KLARGJØRING AV GRILL

Glemmer du å gjøre dette, kan fettbrann oppstå

Slik klargjør du grillen til grillsesongen.

FETTBRANN: Fettbeholderen skal hele tiden være tømt. Fettbrann er ikke farlig, men det kan være en skremmende opplevelse som kan oppstå ved dårlig vedlikehold og rengjøring av grillen.

FETTBRANN: Fettbeholderen skal hele tiden være tømt. Fettbrann er ikke farlig, men det kan være en skremmende opplevelse som kan oppstå ved dårlig vedlikehold og rengjøring av grillen. Foto: Illustrasjonsfoto: Landmann

Publisert Oppdatert

Sjekkliste for klargjøring av grill

- Sjekk at gasslangen er intakt

- Kontroller manifolden

- Rens grillbunnen

- Rens brennerne

- Rengjør støpejernsristene

- Vask innsiden av grillokket

- Tørk av grillen på utsiden

- Tørk av grilltrekket med en klut

Klør du i fingrene etter å starte årets grillsesong?

Du er nok ikke alene om det. Men før du fyrer opp grillen er det et par ting du bør sjekke.

Sjekk av gasslangen

Før du kobler til gassen på gassgrillen, er det helt essensielt å sjekke slangen.

- Slangen er laget av gummi og vil morkne etter hvert. Derfor anbefaler vi at du bytter ut gasslangen med jevne mellomrom og definitivt ved den minste rift. Gasslangen er en forbruksvare, påpeker Siv-Elise Friestad, merkeansvarlig hos grillprodusent Weber Norge.

Du sjekker gasslangen ved hjelp av såpevann.

- Det enkleste er å fylle en sprayflaske med såpevann og spraye dette på slangen. Ser du bobler, betyr det at du må skifte ut slangen, sier Freistad.

Andrè Rusthen, daglig leder i grillprodusenten Landmann, påpeker at det er viktig å foreta en lekkasjetest ved å bøye slangen hardt.

- Dersom den oransje gummien sprekker, er det på tide å kjøpe ny, fastslår han.

Merk: Hvis slangen sprekker, betyr det ikke at det lekker gass. Den oransje gummien er et beskyttende lag rundt selve gasslangen som ligger under.

Kontrollering av manifolden

En annen ting du bør gjøre før du setter i gang med grillingen, er å kontrollere manifolden på gassgrillen.

- Dette gjør du ved å åpne lokket på grillen. Sett den på et godt ventilert sted og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden, tipser Friestad.

Det går også an å smøre tilslutningen av slangen og ventiler med såpevann.

- Dersom du ser bobler, må du alltid skifte ut manifolden.

Innvendig rengjøring

Forhåpentligvis rengjorde du grillen før du satte den bort for vinteren, men dersom det ikke ble gjort er det nå på tide å brette opp ermene for en skikkelig storrengjøring.

- Ta ut alle løse deler, fjern den lille oppsamlingsboksen for fett og sett en bøtte rett under hullet. På stort sett alle grillbørster finnes det også en skrape. Bruk denne for å skrape bort det som eventuelt sitter fast inne i grillen, forklarer Rusthen.

Bruk vanlig såpevann og for eksempel en oppvaskbørste.

- Ikke vær redd for å bruke litt vann, alt vannet vil renne ned mot hullet og ned i bøtten som står under. Helt til slutt anbefaler jeg at du tørker over med en tørr fille eller kjøkkenpapir. Etter at alt er tørket, bør du tenne grillen for å sjekke at brenneren fungere som de skal.

Rens av bunnen og brennerne

Har du gassgrill, må du huske å rengjøre brennerne med en grillbørste. På denne måten unngår du at dysene tilstoppes.

- Varm opp brennerne og børst brennerne rene. Det er viktig at grillbørsten bare brukes til dette formålet. Hvis du bruker den samme som du rengjør grillristen med, vil fett og matrester sette seg i dysene, advarer Friestad.

Brennerne kan trenge litt ekstra vedlikehold fra tid til annen.

- Da demonterer du brennerne fra grillen og skrubber de rene med en stålbørste, sier Marianne Haug Emblemsvåg, markedssjef hos grillprodusenten Sunwind.

- Forsikre deg om at hullene i brennerne er åpne, og frie for skitt og smuss. På modeller med støpejernsbrennere er det fornuftig å sette disse inn med olje et par ganger i løpet av sesongen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rens av støpejernsrister

- Du rengjør risten ved å legge den i glovarmt såpevann. Skyll risten og legg den deretter tilbake på grillen. Skru opp varmen på fullt i 15 minutter og fjern deretter den siste skitten med grillbørsten. Når du er ferdig, smører du med matolje for å unngå rust, tipser Freistad i Weber.

Til hverdags, etter at du har grillet, rengjør du risten mens den er varm ved å børste i 10-15 sekunder med en grillbørste.

- Jeg vil anbefaler de som har støpejernsrister å smøre på et tynt lag med olje en liten stund etter at man har brent av og børstet ristene. Da er grillen klar for neste gang den skal brukes, men smør gjerne igjen på et tynt lag med olje før du legger på maten, råder Rusthen.

Innsiden av grillokket

Du har kanskje opplevd at det dannes et belegg på innsiden av grillokket. Det er ikke maling som flasser av, men rett og slett fett.

- Alle våre kullgriller er porselensemaljerte og ikke malte, så det er ikke maling som flasser av, påpeker Freistad. Hun forteller at fettlaget blir så tykt at det til slutt krakelerer og flasser av. Flakene som løsner er derfor forkullede avleiringer av fett, noe du fjerner med zalo og vann.

Utsiden av grillen

- Grilloverflaten behøver omtrent samme behandling som en bil for at den ikke skal ruste og bli stygg, forklarer Emblemsvåg i Sunwind.

KULLGRILL: Start årets grillsesong med en god rengjøring av kullgrillen.

KULLGRILL: Start årets grillsesong med en god rengjøring av kullgrillen. Foto: Foto: Weber

Vask grillen med jevne mellomrom med varmt, mildt såpevann. Du kan gjerne sette den inn med et tynt lag med syrefri olje fra tid til annen.

Rengjøring av kullgrill

Også kullgrillen trenger rengjøring.

Ifølge Friestad hos Weber går du frem ved først å børste risten med en god grillbørste.

- Varm opp grillen og bruk børsten for å fjerne fett og matrester. Dersom smusset sitter ekstra godt (noe det trolig gjør etter så lang tid), kan du overveie å bruke en grillrensespray som løser opp smusset.

Du bør også skrape bunnen av kullgrillen en tre eller plastskrape og tømme askeskuffen.

- Tørk utsiden av kullgrillen med en klut med såpevann, sier Freistad.

Hun legger til at for å få optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker – med mindre du har oppbevart dem tørt over vinteren. 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning