Avise kjøleskap

Så satte vi inn noen boller med varmt vann...

Trikset får fart på sakene.

VANLIG: I moderne kjøleskap med automatisk avriming skal det litt til, men det er fort gjort å få rim og is i kjøleskapet. Det kan skyldes alt fra at du har satt inn for mange matvarer, til at det er noe galt med dørpakningen. Derfor gjelder det å avise når det trengs.
VANLIG: I moderne kjøleskap med automatisk avriming skal det litt til, men det er fort gjort å få rim og is i kjøleskapet. Det kan skyldes alt fra at du har satt inn for mange matvarer, til at det er noe galt med dørpakningen. Derfor gjelder det å avise når det trengs. Foto: FOTO: Ina Stavrum
Sist oppdatert
AVISE KJØLESKAP: Sett inn et par skåler med varmt vann, så går avisingen litt fortere.
AVISE KJØLESKAP: Sett inn et par skåler med varmt vann, så går avisingen litt fortere. Foto: FOTO: Ina Stavrum

Visste du at temperaturen i et kjøleskap kan variere hele åtte grader fra bunn til topp?

Ideelt skal den være mellom to og fire grader. Men vær obs på at et stappfullt kjøleskap også kan øke temperaturen.

Noe av det lureste du kan gjøre er å organisere kjøleskapet skikkelig: det kan du faktisk spare flere tusen kroner i året på å gjøre.

For selv om det er store variasjoner mellom nye og gamle kjøleskap vil mange oppleve at det oppstår is.

Vanskelig å unngå

Ifølge salgsdirektør for hvitevarer, Fredrik Tønnesen, hos Elkjøp oppstår rim når det er kaldere på kjøleelementet enn det er i luften rundt.

- Spesielt skjer dette når det plasseres mye varer i skapet på en gang, for eksempel etter et storinnkjøp. Har du et vanlig kjøleskap eller en vanlig fryser, med veggkjølig og fryseelementer, er det faktisk veldig lite man får gjort for å unngå rim, forteller han.

Nyere kjøleskap med automatisk avriming, såkalt «NoFrost», skal kunne klare dette selv. Slike skap har separate kjølesystemer og kjølelementer i bakveggen, som hindrer rimet å fryse.

Men også her kan det oppstå rim og is.

Flere grunner til is i kjøleskapet

Brukerveileder Øistein Jamtveit hos Miele sier at det kan være flere grunner til at dette skjer.

- Om det ikke er noe feil med avrimingstid kan årsaker være en dør som har stått åpent, dørpakning som er ødelagt, at det har vært mye ut og inn i skapet, at man har lagt inn varm mat eller at det har vært dårlig lufting av innebygde skap.

I tillegg må man være obs på at ventilatoren i kjøledelen, som sørger for å fordele den kalde luften, er skrudd på.

Har du imidlertid med enn to millimeter frost i skapet er det på høy tid å gjøre noe, mener Tønnesen i Elkjøp. Generelt anbefaler han å avise én gang i året.

- Mye rim og frost isolerer faktisk og gjør at apparatet ditt bruker mer strøm og dermed må jobbe mer. Dette fører igjen til at levetiden på produktet ditt går ned og at du må skifte tidligere, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØR OG ETTER: Et par timer med strømmen av og døra åpen var det som skulle til for å smelte vekk isen i kjøleskapet. Det er også en god anledning til å vaske det skikkelig.
FØR OG ETTER: Et par timer med strømmen av og døra åpen var det som skulle til for å smelte vekk isen i kjøleskapet. Det er også en god anledning til å vaske det skikkelig. Foto: FOTO: Ina Stavrum

Slik aviser du kjøleskapet:

1. Fjern alle matvarene. Legg dem gjerne i et annet fryseskap, eller i en beholder av isopor/termopose. Er det kaldere enn åtte grader ute kan man også legge maten utendørs.

2. Skru så av skapet og la isen smelte.

- Det beste er å legge inn boller med ordentlig varmt vann, da smelter isen fort, tipser Jamtveit hos Miele.

3. Benytt gjerne anledningen til å vaske skapet. Skapet er nemlig lettest å rengjøre skikkelig i romtemperatur, ifølge Tønnesen.

Tørk over skapet etterpå, slik at det er tørt før man setter  skapet på igjen.

4. Har du mulighet er det best å la skapet stå åpent noen timer etter avriming, slik at man er sikker på at følerne er frigjort for is og kodens.

- Ikke bruk kniv eller hårføner

Men husk for all del at tålmodighet er nøkkelen.

- For å få jobben gjort raskere vet vi at det er mange som bruker skarpe gjenstander for å hakke vekk is, eller bruke varmeelementer som hårføner for å tine isen kjappere. Dette er imidlertid fremgangsmåter vi i Elkjøp ikke anbefaler deg å ta i bruk. Da man kan ende opp med å skade kjøleelementene og dermed ødelegge kjøleskapet eller frysere, sier Tønnesen.

Han får støtte fra Jamtveit.

- Ikke bruk kniv for å hakke bort isen, da kan man fort få lekkasje av kjølemediet.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også