Det tilårskomne spisebordet hadde stått og gulnet i mange år, tatt i mot matsøl og fått kjenne på en og annen sprittusj. Så tiden var absolutt overmoden til å gi det en oppstrammer.

Nettstedet eHow mener det er en ganske enkel sak å fornye treplaten, og ifølge dem er alt du trenger sandpapir i ulik korning, en overflatebehandling og en børste til å stryke ut stoffet med.

På Bosch sine hjemmesider har de ett enkelt råd, og det er å ta deltasliperen fatt. Og med den skal hele overflaten slipes grundig, som de skriver.

Sliping

For å slipe bordet bør man strengt tatt ha tilgang til en slipemaskin, dersom du ikke har masse tid å ta av.

Ifølge Bolius.dk er viktig å være klar over at det kun er bordplater av heltre som kan slipes.

Slitt spisebord=

ALDERS BRUK: År som familiens samlingssted har satt sine spor på spisebordet. © FOTO: Alexander Berg jr.

Det finnes ulike slipemaskiner å bruke, men i hovedsak er det fire varianter: Plansliper, eksentersliper, deltasliper og båndsliper. På bordet her ble det brukt en plansliper.

En båndsliper er sannsynligvis den mest problematiske å håndtere, fordi den er vanskelig å holde plan og derfor også med risko for at den lager hakk.

Første runden ble gjennomført med et grovt papir (korning 80). Litt avhengig av hvor slitt overflaten er og hvor dypt du må ned i treverket, kan det være nødvendig å gå enda hardere til verks og benytte et 60-papir.

"Men for en mindre slitt overflate holder det med et 100-papir", skriver eHow.

"Og slip bare av de par øverste lagene", utdyper de.

Utbedre skader om nødvendig

Dersom overflaten har skader, kan det være nødvendig å utbedre disse. Den enkleste måten er å bruke sparkel eller tremasse og fylle i.

Proffene gjør det på en annen måte. Museumshåndverker Erik Bogfjelldal hos Maihaugen på Lillehammer forteller at de fjerner det skadede treverket, for så å sette inn et nytt trestykke.

- Men det må være et trestykke med tilsvarende struktur og årringer som det skadede treverket, sier han til klikk.no, og erkjenner at dette nok kan bli vanskelig for en hobbysnekker.

- Selv har jeg holdt på med restaurering i 35 år, og i tillegg har vi et godt lager av trematerialer.

Fornying av spisebord i furu heltre.=

SLIPEJOBBEN: Med en plansliper ble bordplaten slipt ned på rundt én time, først med et grovt papir og så med et finere. © FOTO: Alexander Berg jr.

Elisabeth Aarhus Hudson

Slik ble kommoden ny

Gammel kommode ble soverommets praktmøbel.

Fortsett med finere sandpapir

Når du har utbedret en eventuell skade, er du klar til å gyve løs på neste runde med sliping, som skal skje med finere papir.

Bolius.dk råder til først å bruke et 120-papir og avslutte med et 180-papir.

Bosch skriver at man på en plate av hardtre bør bruke et 120-papir, mens man på en mykere overflate bør bruke 180.

På bordplaten i dette tilfellet, som altså er en mykere tresort (furu), ble det brukt et 220-papir. Resultatet ble en overflate som fikk en fløyelsmyk tekstur.

Dersom ønsket ditt er å ha en litt grovere overflate for å beholde et rustikt uttrykk, skal man ifølge eHow avslutte med et 100-papir.

Et flott sluttresultat=

GAMMELT OG NYTT: Også overflaten på det lille klaffbordet fikk seg en omgang med plansliperen. Understellet viser hvordan treverket så ut før sliping. © FOTO: Alexander Berg jr.

Flere muligheter for etterbehandling

Når bordplaten er ferdigslipt, er den klar for å forsegles. Her kan det generelt sett brukes tilsvarende overflatebehandling som på et tregulv. Ifølge forsker Sissel Bjørge ved Treknisk institutt dreier det seg om følgende midler: Grønnsåpe, lut, lakk, maling, beis, voks, olje eller en kombinasjon av disse.

- Man kan for eksempel legge på et lag med beis først og så forsegle med lakk. På den måten får man en overflate som både er transparent og som er slitesterk, utdyper hun overfor klikk.no.

- Generelt bør man vurdere hvilke behov man har. Ønsker man at treverket synes er lakk, beis, såpe, voks, lut eller olje det beste. Maling derimot vil skjule trestrukturen.

Beskyttelse, estetikk eller begge deler

I informasjonsbrosjyren Fokus på tre nr. 6 skriver de blant annet at et tregulv vil kunne utsettes for forurensninger i form av fett og væsker. Det samme vil gjelde for spisebord i tre. Noe av disse stoffene kan vaskes bort, men når det gjelder flekker av blant annet rødvin, blåbærsaft og blekk har disse fargestoffer som binder seg til trefibrene. "For å få bort slike flekker, må man ofte ty til bleking, da vask ikke alltid er tilstrekkelig", skriver de. Det betyr at dersom man i utgangspunktet skal redusere risikoen mest mulig for at slike flekker fester seg, må man bruke et stoff med god bestandighet mot smuss og lignende.

I en oversikt i Fokus på tre er lakk, akryloljer og maling gitt en bestandighet på brukbar eller god, mens grønnsåpe og lut får en bestandighet på dårlig.

- Beis vil ha en litt dårligere bestandighet enn maling, men beis er som nevnt transparent, understreker Bjørge.

Slipe etter første påføring

Ønsker man at treverket skal beholde noe av sin opprinnelige patina, når man først har brukt energi på å slipe frem den lyse farven, så vil lut og såpebehandlinger, ifølge Fokus på tre, gi en god fargestabilitet.

- Utfordringen med disse er at de gir dårligere beskyttelse og at man må etterbehandle jevnlig, forteller Bjørge.

I dette aktuelle tilfellet ble det brukt en Trelasur - beis fra Livos med hvit pigment. Det er produkt basert på naturlige stoffer, noe som gjør at det har en forholdsvis lang tørke- og herdetid. Men ifølge bolius.dk er det viktig å bruke et produkt som ikke avgir giftstoffer til maten.

Husk å dra over med et fint sandpapir etter første strøk, fordi trefibre ofte reiser seg etter påføring.

Les også:

Slik tar du vare på kjøkkenbenken din

Se kjøkkenet før og etter

Gulv og overflatebehandling

På jakt etter gode interiørideer? Du finner i Inspirasjonsguiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!