Elektrisitet og jul

Slår du av dette når du går og legger deg?

Det kan være en god grunn til å gjøre det.

SLÅ AV OM NATTEN: Juletrebelysningen representerer i utgangspunktet ingen brannfare, men det kan likevel være en god regel å slå det av om natten eller når man ikke er til stede i boligen. (FOTO: ThinkStock)
SLÅ AV OM NATTEN: Juletrebelysningen representerer i utgangspunktet ingen brannfare, men det kan likevel være en god regel å slå det av om natten eller når man ikke er til stede i boligen. (FOTO: ThinkStock)
Sist oppdatert

Julen er tid for ekstra belysning, både levende lys og elektriske. De fleste av oss kjenner risikoen ved stearinlys, og vet hvor viktig det er å holde øyet med dem. Og særlig de som står i en dekorasjon.

Elektriske lys innebærer ikke den samme brannfaren. Men fordi elektrisitet er en av de største brannårsakene i norske hjem, er det likevel grunn til å være årvåken med hensyn på bruk av elektrisk belysning.

Særlig fordi man i julen henter frem belysning som ellers ikke er i bruk, og fordi man kanskje også tar i bruk skjøteledninger, som kan innebære en brannfare om de ikke brukes riktig.

I samråd med Norges Brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har klikk.no satt opp råd for hvordan du skal feire en elsikker jul.

Lyspærer som må byttes

Det er grunn til å understreke at julebelysning ikke slår ekstra ut på brannstatistikken, men avdelingsleder for elektriske produkter hos DSB, Bjørn Nyrud, fremhever likevel viktigheten av å opptre med sunn fornuft.

- Vær påpasselig, er vel et godt prinsipp å ta med seg inn i julehøytiden, sier han til klikk.no.

Og et forhold han trekker frem i denne sammenheng, er når det har røket en pære i juletrebelysningen eller i en annen lysinstallasjon.

- Når man ser at en lyspære har sluknet i en lysslynge eller lignende, er det viktig at man ikke benytter andre pærer enn det som er angitt.

Nyrud fremhever også at dersom noen pærer i en slynge eller stake lyser ujevnt, bør man skifte ut disse.

- Lampene er vanligvis koblet slik at alle slukker hvis en lampe slutter å virke, men hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke kan noen av lampene bli for varme. Skift derfor ut lyspærene som lyser med forskjellig styrke, utdyper han.

Ifølge Norsk Brannvernforening har noen av julelysinstallsjonene såkalt forbikobling i sokkelen til hver pære. Det innebærer at selv om en pære slukner vil de andre fortsette å lyse, og det med litt høyere styrke.

«Dersom halvparten av lyspærene går i stykker, får de gjenværende pærene dobbel spenning, og dermed firedobbel effekt. En slik effektøkning fører til overoppheting som kan antenne et tørt juletre, julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten», skriver de på sine nettsider.

Slå av for natten eller ikke?

BYTTE LYSPÆRER: Skulle det slukke en pære i juledekorasjonen, er det viktig at du setter inn en som er tilsvarende. Dersom dekorasjonen er koblet slik at de andre pærene fortsetter å lyse selv om én ryker, er det viktig å skifte med en gang fordi det ellers kan føre til overoppheting av de andre pærene. (FOTO: Alexander Berg jr.)
BYTTE LYSPÆRER: Skulle det slukke en pære i juledekorasjonen, er det viktig at du setter inn en som er tilsvarende. Dersom dekorasjonen er koblet slik at de andre pærene fortsetter å lyse selv om én ryker, er det viktig å skifte med en gang fordi det ellers kan føre til overoppheting av de andre pærene. (FOTO: Alexander Berg jr.)

De fleste av oss skrur av belysningen når vi går og legger oss. I julen synes vi kanskje det er hyggelig at julestjernen blir hengende lysende i vinduet og viser vei gjennom natten, og at juletre får lov til å glitre også når alle sover.

Mer om sikker julefeiring

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget nettsiden Sikkerhverdag.no for å gi deg råd til en mest mulig brannsikker julefeiring.

I ifølge Nyrud er det i prinsippet ikke noe i veien for at lysene blir stående på gjennom natten, men han forteller at DSB ønsker å påvirke adferden slik at risikoen blir så lav som overhode mulig.

- Derfor anbefaler vi i utgangspunktet at alt elektrisk utstyr som ikke må stå på skal slåes av. Selv om dette er utstyr som er designet og testet for å ikke være brannfarlig, vet vi at i noen tilfeller kan det likevel oppstå branner grunnet elektriske produkter.

- Det er på mange måter det samme prinsippet som med lading av elektronisk utstyr, man bør ikke la det stå og lade uten tilsyn, legger han til.

Varm transformator

Mange av julebelysningene leveres som 12-V løsninger. Det innebærer at de er koblet på en transformator. Inne i denne sitter en spole som utvikler varme. Ifølge Nyrud kan det derfor være en god regel å holde rundt transformatoren med jevne mellomrom for å sjekke om den har blitt for varm.

Den svenske Energimyndigheten har fotografert varmeutviklingen fra en transformator med et varmekamera. Det viser at trafoen holder en temperatur på rundt 60 grader.

VARM TRAFO: Mange julebelysninger er 12V, som innebærer at de er koblet til en transformator. Disse kan oppnå en temperatur på oppimot 60 grader om de blir stående på lenge. Klikk på de røde merkene for se hva de enkelte symbolene betyr. (FOTO: Alexander Berg jr.)

Avstand til brennbart materiale

Brannvernforeningen advarer mot å plassere elektrisk belysning for nært eller i direkte kontakt med brennbart materiale.

"Unngå å dekke til juletrebelysningen med pynt som f.eks. 'englehår'. Adventsstjerner og flerarmede lysestaker som settes i vinduet, må plasseres i trygg avstand fra brennbare tekstiler som gardiner og lignende", skriver de.

De understreker også viktigheten av å bruke belysningen til det den er beregnet for. Blant skal utendørsbelysning være spesielt egnet til dette formålet.

"Til utendørsbelysning skal det også brukes egen utendørs stikkontakt", legger de til.

Brannvernforeningen poengterer også at ledningen til utendørsbelysningen ikke må gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader.

De råder også til å unngå bruk av skjøteledninger.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også