restaurere gamle vinduer

Slik restaurerer du gamle vinduer

Er det dags for å skifte vinduer? Følg disse 9 stegene.

RESTAURERE GAMLE VINDUER: Du kan enkelt restaurere gamle vinduer fremfor å kjøpe nye. Foto: Terje Hansteen.
RESTAURERE GAMLE VINDUER: Du kan enkelt restaurere gamle vinduer fremfor å kjøpe nye. Foto: Terje Hansteen.
Sist oppdatert

Under følger en guide til hvordan du selv kan restaurere gamle vinduer, fremfor å kjøpe nye. Smart for både lommeboken og miljøet.

For et ekstra nytt resultat; husk å male vinduskarmene riktig når du er ferdig.

Restaurere gamle vinduer

1. Løsne glasset hvis det er nødvendig. Ta bort kittet ved hjelp av en kittlampe. Kittlampen gjør kittet mykt og lett å skrape bort. Ta deretter ut stiftene. Merk glassene og rammene, slik at du husker hvilke som hører sammen.

2. Skrap kittfalsen ren ved hjelp av en vindusskrape. Fjern eventuelle beslag og merk dem også. Deretter skrapes all løs farge av rammen. Puss så med sandpapir.

3. Deler av rammen, som oftest den nederste delen, kan i noen tilfeller være rotten og må da byttes ut. Den nye delen festes ved hjelp av tapper og trenagler. Er det bare snakk om sprekker i treverket, fyller man dem ganske enkelt med linoljekitt.

Vedlikeholdstips for vinduer

  • Tett de gamle kittfalsene med en kittgrøt hvis de er sprukne, både på inn - og utsiden, før du legger på maling. Kittgrøt lager du selv ved å løse linoljekitt med litt ekstra linolje.
  • Mal et par millimeter ut fra kittfalsen på glasset, slik at overgangen mellom kitt og glass blir tett.
  • Legg ikke på for tykke lag med maling.
  • Sjekk at varevinduene er tette, da minsker du kondensdannelsen.
  • Bruk linoljeprodukter når du jobber med gamle vinduer. De gir deg minst vedlikeholdsarbeid i fremtiden.
  • I gamle dager valgte man ut materialer til vinduene allerede på sagbruket, for man visste at den mest utsatte bygningsdelen er nettopp vinduene.

4. Rammen settes inn med kaldpresset kokt linolje. Tørk av overflødig olje.

Les også: Hvilken farge bør du velge på husmalingen?

5. Stryk på skjellakk på kittfalsen, før du setter tilbake glassene. Dette fordi at treet ikke skal suge opp oljen i kittet, slik at kittet ikke blir tørt og sprekker. Sett også kvistene inn med skjellakk.

6. Børst beslagene med en stålbørste hvis de har rust eller fargerester som sitter igjen. Beslagene kan også kokes i en blanding av vann og linsåpe, dette vil løse både rust og maling. Mal dem med rustbeskyttende farge, også på baksiden, før de monteres på rammen. Det er bra å legge kitt under beslagene før du fester dem, slik unngår du at vann trekker inn under beslagene og dermed risiko for rust.

7. Gjør glasset rent, legg så kitt i kittfalsen mellom glasset og rammen, før du setter glasset på plass. Dette kalles for trykk-kitt. Glasset trykkes ned i trykk-kittet, slik at rammen skal bli helt tett. Kittet festes ved hjelp av en kittkniv eller du kan ganske enkelt bruke fingrene.

Les også: Slik bygger du hagemøblene selv

8. Fest glasset med stifter, før du kitter ferdig. Stiftene kan enten festes med en stiftpistol eller med en firkantet glasstifthammer. En vinkelhake kan også benyttes. Beskytt gjerne glasset med en duk eller papir mens du stifter. Skjær deretter bort overflødig kitt på baksiden og kitt deretter falsen på oversiden. Linoljekitt bør males over direkte, alternativt må du vente i fem-seks dager før rammen males.

9. Hvis du ønsker det, kan du bruke maskeringstape når du maler. Det enkleste er imidlertid å male rammen uten maskeringstape og etterpå bruke en sparkel og en vindusskrape for å skrape vekk overflødig maling på glasset. Følg malingsprodusentens anbefalinger når du maler, men vi anbefaler at du bruker linoljemaling. Det er det beste for vinduet og for miljøet.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2008, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også