. Her skjer det stadig oppdateringer. Skal du være på den sikre siden, bør du sjekke detaljene i bladene fra byggforsk­serien.

Sett deg grundig inn i den medfølgende monteringsanvisningen. Når du skal finne størrelsen på vinduet, er det karmens utvendige mål som gjelder; bredde ganger høyde. Når åpningsretningen skal angis, for eksempel på sidehengslede vinduer eller balkongdører, skal du oppgi hengselplassering sett utenfra.

Start med å hekte av vindusramme eller dør. Alt skal ut, slik at plassen der døren eller det nye vinduet skal plasseres er helt inn til bygningskroppen. Beholder du gamle karmer eller fôringer, beholder du trolig også problemer med trekk og dårlig isolasjon. Få det ut.

Hvis sidene i åpningen er ujevne, bør du rette dem opp slik at de blir plane. Da blir fugebredden noenlunde jevn på alle sider av det nye vinduet. Det er spesielt viktig hvis du skal bruke fugemasse til utvendig og innvendig tetning. Bruker du fugeskum, kan det være litt større ujevnheter og variasjon i fugebredden. Lag et fundament i bunnen av vinduet ved hjelp av fintilskårne treklosser. Bruk vater så du er sikker på at det er helt rett.

Sett inn vinduet

Plasser støtteklosser og bruk midlertidige kiler eller spesialskruer til finjustering. Heng vindusrammene på plass, og kontroller at de svinger korrekt uten å subbe, med like stor klaring rundt det hele.

Tips:  Sett alle delene i en dunk med impregnering før du monterer dem. Lar du dem stå lenge nok, gjerne fem dager, trekker impregneringen gjennom alt treverket.
Tips: Sett alle delene i en dunk med impregnering før du monterer dem. Lar du dem stå lenge nok, gjerne fem dager, trekker impregneringen gjennom alt treverket. Foto: Ill: Øivind Lie
Tips: Vannbrett oppe og nede skal ha en bratt nok vinkel, rundt 30 grader. Pass også på at den går godt ut over knektene, 4¿5 cm. Pass på tettingen på det øverste vannbrettet inn mot veggen. Ønsker du ikke beslag på hele, kan du lage ett som kun dekker skjøten og som går opp under kledningen.
Tips: Vannbrett oppe og nede skal ha en bratt nok vinkel, rundt 30 grader. Pass også på at den går godt ut over knektene, 4¿5 cm. Pass på tettingen på det øverste vannbrettet inn mot veggen. Ønsker du ikke beslag på hele, kan du lage ett som kun dekker skjøten og som går opp under kledningen. Foto: Ill: Øivind Lie

Det skal normalt ikke være kiler eller klosser i overkant. Mål diagonalene. Er disse nøyaktig like lange, og alle karmene er i lodd og vater, er også vinduet korrekt plassert. Bruk skruer til innfesting, ikke spiker. En hytte er gjerne værutsatt. Derfor bør du gjøre det som kalles en totrinnstetting. Da dekkes den utvendige fugen av omramming og beslag. Det fungerer som en skjerm som stopper mesteparten av regnet. Mellom regnskjermen og den ytre fugen må det være et minst 10 mm dypt hulrom som er drenert og ventilert. Hulrommet vil fungere som et utfellingskammer og en drenskanal for regn som blåses inn forbi regnskjermen.

Sjekk med kommunen

Ta kontakt med teknisk etat i kommunen på forhånd dersom bytte av vinduer medfører fasadeendring. Sjekk om arbeidet som skal utføres er søknadspliktig. Skaff deg kunnskap om vindusbytte kan berøre brannforskriftene.

Du må bestemme deg for om vinduet skal være fast eller om det skal være mulig å åpne det. Det er en regel at minst ett vindu pr. rom skal kunne åpnes, slik at det kan benyttes som rømningsvei ved brann.

Aktuelle anvisninger fra byggforsk.no:

723.638 Utskifting av vinduer

523.701 Innsetting av vindu i vegger av bindingsverk

523.721 Innsetting av ytterdør

Kilde: Byggforsk/Trefokus

Les også:

Her selges hyttene tre ganger så raskt som ellers i landet

Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen

Slik legger du heltregulv selv

Hyttedoen som passer deg

Denne saken ble første gang publisert 15/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også