Har du opplevd å finne denne lille rakkeren på kjøkkenet, er du ikke alene. Tørrfruktmøll er vanlig i Norge, og regnes som ett av våre fem vanligste innendørs skadedyr.

- Tørrfruktmøll finnes innendørs i Norge over hele landet, og forøvrig resten av verden. Den følger gjerne med på lasset når du tar matvarer som allerede er blitt infisert inn i huset.

Dette gjelder i hovedsak tørre varer, som nøtter, mandler, frøvarer og dyremat, sier Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil.

Jevnlig innslag

Han forteller at antall henvendelser om tørrfruktmøll stort sett ganske stabil gjennom året og at det er et jevnlig innslag i type henvendelse skadedyrfirmaet får.

Første registrerte tilfelle av tørrfruktmøll var  i Norge var rundt 1920.

- Noen mener den opprinnelig levde i India, på engelsk heter den Indian meal moth, men nå finnes den over hele verden i hus og matvareindustri, opplyser Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bekjempe tørrfruktmøll

SKADEDYREKSPERTER: Fra venstre: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrkontrollfirmaet Rentokil. © FOTO: Privat.

Bor i tørrvarene dine

Tørrfruktmøllen trives på kjøkkenet og larven lever i en lang rekke tørre planteprodukter som tørket frukt, nøtter uten skall, korn, frø, sjokolade og krydder.

I følge Folkehelseinstituttet tar det omtrent tre dager fra hunnen har klekket til hun begynne å legge egg. Mens et eneste veggedyr kan legge flere hundre egg i løpet av livet sitt, legger tørrfruktmøllhunnen mellom 200 og 300 egg over en periode på en til 18 dager, direkte på matvarer eller utenpå pakker med matvarer.

Så her går formeringen raskt.

- Når larvene skal forpuppe seg, krabber de vekk fra maten. De voksne bare parer seg og hunnene legger egg før de dør, sier Preben Ottesen.

Kryper oppover veggen

Når larvene klekker fra eggene, beveger de seg ned i sprekker i matvarene eller trenger seg inn gjennom åpninger i matforpakninger. Utvokste larver forlater matvarene for å forpuppe seg på beskyttede steder som i sprekker og hjørner.

De kan krype oppover veggene og de kan også bevege seg inn i andre rom enn der matvarene er.

Det er ikke gunstig å få denne skapningen inn på kjøkkenet. Larvene forurenser maten.

Så hvordan kan du unngå å få den i hus? Oppbevaring av matvarer i tette beholdere virker forebyggende. Og har du matvarer i kjøleskapet forhindrer det at tørrfruktmøllen utvikler seg. Ifølge Folkehelseinstituttet trives ikke insektet i kulde. Om temperaturen synker til under 10 °C stopper utviklingen opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

tørrfruktmøllen

TØRRFRUKTMØLL: Slik ser den ut. © ILLUSTRASJON: Hallvard Elven/ Folkehelseinstituttet

Må handle raskt

Har du først fått skapningen i hus, behøver du ikke fortvile for mye. Men det gjelder å handle raskt.

Det er langt enklere å bekjempe et angrep med bare larver enn om det også finnes eggleggende voksne og pupper.

Men det vil kreve innsats og det kan være tidkrevende, akkurat på samme måte som hvis du skal bekjempe brun pelsbille.

- Er du i tvil du ønsker å begi deg ut på det selv, finnes det skadedyrselskaper som kan se på problemet. Vær i så fall nøye med å stille klare krav til metode som blir foreslått brukt ved eventuell bekjempelse, sier Arne Nese i Rentokil.

Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Kartlegging

Å kartlegge stedene hvor larvene og puppene befinner seg er en god begynnelse.

- Den beste måten å bekjempe tørrfruktmøllen på er å få identifisert kilden til problemet så raskt som mulig. Dette kan være en pose med frokostblanding eller annet som har blitt stående bakerst på en hylle. Infisert vare, og forøvrig alt annet som har stått i skapet må sjekkes meget nøye for aktivitet. Aller helst bør det kastes, fastslår Arne Nese.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!