En peisovn gir både varme og hygge. Den som planlegger å kjøpe seg en ny ovn eller bytte ut den gamle bør fokusere på en ovn som ikke har for stor effekt.

En ovn med for stor effekt i forhold til det arealet den skal varme opp vil ha en ufullstendig forbrenning, fordi den må justeres ned på grunn av for stor varmeutvikling. Risikoen ved ufullstendig forbrenning er at sotpartikler fester seg i pipeløpet, som i ytterste konsekvens kan medføre pipebrann.

Dette innebærer at man gjerne kan velge en for liten ovn som får lov til å jobbe for fullt, enn en stor som bare går for halv maskin.

- Det er viktig å ikke velge for stor peisovn. De fleste har jo en grunnvarme i form av strøm eller lignende. For mange er dette et supplement, dvs. en kombinasjon av trivsel og nytte, sier Morten Fjeldsatd hos peisleverandøren Bo Bedre.

Vi har fått Varmefag, Bo Bedre og Henriksen Peisforum til å foreslå to ovnsmodeller i hver av de tre følgende kategoriene: Leilighet (opp til 100 kvm), rekkehus (opp til 150 kvm) og enebolig (over 150 kvm).

Størrelsen på brennkammeret avgjør

I tillegg til at en for stor ovn forbrenningsmessig er et dårlig valg, er det også dårlig fyringsøkonomi i å velge en overdimensjonert variant.

- Det er størrelsen på brennkammeret som avgjør i hvilken type bolig ovnen passer. Den oppgitte effekten angir det arbeidsområdet som ovnen er godkjent for i Norge, og er en teoretisk beregnet modell., forklarer markedssjef hos Varmefag, Nina Melhus Nordby, til Bonytt.no.

- Dersom man forsøker å fyre små bål i ovner med store brennkamre, vil det skje en ufullstendig forbrenning, som igjen vil føre til soting på glassene og dårlig utnyttelse av veden.

20 kvadratmeter per kilowatt

Ifølge det danske nettstedet TermaTech vil en godt isolert bolig ha et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 kvadratmeter. I en leilighet på 100 kvadratmeter vil det derfor være tilstrekkelig med en peisovn som leverer 5 kW.

Dagens moderne peisovner er stort av konveksjonstypen. Det betyr at luft strømmer igjen den fra topp til bunn og sendes oppvarmet ut i rommet. Det innebærer også at overflatetemperaturen er lavere en tradisjonelle strålingsovner, som igjen betyr at konveksjonsovnen ikke er plasseringskritisk. Den kan derfor plasseres midt ute i rommet som langs en vegg. Rådet fra TermaTech er derfor å tenke funksjonell plassering, når ovnen skal plasseres.

Les også:

Kleberstein - fordeler og ulemper

Alt om oppvarming

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

5 råd mot sure og morgentrøtte barn

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!