Vedlikehold av trehus

Restaurert fra kjeller til tak

Sveitservillaen ble renovert etter alle kunstens regler. Vinduene ble bevart og kjelleren gravd opp.

Sist oppdatert
JUGENDHUS: Interiørarkitekt MNIL Kirsti Skulberg studerer resultatet av sin omfattende restaurering av trehuset på Nordstrand.
JUGENDHUS: Interiørarkitekt MNIL Kirsti Skulberg studerer resultatet av sin omfattende restaurering av trehuset på Nordstrand. Foto: Foto: Nils Petter Dale
TIDLØS: Den nye Leca-peisen har en tidløs form som passer perfekt til det snart hundre år gamle huset.
TIDLØS: Den nye Leca-peisen har en tidløs form som passer perfekt til det snart hundre år gamle huset. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Ta vare på rutene

  • Nye vinduer produseres av langt dårligere trekvaliteter og er enklere utført enn de gamle.
  • De nye vinduene har derfor bare en fjerdedel av levetiden til de gammeldagse, selv om dimensjonene er kraftigere og rammene bredere. I tillegg er det nye, glatte glasset helt dødt, uten lysspill.
  • Det finnes verksteder som reproduserer eksakte kopier av gamle vinduer. Da bruker de blant annet vindusrammer av malmfylt, tettvokst fjellfuru.

Kilde: Kirsti Skulberg

Gamle trehus på nett

De originale vinduene er avgjørende for at de vakre jugendhusene skal beholde sin unike karakter.

Interiørarkitekt MNIL Kirsti Skulberg, master i bygningsvern, anbefalte kunden å beholde de snart 100 år gamle vinduene, til tross for at de medførte trekk og kulderas i rommene.

- De estetiske kvalitetene var grunnen til at vi beholdt de gamle vinduene, selv om dagens energi- og miljøkrav var gode motargumenter, sier Skulberg.

Les også:

Lønnsomt å restaurere vinduer

Forelsket i fortiden

Moderne peis

Peisen i første etasje er helt ny, men har tilnærmet samme form som den gamle.

- Noen justeringer måtte det bli, på grunn av moderne brannforskrifter, sier Skulberg.

Den opprinnelige peisen var murt opp av teglstein og kledd med glaserte fliser. På grunn av svikt i bjelkelaget, antagelig forårsaket av stor tyngde fra peisblokken over lang tid, hadde fliser og murverk begynt å helle, og konstruksjonen måtte fjernes.

Bjelkelaget i gulvet ble forsterket og ny Leca-peis murt opp og pusset.

Ny oljemaling

Veggene var opprinnelig malt med oljemaling, men siden fornyet med vannbasert maling. Denne heftet dårlig, og gammel maling på alt treverk ble fjernet med malingsfjerner og alle flater skrapt, slipt, grunnet, fuget og malt med to strøk oljemaling.

- Vi tok også avskrapningsprøver for å dokumentere husets fargesterke palett fra 1911, sier Skulberg.

Reddet kjelleren

Husets kraftige gråsteinsmur er en såkalt kistemur med fyllmasse og jord i midten. Den er ca. én meter bred og fuget med kalkmørtel.

Les også: Slik får du sunne stueplanter

Dreneringen omkring var langt fra optimal, og byggherre og arkitekt sto overfor et betydelig problem; hele huset sto i vann til knærne, noe som medførte alvorlige fuktproblemer i både murvegger og veggkledninger.

Les også:

Råd mot mugg i kjelleren

Bli kvitt fuktproblemer på hytta

Gravde ut gulvet

Løsningen ble å grave ut hele gulvet og fjerne masser slik at de kom ca. 30 cm under det opprinnelige nivået. Til alles forbauselse møtte de på et vannspeil, og de måtte derfor grave en ekstra grøft rundt hele huset, ca. 40 cm dypere enn den forrige.

Grøften fikk så drensrør for å sikre kjelleren mot innsig av vann. Gulvene ble isolert og fylt med singel og grus, og forsynt med vannbåren varme, støp og skiferfliser.

Innvendige kjellervegger ble så renset for alt løst og spekket med ny kalkmørtel. Overkalking med lesket kalk i tre tynne strøk skapte til slutt en stilren, kritthvit overflate.

Mer om bygningsvern:

Restaurering

Rådgivning innen bygningsvern

Les mer på Klikk.no:

Knockout på influensaen

Slik sliper du kokkekniven !

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også