Små sprekker i grunnmuren kan du fikse selv

Ingen grunn til panikk. Slike sprekker i grunnmuren er lette å fikse selv

Det er bare to ting du må passe på hvis du skal reparere grunnmuren: Fjern alt løst og pass på å kjøpe rett mørtel.

LURT Å REPARERE: Sprekker og løs puss kan du fikse selv, ved å fjerne alt som er løst, legge på ny mørtel og male over med egnet maling.

LURT Å REPARERE: Sprekker og løs puss kan du fikse selv, ved å fjerne alt som er løst, legge på ny mørtel og male over med egnet maling. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

img Del på FacebookVår og sommer betyr ikke bare late dager på terrassen, men er også en tid der mange huseiere må jobbe. Hvis du har bygget plattingen og fikset på plenen, er det på tide å ta en titt på grunnmuren til huset ditt også. Når snøen er borte, er det lettere å se sprekker og ujevnheter som bør fikses for å hindre at fukt trenger inn.

Skjemmende sprekker i grunnmuren kan man ofte reparere selv. Byggevareforretningene selger ulike mørtler som er beregnet til mur. Men det er lurt å være ydmyk, er sprekken veldig omfattende eller går dypt ned under bakkeplan, er det smartere å ringe etter en fagperson.

Byggmakker anbefaler en sjekk av grunnmuren hver vår. Hvis malingen har begynt å flasse, bør du fjerne alt løst og grunne og male på nytt med murmaling.

Hvis pussen har begynt å løsne fra underlaget, det er dannet sprekker og du hører hule lyder når du banker på muren, så bør du hugge vekk alt løst og legge på ny mørtel.

Ved store sprekker og mistanke om skjevheter i muren, så bør du kontakte fagfolk.

- Mer beskjedne sprekker på overflaten på muren, kan man som oftest reparere selv. En mulig test for å se om sprekken er av mer alvorlig karakter, er å legge en gipsplombe eller en gipsklump over sprekken og la den være der over tid. Hvis du ser at gipsen også sprekker opp, er en indikasjon på at det er bevegelse i muren og da kan skaden være mer alvorlig, sier teknisk sjef Ole Fredrik Fodnes i Weber Norge.

Fjern alt løst fra grunnmuren

Mindre alvorlige sprekker kan du få orden på selv. Fodnes understreker at det er viktig at du bruker samme type mørtel som den som er på muren allerede. Ta eventuelt med en prøve til butikken hvis du er usikker og be om råd for å finne rett type.

Fodnes forklarer hvordan man går fram for å reparere en sprekk:

  • Først må du fjerne alt løst puss, skitt og maling i området og rengjøre det, men vær forsiktig med vann, ikke bruk for mye.
  • Deretter skjærer du sprekken opp, skrått inn fra begge sider slik at det dannes et V-spor, dybden bør være på ca 15 millimeter.
  • Ny mørtel trekkes på i sporet, husk at mørtelen må være tilpasset det som er der fra før.
  • Mal eller puss over hele flaten til slutt. Det er viktig at du bruker maling som er tilpasset mur og lar fuktighet slippe ut.

Viktig med pustende maling

VÆR FORSIKTIG: Hvis sprekken er veldig stor, går ned under bakkeplan eller er veldig dyp, kan det være lurt å få fagfolk til å sjekke muren før du går løs på den selv.

VÆR FORSIKTIG: Hvis sprekken er veldig stor, går ned under bakkeplan eller er veldig dyp, kan det være lurt å få fagfolk til å sjekke muren før du går løs på den selv. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Det er lurt å skjære opp sprekken litt med en vinkelkutter eller annet verktøy og så legge inn mørtel for å fylle opp. Det er alltid slik at man bør bruke en mørtel som er mest mulig lik den som er på muren fra før, både i styrke og utseende, sier Fodnes.

Når sprekken er fylt opp med mørtel bør man pusse over overflaten og male over.

- Det er svært viktig at man bruker en pustende maling utenpå muren, slik at man ikke stenger fuktighet inne.

Hvis deler av den gamle murpussen har begynt å skalle av og falle ned, gjelder samme fremgangsmåte. Hogg vekk alt som er løst og smør på med ny egnet mørtel.

Teknisk sjef i Casco, Tony Hamran understreker at det er viktig at du reparerer sprekker i pussen på muren med en mørtel av samme styrke og kvalitet som den som allerede er på muren.

- Fjern alt løst fra muren, støv, mose, gammel puss osv. Underlaget skal være fast og stabilt før du begynner på reparasjonen. Skrap eller skjær opp sprekken slik at du får en V-profil før du fyller på med reparasjonsmasse, sier Hamran.

Ta vekk blomsterbedet først

Han tipser om at det finnes ulike varianter av slik mørtel til små og større sprekker. Si fra i butikken hva du skal reparere og be om å få rett type mørtel/reparasjonsmasse.

TA VEKK BLOMSTENE: Mange har blomsterbed tett inntil husveggen, men det er ikke lurt. Det kan skape fukt som muren ikke liker og maur og andre skadedyr trives også godt i bedene.

TA VEKK BLOMSTENE: Mange har blomsterbed tett inntil husveggen, men det er ikke lurt. Det kan skape fukt som muren ikke liker og maur og andre skadedyr trives også godt i bedene. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Hvis du skal reparere på et hjørne eller sprekker som er i bevegelse bør du benytte elastiske fugemasser, som for eksempel Casco Multiseal byggfug, denne kan du også male over, sier Hamran.

Fodnes minner om at det er lurt å tenke forebyggende og sørge for at minst mulig fukt oppstår.

- Det er mange som har pene blomsterbed tett inntil husveggen, men det er ikke å anbefale. Slike bed skaper fuktighet og en mur har det best når den er tørr.

Les også:

Beste råd for å bli kvitt brunsneglene

Dette må du passe på når du bruker ugressmidler

Å male boligen kan gi høyere salgspris

img Del på FacebookNyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag