Dette gjør vi feil når vi vasker

De vanligste rengjøringstabbene

For mye skrubbing? Eller ikke nok? Er vaskekluten for gammel? Lær deg rett og galt når det kommer til rengjøringen.

IKKE GLEM DETTE: Det er mye å huske på når huset skal gjøres rent.
IKKE GLEM DETTE: Det er mye å huske på når huset skal gjøres rent. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Med mindre man har punget ut for vaskehjelp, er helgevasken noe vi alle må gjøre.

For noen er helgevasken en skikkelig rundvask, hvor man tar seg tid til både støvtørk og sølvpuss, for andre en litt kjappere affære, hvor man tar skitt som synes og glemmer alt det andre.

Gjør mange feil

Ifølge en artikkel i svenske Aftonbladet er det ganske mye som glemmes når helgevasken skal tas. Her påpekes det at de aller fleste av oss begår en del rengjøringssynder når vi vasker rundt.

Her er noen av de vanligste rengjøringstabbene vi synder med - og løsningene på dem:

Feil hjelpemidler

Ifølge artikkelen er feil hjelpemiddel eller vaskemiddel den vanligste tabben man gjør når man vasker.

- Kluter og mopper i mikrofiber er blitt vanlige i de fleste hjem, og det er bra, mener den svenske rengjøringseksperten Anneli Hursti, som Aftonbladet har snakket med.

- For med disse kan man ofte minimere mengden med vaskemiddel man må benytte, og det sparer jo både penger og miljø. Men det er viktig å huske på å rengjøre disse etter at man har vasket.

Rengjøringseksperten har et annet favorittverktøy; tørrmoppen.

- Tørrmoppen er et supert hjelpemiddel i rengjøringen. Den drar med seg støvet og gjør at man mange ganger slipper å våtmoppe, som ofte bare drar med seg skitten rundt omkring.

Oppbevar tørrmoppen på et sted hvor du lett kan få tak i den, mener eksperten, så slipper du å måtte dra fram støvsugeren i hytt og vær.

Tørt fjerner tørt

Malin Skaar hos leverandøren Lilleborg anbefaler også bruken av tørrmopp:

- Det aller meste av rengjøringen hjemme går ut på å fjerne støv, forklarer Skaar til Klikk.no.

- Og ifølge en undersøkelse SIFO har foretatt, viser det seg faktisk at tørr rengjøring fjerner tørt støv best.

Skaar understreker også viktigheten av å benytte riktige produkter og verktøy til jobben du har foran deg.

Den største feilen er om du bruker en kost eller svamp som er for grov for den overflaten du holder på å rengjøre, og dermed kan sette striper i den.

For eksempel kan de grønne grove svampene man får kjøpt fint benyttes til å rengjøre sortbrente kjelebunner, men vil, om brukt på plast, laminat eller keramikk, kunne sette stygge riper i overflaten.

Hold det rent, så slipper du å gjør rent

Norske Else Liv Hagesæther har skrevet boken "Rent, enkelt og greit", en bok for alle som ønsker å ha det rent og trivelig rundt seg uten at arbeidet med det tar for mye tid.

Hun lener seg både på 30 års personlig erfaring og undersøkelser fra Sintef og Teknologisk institutt.

Eksperten mener at den største feilen folk ofte gjør iforhold til rengjøring, er å ta skippertak:

- Jeg sier alltid at det er lettere å holde rent enn å gjøre rent, forteller Hagesæther til Klikk.no.

VANLIGE FEIL: Det er mange av oss som slurver med rengjøringen.
VANLIGE FEIL: Det er mange av oss som slurver med rengjøringen. Foto: FOTO: Colourbox

- Med det mener jeg at du gjør det mye enklere for deg selv om du hver dag rengjør littegrann.

Hagesæther bruker dusjen som eksempel:

- Om du hver gang du dusjer, eller i allefall annenhver gang, går over veggene i dusjkabinettet med en grov mikrofiberklut, så trenger du ikke ta de helt store kampene hver gang dusjen og dusjkabinettet skal vaskes.

Det amerikanske magasinet Woman's Day har også identifisert en fallgruver når det kommer til rengjøring:

Dette gjør du feil

1. Du forhaster deg

Dersom du sprayer på en antibakteriell spray og tørket av med en gang, er sjansene store for at alle basseluskene ble igjen. Gir du derimot sprayen litt tid til å virke, er sjansen større for at du får med deg all skitten når du tørker av.

Denne informasjonen står trykt på etiketten på produktet. Noen produkter trenger å sitte på bare noen minutter, mens andre noe lengre.

2. Du blander vaskemiddel

Ifølge nettsiden kan det være skummelt å mikse en del rengjøringsmidler. Å blande for eksempel blekemiddel og amoniakk kan være skadelig for lungene dine.

Regelen her burde være klar: Benytt rengjøringsmiddelet slik det kommer fra produsenten, og ikke sats på å lage din egen blanding.

3. Du glemmer gummihanskene

Selv de friskeste hender kan absorbere kjemikalier fra rengjøringsprodukter.

Ikke bare kan hendene dine bli tørre og spukne fra vaskejobben, men du risikerer også at giftstoffer trekker inn i blodet ditt.

4. Du glemmer å vaske puter og pledd

De aller fleste av oss husker på å bytte på sengen med jevne mellomrom, og er klar over at lopper og midd og andre smådyr nærer seg på hår og døde hudceller.

Det er lett å glemme å gjøre rent de andre stedene disse smådyrene gjerne også skjuler seg. Som for eksempel puter, pledd og dyner.

Løsningen er å lufte puter og dyner ofte, gjerne ute på vinteren når det er skikkelig kaldt. Sjekk om dynen din og putene dine kan vaskes eller om det må sendes på rens.

5. Du overdriver spray-bruken

Ifølge ekspertene lønner det seg ikke å overdrive spray-bruken. Ifølge Martha Stewart-magasinet fører for mye spraybruk ofte til irritasjon på slimhinner i øye, nese og svelg.

Artikkelen foreslår å spraye to-tre dusjer med spray på den kluten du skal bruke. Etter at du har tørket med den våte kluten, tørker du over med en ren, tørr klut for å fjerne overflødig væske på overflaten.

Ifølge nettstedet Minute Women kan det også lønne seg å passe på de følgende tingene mange gjør feil når de skal gjøre rent:

6. Du skrubber flekker ut av gulvteppet

Ifølge Martha Stewart, hele USAs husmor, er det fristende å skrubbe i vei umiddelbart dersom noen søler vin eller juice på gulvteppet, men for teppet sin del er det kanskje ikke det smarteste du gjør.

- Skrubbing kan snurre løs fibrene i gulvteppet, noe som kan lage stygge merker i teppet. Skjer dette, er skaden permanent, står det i en artikkel i Martha Stewart magasinet.

Ifølge magasinet er det beste man kan gjøre følgende: Forsøk å få opp/vekk så mye søl som mulig ved hjelp av en skje. Tørk så området med litt tørkepapir (unngå tørkepapir med mønster eller design da disse kan "blø" farger ned i teppet). Fortsett å tørke forsiktig til området er tørt, og ikke mer væske absorberes inn i tørkepapiret. Nå kan du begynne å behandle området med en flekkfjerner.

7. Du vasker vinduer når sola skinner

Solvarmen vil føre til at vaskemiddelet tørker for raskt på vinduet, noe som kan etterlate striper på glasset. Det beste er å velge en dag hvor det ikke er strålende sol, eller hvor temperaturen iallefall ikke kryper så mye over 20 grader.

8. Du bruker eddik og sitron til all rengjøring

Økologisk og naturlig er i vinden når det gjelder det meste for tiden, og med rengjøringsprodukter likeså.'

Men både eddik og sitronjuice inneholder mye syre, og kan skade naturoverflater som marmor, kalk og onyx og andre overflater i stein. En eddik- og vannblanding kan fint brukes til å rengjøre og fjerne såperester fra overflater som badekaret, keramiske fliser og dusjhoder.

Men for naturstein er det absolutt å anbefale å bruke et rensemiddel designet spesifikt til det formålet. Snakk med stein-forhandler om du er usikker.

9. Du overdriver med rengjøringsprodukter

Det er fristende å pøse på med vaskeprodukter. Men det er verdt å tenke på at selskapene som selger disse produktene vil at du skal kjøpe så mye som mulig, så om de hadde trodd at du trengte store mengder, så hadde de nok ikke nølt med å fortelle deg det.

Å overdrive bruken av rengjøringsmidler er å kaste penger ut av vinduet. I tillegg kan det legge seg en film av rengjøringsprodukt på den flaten du holder på å vaske. Huskeregelen er å alltid lese på flasken. Etiketten vil forklare deg hvor mye du trenger å bruke, så hold deg til denne anbefalingen.

God planlegging

Else Liv Hagesæther mener at noe av det smarteste man gjør er å planlegge rengjøringen:

- Det kan være en smart regel å planlegge rengjøringen. Bestem for deg for to eller tre dager i måneden, eller en dag i uken, og gjør dette til en fast rengjøringsdag. Legg opp løpet systematisk, fra hvor og hva du skal begynne med, til hva som kommer til slutt, mener rengjøringsekperten.

Bakgrunnsmusikk

Den svenske rengjøringsekperten Anneli Hursti forklarer til Aftonbladet:

- Jeg har noen knep som alltid gjør det lettere å takle rengjøringen. Bakgrunnsmusikk er ett av dem, røper Hursti.

- Planlegg også en liten belønning til deg selv når jobben er gjort. Slik holder du motivasjonen på topp.

Les også:

Har du et normalt forhold til rengjøring? Ta vår test og finn ut.

Innred med unike kupp fra BonyttBazar

Her er slottets beste rengjøringstips

Oppfordrer til å slå barna med kjepp

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2012, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også