Lekkasje i tak

Sjekk taket for lekkasjer selv

Taket bør sjekkes to ganger i året. Dette skal du se etter.

SJEKKPUNKT: Mose er i utgangspunktet ikke skadelig for taket, men den kan bidra til oppsamling av fuktig som kan føre til følgeskader, særlig dersom den ligger i kontakt med treverk. Om vinteren kan mose føre til frostsprengning.
SJEKKPUNKT: Mose er i utgangspunktet ikke skadelig for taket, men den kan bidra til oppsamling av fuktig som kan føre til følgeskader, særlig dersom den ligger i kontakt med treverk. Om vinteren kan mose føre til frostsprengning. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Er du sikker på at taket er i orden, at det ikke er noe som må gjøres med det? De fleste er kanskje det, i hvert fall har de ikke merket lekkasjer innendørs. Men når det drypper inne har skaden allerede skjedd, og de økonomiske konsekvensene kan bli langt større enn om du hadde utbedret skaden helt i starten.

En taksjekk er derfor noe du bør gjøre jevnlig, men erfaringene viser at mange har et avslappet forhold til taket sitt.

– Med bakgrunn i vårt arbeide med skadeundersøkelser og tilstandskontroller, er vårt inntrykk at huseiere, både profesjonell og amatører, ikke sjekker takene ofte nok. Normalt venter man til synlige tegn på at en sjekk er nødvendig, enten i form av taklekkasjer, eller synlig vann som renner ut fra nødoverløp, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF.

I Byggforsk sitt detaljblad 744.201, Tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg, anbefales det at taket sjekkes både vår og høst.

Stort vedlikeholdsbehov på taket

Ifølge teknisk direktør hos Icopal, Vidar Jacklin, er det deres oppfatning at rundt 40 prosent av norske tak er modne for et større vedlikehold.

– Og halvparten av disse har et akutt vedlikeholdsbehov, forteller han til klikk.no.

– Mye av dette kan tilskrives dårlig vedlikehold og manglende ettersyn. Med et jevnt vedlikehold ville man unngått mange av disse skadene.

Han forteller at han sitt virke har vært oppe og inspisert tak som ikke er kontrollert på over 15 år.

– En ting er skaden på selve taket, enda større konsekvenser blir det imidlertid dersom det blir fuktskader på konstruksjonen under. Da kan det være snakk om reparasjoner på et par hundre tusen kroner.

Les også: Vedlikehold og vask av takstein

Kritisk med hull i værhuden

KRITISK PUNKT: Overgangen mellom tak og pipe kan være et kritisk punkt og noe man bør sjekke hvert år.
KRITISK PUNKT: Overgangen mellom tak og pipe kan være et kritisk punkt og noe man bør sjekke hvert år. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
SJEKKPUNKT: Beslagene på taket bør også sjekkes jevnlig for rust eller andre skader.
SJEKKPUNKT: Beslagene på taket bør også sjekkes jevnlig for rust eller andre skader. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Ifølge Byggforskseriens blad 700.110, Byggskader, kan nesten 22 prosent av skadene på boligens klimaskjerm (yttervegger og tak) henføres til taket.

Det dreier seg bl.a. om lekkasjer i utett taktekning, manglende avrenning, samt lekkasjer rundt gjennomføringer, sluk og skorstein.

Videre viser det seg at minst 75 % av alle skadene er fuktskader.

– Taket er kanskje den viktigste delen av bygningens klimaskall. Jevnlig sjekk av takets overflate er viktig for å avdekke svakheter, slitasje og vedlikeholdsbehov på tekning og tilstøtende detaljløsninger som beslag, overganger mot møne, raft, parapet og sluk. På den måten forebygger man alvorlige fuktskader, utdyper Bøhlerengen og legger til at på tak der taktekningen ligger løftet opp fra underlaget (tekning på lekter og sløyfer) er det også viktig å kontrollere undertaket hvis yttertekningen har sviktet (brudd i takstein o.l.).

De som har taksten på taket, vil kunne se undertaket ved å løfte opp en eller to takstener.

Dette skal du se etter på taket

For en legmann vil en taksjekk stort sett begrense seg til en visuell kontroll, og da kan det være et godt utgangspunkt å se etter synlige skader på taktekningen, løv og rusk i takrennene og overganger mellom tak og piper, eller symptomer på at tekningen trenger vedlikehold eller nærmere tilstandskontroll.

– Ved en slik kontroll får man gjerne klare indikasjoner på om taket er ok eller ikke, sier Bøhlerengen.

Vidar Jacklin trekker frem beslagene som et viktig sted å sjekke.

– Det man bør se etter er om beslagene ligger ordentlig på eller at de ikke har begynt å ruste. Og så må man selvfølgelig bytte knuste taksten, om man har dette som belegg på taket. På flate tak bør man sjekke slukene og se at de ikke er tette.

Les også: Slik legger du takshingel

Mose på taket

Mange huseiere vil erfare at det vokser mose på taket, men det er ulike oppfatninger av hvor mye skade mosen kan gjøre.

TAKSJEKK: Rådet fra fagfolk er at man sjekker taket sitt hver vår og høst, og at man sørger for å utbedre eventuelle skader så fort som mulig, slik at følgeskader unngås.
TAKSJEKK: Rådet fra fagfolk er at man sjekker taket sitt hver vår og høst, og at man sørger for å utbedre eventuelle skader så fort som mulig, slik at følgeskader unngås. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

– Mosen skader ikke taket eller tekningen, men gir opplagt en ekstra og unødvendig påkjenning som vil forkorte levetiden på tekningen, sier Bøhlerengen.

"Mosen bidrar til å holde på fuktigheten, og kan derfor øke faren for frostsprengning på tegl", skriver medlemsbladet til Huseiernes Landsforening, Hus&bolig, på sine nettsider.

– Generelt er mose et estetisk problem, men dersom den for eksempel blir liggende i kontakt med treverk kan det oppstå råte, utdyper Vidar Jacklin.

Bøhlerengen råder til å være forsiktig med mekanisk fjerning av mose, fordi dette kan skade belegget.

På kulturvernnettstedet Bygg & Bevar gir man følgende råd for å fjerne mose: "Fukt opp området med vann, gjerne tilsatt vaskemiddel eller mosefjerner. Bruk hansker når du jobber med sterke kjemikalier. Større mengder mose fjernes med skurebørste, vann og hendene".

Men hold vannslangen unna taket!

"Mose skal aldri spyles bort med vann under høyt trykk. Du risikerer at vannet kommer inn i takkonstruksjonen og gjør mer skade", skriver de videre på nettstedet.

Nettstedet Teglverk.no, som er et non-profit prosjekt for spredning av kunnskap om bl.a. teglverksprodukter, råder bl.a. til å kjøpe en kobbertråd eller -bånd hos en blikkenslager.

"Strekk tråden eller båndet langs mønet fra gavl til gavl og slik at den er i kontakt med taket. Når det regner vil en kjemisk prosess (korrosjon) føre til at mose og alger ikke så lett fester seg. Helt kvitt dem blir du ikke, men angrepet reduseres noe ", skriver de på sine nettsider.

– Det første stadiet til mose vil være et lysegrønt skjær på takbelegget, dersom man fjerner dette umiddelbart vil man kunne utsette vedlikeholdet med mange år, fremhever Jacklin.

Takrennene

I forbindelse med taksjekken, bør også takrennene få en omgang med et vaktsomt øye. Tette og dårlige takrenner kan bli en unødvendig og uønsket kostnad.

– Vårt råd er at beslag og takrennene bør sjekkes hvert år, sier Bøhlerengen.

SJEKKPUNKT: Takrennen bør kontrolleres like ofte som taket, og eventuelt rask og rusk fjernes.
SJEKKPUNKT: Takrennen bør kontrolleres like ofte som taket, og eventuelt rask og rusk fjernes. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Vidar Jacklin råder også til å kontrollere nedløpsrørene.

– Sjekk at rørene er hele og at vannet renner uhindret unna.

Les også: Dette bør du vite om hus med flatt tak

Tenk sikkerhet ved taksjekk

Det å sjekke taket som privatperson er noe man skal tenke godt igjennom før man gyver løs. Man bør tenke personsikkerhet, fordi det kan få store konsekvenser om man ofrer sikkerheten for å spare penger.

Utbedring av skadene

Dersom man finner skader som må utbedres, må dette bedømmes med hensyn på egen kompetanse og sikkrhet.

– Enkle utbedringer kan man utføre selv, for eks. bytte ut skader takstein, rense renner og nedløp og sluk. Omfattende og kompliserte utbedringer bør alltid utføres av fagfolk, understreker Bøhlerengen.

På sine nettsider gir Takentreprenørenes forening tips til hvordan man skal forholde seg dersom det blir nødvendig å søke profesjonell bistand.

Det første rådet er at man skaffer seg oversikt over arbeidet som må gjøres. For deretter å ta kontakt med en fagperson. Ofte er dette blikkenslager.

"Det vanligste er å ta kontakt med et lokalt firma for at de skal komme på befaring og gi et overslag over hvor mye jobben koster og tidsrammene", skriver de videre.

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2014, og sist oppdatert 04/08 2023.

Les også