Slik fjerner du hakk i gulvet

Sjekk hva strykjernet kan brukes til

Ikke fortvil over hakk i gulvet. Det er bare å finne frem strykjernet.

SMART OG ENKELT: Denne kan gjøre tremøblene og parketten gode som ny.

SMART OG ENKELT: Denne kan gjøre tremøblene og parketten gode som ny. Foto: FOTO: Trine Jensen

Publisert Oppdatert

Det er få ting som er så frustrerende som å oppdage at det flotte tre- eller parkettgulvet har fått riper og hakk. Men det skjer, nesten uansett hvor forsiktig man er. For enten det er fotballsko og høye hæler, eller togbaner og lekebiler, det er dessverre ofte ikke så mye som skal til før tregulvet har fått en synlig skade.

Men før du skjeller ut barna eller nabofruen som tråkket inn på stiletthæler kvelden i forveien bør du få med deg dette trikset, som sies å skulle kunne rette ut merker i tregulvet på en både kjapp og ikke minst rimelig måte.

Våt klut og strykjern

Det er det amerikanske interiør- og designnettstedet Apartment Therapy som har tipset de lover vil hjelpe deg med små hakk og ripeskader i gulvet. Og komplisert kan rådet ikke sies å være. For alt du trenger ifølge nettstedet, er nemlig et strykjern og en våt klut.

PRØV DETTE TRIKSET: Slik kan du bli kvitt denne sprekken.

PRØV DETTE TRIKSET: Slik kan du bli kvitt denne sprekken. Foto: FOTO: Trine Jensen

Fungerer best på ubehandlet tre

Ifølge Apartment Therapy er det absolutt mest effektivt å bruke denne metoden på ubehandlet tre.

- Dessverre er det aller fleste tregulv eller tremøbler i har i hjemme våre i dag behandlet med noen slags form for overflatebehandling, forklarer nettstedet.

- Noen typer behandlet treverk vil det gå an å bruke dette trikset på, men det kommer helt an på hva som er brukt for å forsegle og overflatebehandle treet.

TIPS: Noen typer trelakk kan bli hvitaktig på farge når det utsettes for damp. Derfor kan det absolutt lønne seg å prøve på et lite synlig sted på gulvet før du gjør det samme på selve ripen eller hakket i gulvet.

Thomas Orskaug hos Treteknisk Institutt er enig.

EN VÅT KLUT: Denne legger du oppå sprekken eller hakket.

EN VÅT KLUT: Denne legger du oppå sprekken eller hakket. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Denne teknikken kan nok brukes på ubehandlede gulv, men jeg ville vært litt forsiktig med gulv som har blitt lakket eller overflatebehandlet på annen måte, forklarer Orskaug til Klikk Bolig.

- Varme i kombinasjon med fuktighet, som man jo får med strykjern, vil kunne sette merker på overflatebehandlingen.

Orskaug forklarer at det er et mer eller mindre kjent triks at man kan fjerne hakk i ubehandlede furubord ved hjelp av en klut med varmt vann.

- Dampstrykjernet vil skape samme effekten, bare enda sterkere.

Slik gjør du

Apartment Therapy testet også først teorien på et Ikea-bord i ubehandlet tre.

- Selv om det sies at denne teknikken i utgangspunktet fungerer bedre på nyere hakk og merker, prøvde vi dette på et bord hvor merkene hadde vært der i nokså lang tid allerede, forklarer nettstedet.

Fremgangsmåte:

1. Fukt ripen eller hakket

2. Legg på en fuktig vaskeklut eller papirklut

3. Skru strykjernet på den høyeste settingen og stryk over den fuktige kluten i sirkelbevegelser. Pass på å ikke holde strykjernet stille i samme posisjon, da du da kan brenne både kluten og overflaten på bordet. Pass på å bruke mye damp. Gjør dette i noen minutter og sjekk resultatet noen ganger underveis. 3-5 minutter bør holde.

Gulv i heltre

Med samme fremgangsmåte som ovenfor, ble metoden også testet på gulv i heltre. Noen småriper og et par dypere hakk ble sjekket for om de responderte på samme måte som når man utførte metoden på ubehandlet tre.

STRYK: Bruk mye damp når du stryker over sprekken.

STRYK: Bruk mye damp når du stryker over sprekken. Foto: FOTO: Trine Jensen

Resultat: Både riper og hakk ble nesten borte, noe som viser at metoden også er effektiv på gulv og overflater som har blitt behandlet. Men helt problemfritt var det derimot ikke, da man kunne ane litt skade på selve overflaten, altså lakken.

- Om du vet akkurat hvilken type overflatebehandling som er på gulvet ditt, vil det nok lønne seg etter en slik behandling å slipe ned området og lakke på nytt, forklarer nettstedet.

Effektivt på små hakk

Sigurd Eide hos Treteknisk Institutt tror også metoden kan være effektiv å bruke, spesielt om det bare er snakk om mindre hakk eller riper.

- Det gamle trikset med å ta å varmt vann på ett stykke tørkepapir og gnikke over pleier faktisk å funke, bekrefter Eide til Klikk Bolig.

- Dette får jo treet til å ekspandere og dermed tette hakket. Men jeg vil nok anta at metoden er mer effektiv på mindre hakke enn den vil være på skader som er store og dype.

Trelim og sparkel

Om hakkene eller skaden på gulvet er av det litt større og mer synlige slaget, anbefaler Eide å satse på en metode som involverer trelim og sparkel.

- Dette er heller ikke så komplisert, men faktisk temmelig effektivt, bekrefter eksperten.

FØR: Sprekken var både dyp og synlig.

FØR: Sprekken var både dyp og synlig. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Metoden fungerer på både små og også større hakk, og består i korte trekk av å ha litt trelim i hakket eller fordypningen i gulvet, og så dra over med en sparkel for å jevne ut.

Eide forklarer at man også ved behov, om hakket er svært dypt, kan benytte trelim blandet med litt fin sagflis.

- En sparkel helst i plast er alfa omega ved reparasjoner, forklarer Eide.

- Denne brukes til å jevne ut. Det beste er også å jevne ut sparkelmassen helt nøyaktig med en gang. Da tetter man nemlig hakket uten å ødelegge noe av materialet rundt.

Eide poengterer at det er et mål å få jobben gjort så raskt som mulig.

- Dersom man venter til sparkelmassen er tørket, for så å pusse med sandpapir, vil bruk av sandpapir gi en annen overflatestruktur enn høvlet overflate, forklarer eksperten.

- Dette vil synes og kan være mer skjemmende enn selve hakket, særlig ved ubehandlet treverk. Ved behandlet treverk må man gjerne behandle den pussede overflaten igjen etter pussing.

Smeltevoks sminker vekk ripene

Roger Bergman hos ABS Parkettgruppen Norge AS har også hørt om hvordan damp skal være et effektivt hjelpemiddel i å rette ut hakk og riper i treverk, men tror likevel det finnes andre metoder som garanterer deg et bedre og mer varig resultat.

- Det ser jo ut som det går bra med strykejern på noen overflater, og det med damping er jo som sagt kjent fra før, men er ikke alt det virker på, forklarer Bergman til Klikk Bolig.

- Det vi bruker på hakk i parketten i dag, og som er både effektivt og lett å bruke, er smeltevoks.

ETTER: Det enkle trikset holder godt mål når det gjelder å tette sprekken i gulvet.

ETTER: Det enkle trikset holder godt mål når det gjelder å tette sprekken i gulvet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Smeltevoks, som fungerer som en slags sminkestift for gulv og treverk, finnes å få kjøpt i mange ulike farger, slik at det skal være fullt mulig å finne en som passer til nettopp ditt gulv.

Fremgangsmåten er enkel.

- Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og lar den flytende voksen dryppe ned på skadestedet, forklarer Bergman.

- Hold stemjernet i 15-40 graders vinkel mot underlaget. Voksen blir hard når den herder, og det overflødige tar du vekk med en skrape eller stålull.

Eide er enig i at dette nok er den mest effektive metoden for å bli kvitt hakk og småskader.

- Disse sminkesettene er som en fugemasse som brukes til reparasjoner. Disse finnes i forskjellige farger og man kan få en nesten usynlig reparasjon.

Les også:

Slik vedlikeholder du parketten

Her finner du de feteste interiørbildene

Slik sminker du vekk riper med valnøtter

Dette hjemmet er innredet med møbler som tåler en støyt

SMELTEVOKS: Disse stiftene fungerer nesten som sminke til treguvlet.

SMELTEVOKS: Disse stiftene fungerer nesten som sminke til treguvlet. Foto: FOTO: Norsk Treteknisk Institutt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning