Slik bytter du pærene på downlights

Vri, dra eller klem ut hallogenpærene

Stemmer det at du ikke må ta på glasset når du skifter pære i spotlights? Eller at en dimmer kan fordoble levetiden på pæren?

VRIENT: Det er ikke alltid enkelt å skifte halogenpæra.
VRIENT: Det er ikke alltid enkelt å skifte halogenpæra. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert
FOR SMÅ SPOTLIGHTS: Denne halogenpæren dras rett ut.
FOR SMÅ SPOTLIGHTS: Denne halogenpæren dras rett ut. Foto: Clahs Olson
DOWNLIGHT: Mange sliter med å skifte halogenpæren i downlights
DOWNLIGHT: Mange sliter med å skifte halogenpæren i downlights Foto: Clas Ohlson

Er det et mysterium for deg hvordan du skal få skiftet hallogenpæren som røk i downlightsen du fikk montert for mange år siden? Eller finner du det påfallende hvor ofte du må bytte?

- Som regel sitter pæren på en enkel stålring som du klemmer mot hverandre foran. Ringen sitter i et spor, når man klemmer på ringen, kommer pæra ut. De gamle 220-volts pærene vrir du rundt, andre napper du rett ut, sier Trond Timmermann, elektriker og kjedekoordinator i elektrikerkjeden El-fag.

Selv om halogenpærer fases ut i løpet av 2016, og LED overtar,er prinsippet gjerne det samme: En løs ring i ytterkanten som man enten vrir eller klemmer sammen for å få ut.

Vidar Eriksen-Vik, elektriker og daglig leder i EL-IT Elektro i Oslo møter ofte kunder som ikke forstår hvordan de skal få ut lyspæren i downlights.

- De begynner å bryte med en skrutrekker fordi de ikke skjønner at pæren skal vris på. Alt utenom pæren skal sitte igjen i taket, sier han.

Husk å skru av lyset før du begynner.

- Halogenpærer er veldig varme. Du må slå dem av og la dem stå og kjøle litt, ellers er det lett å brenne seg, sier Eriksen-Vik.

Skru, dra, klem

DOWNLIGHT: Denne downlighten har en fjærmekanisme.
DOWNLIGHT: Denne downlighten har en fjærmekanisme. Foto: Clahs Olson

Det finnes altså flere forskjellige typer spotter, de vanligste kan enten skrus ut, dras ut, eller klemmes ut. La oss starte med den første.

- Som regel er det en skruanordning på pæren som du vrir på. Pæren sitter i en liten sokkel du vrir den ut av, forteller Eriksen-Vik.

Vri til du merker at den slipper ut av sporet i lampen.

Så er det pæren med to tapper i bunnen.

- Innstikkspæren, som vi kaller det, drar du bare rett ut, og dytter en ny inn i sokkelen.

I tilllegg har du pærene med en fjær foran.

- Da må du klemme sammen fjæren, så kommer pæren ut av sokkelen. Hold på sokkelen og vri eller dra pæren ut.

Når du skal ha ny pære inn igjen, må du klemme fjærene sammen på ny. Timmerman i El-fag deler dessuten downlights-pærer inn i de som har glass foran, og den som ikke har det. Små downlights på baderomsskapet eller på kjøkkenet med glass foran er gjerne de mest vriene.

- Der må du ofte bruke en tynn skrutrekker eller lignende for å lirke ut pæren. Det kan være litt komplisert, for pærene er små og det er kinkig å komme til.

Han forteller at det blir mindre og mindre glass nå.

- Før var det stort sett en elektriker som byttet pærene, men det som selges i dag skal forbruker kunne bytte selv.

Han anbefaler likevel å la en elektriker gå over takpunkter med halogenpærer hvert andre eller tredje år.

- Det kan bli varmt på innsiden, og ledninger kan bli stive hvis de ligger inntil pæren.

Fingre på glasset

Det har vært en gammel sannhet at du ikke må ta i glasset med fingrene når du skifter halogenpærer til downlights. Eriksen-Vik kjenner til hvorfor:

- På fingrene har du fett, og det blir fingeravtrykk på pæren. For det første minsker du da levetiden på pæren, fordi strålene som skal ut ikke kommer ut, det blir som å dekke til litt av pæren. For det andre blir lyskvaliteten dårligere, forteller Eriksen-Vik.

Timmerman i El-fag på sin side, sier dette er en utgått sannhet, og at det ikke er noe å tenke på.

- Det har ikke noen målbar effekt på levetiden på pærene. På de første pærene var det slik, men nå gjelder det ikke lenger. Man skal ikke ta på pærene for ikke å brenne seg, sier han.

Hvis du opplever at pærene ryker ofte, kan det også være andre grunner.

- Jo billigere pære, jo mer nedsetter du gjerne levetiden, mener Eriksen-Vik.

Hvis mange pærer går samtidig, kan det være naturlig å tro det er noe feil med strømmen, men som regel er det ikke det.

- Én ting som er veldig skadelig for alle pærer, er varme. Ofte kan det bli veldig varmt oppi spoten, som gjør levetiden kortere, fortsetter han.

Da kan en dimmer på anlegget hjelpe.

- En dimmer kan ganske sikkert fordoble levetiden. Hvis pæren ikke får full effekt, forlenges levetiden veldig.

Det kan også være et alternativ å gå ned i styrke, opplyser han, for å få mindre varmeutvikling, og dermed lengre levetid. Hallogenpærene finnes i ulike styrker: 10W, 20W, 35W og 50W.

Sugekopp-hjelp

Også Clahs Ohlsson får mange spørsmål om hvordan kundene skifter spotter, forteller Johan Toftstuen, kommunikasjonsrådgiver i butikkjeden.

- Vi hjelper mange kunder med det hele tiden. GU-10-pæra er det mest spørsmål om. Den sitter gjerne litt hardt. Den skal skrus en halv omdreining. Ofte er lampeskjermen rundt såpass trang at du ikke får tak i den med fingrene. Da må du ha noe som kan settes fast i pæra, så du får vridd den.

SUGEKOPP: Med rett verktøy, skal det være lettere å få vridd ut lyspæren.
SUGEKOPP: Med rett verktøy, skal det være lettere å få vridd ut lyspæren. Foto: Clahs Olson

Og dermed får han snakket varmt om en liten sugekopp som man fester på pæren og skal gjøre den saken enklere.

Downlights-frustrasjon

På diverse forum på nettet uttrykker mange sin frustrasjon over vanskelige downlights. En eier av 40 downlights det slik:

"Står og vakler på en stol, river ut den j*** fjæra med en tang, fjæra står i spenn og fyker avgårde, bak sofaen, pæra ramler ned sammen med 10 000 fluer som går rett i kjeften og øynene på måpetrynet (meg) som står gapende under. Og montering av ny pære er jo ikke noen dans på roser det heller... men da ligger i hvertfall fluene på gulvet, i lommene mine, i håret og nedi genseren, så jeg slipper å få de i kjeften igjen."

Vidar Eriksen-Vik i EL-IT, elektriker skylder på sin egen stand og selgerne av downlights for at folk finner det vanskelig å skifte spotter.

- Vi tar oss ikke god nok tid til å vise hvordan det gjøres, mener han.

Likevel skal du helst ha en bruksanvisning et sted i huset ditt, hvis huset har fått montert downlights.

- Hver gang vi er ferdig på et nytt anlegg, får kunden en mappe som de skal oppbevare sammen med sitt elektriske anlegg. Det blir som en bruksanvisning, det står hvordan de skal skifte og hvilken type pære de skal bruke, sier Eriksen-Vik.

Les også:

- Derfor skal du ikke bruke halogenpære på soverommet

- Knuste sparepærer krever utlufting

- Hamstring av lyspærer er bortkastet

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også