Heksesot

Kan ha funnet årsaken til heksesot

En kjemisk forbindelse i malingen kan vise seg å være årsaken til heksesot, men Jotun er usikre.

HEKSESOT: Ny forskning mener å ha funnet årsaken til heksesot, men malingsprodusenten Jotun er usikker.
HEKSESOT: Ny forskning mener å ha funnet årsaken til heksesot, men malingsprodusenten Jotun er usikker. Foto: Foto: Mycoteam
Sist oppdatert

Mange boligeiere har opplevd problemet med at de hvite, nyoppussede veggene etter hvert får en skittengrå farge. Heksesot kalles fenomenet, eller irritasjonen, om man vil.

Nå kan årsaken til problemet være funnet. Det er Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) som har kommet frem til at det er en organisk forbindelse, kalt TMPD-MIB på fagspråket, som er årsaken.

- Vi mener vi i denne kjemiske forbindelse har funnet årsaken til hvorfor heksesot oppstår, forteller daglig leder hos Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, til klikk.no.

Hos Jotun er de imidlertid ikke sikre på om svaret er funnet, og tror årsaken er mer sammensatt og at det behøves mer forskning.

Viktig bestanddel i maling

Utfordringen med denne forbindelsen er at den er en viktig bestanddel i malingen. De binder overflaten slik at den blir glatt.

- Det er når denne forbindelse avdamper at den binder seg partikler i luften og deretter igjen fester seg til veggen.

Langvarig heksesot

Problemet med heksesot er at den fremtrer over en lengre periode.

- Selv om den har avdampet én gang og festet seg til veggen, kan den kjemiske forbindelse dampe av flere ganger og bidra til nye avsetninger på veggen. Heksesot kan derfor opptre over ett til så mye som fem år, forklarer Mohn Jenssen.

Ingen umiddelbar løsning

Heksesot

Du finner mer informasjon heksesot på nettstedet Heksesot.com.

Men selv om man nå mener å ha funnet årsaken til heksesoten, betyr ikke det at løsningen er nær.

- Siden den organiske forbindelsen er en viktig del av malingen, innebærer det at man ikke umiddelbart vil se malingsprodukter hvor denne forbindelsen er fjernet, utdyper Mohn Jenssen.

Ventilasjon fortsatt viktig

Mohn Jenssen mener nå at det er myndighetene og malingsprodusentene som må ta forskningsresultatene videre og vurdere om det er behov for å endre produkter og ventilasjonskrav.

- Derfor er god ventilasjon fortsatt det viktigste tiltaket mot å minske risikoen for heksesot, fordi vi ser ikke den samme problematikken i næringsbygg hvor ventilasjonen er mye bedre, utdyper Mohn Jenssen.

Usikker på om svaret er funnet

Hos Jotun er de usikre på om rapporten virkelig har avdekket årsaken til heksesot.

- Så langt virker det ikke som om rapporten avdekker noe særlig nytt, og det er lite som tyder på at de egentlig har kommet noe nærmere å kunne fastslå årsakssammenhengen til heksesot, slik det hevdes. Men vi må få lov til å gå mer detaljert inn i rapporten før vi konkluderer, sier kommunikasjonsdirektør i Jotun, Fredrik Tangeraas, til klikk.no.

- Vår oppfatningen er at forklaringen nok er mer sammensatt enn som så og at det nok trengs mer, og vitenskapelig forskning på dette feltet.

- Viktig å jobbe videre

Daglig leder hos Maling og Lakkindustriens Forbund, Cecilie R-F Skarning forteller at forbundet vil sende rapporten ut til sine medlemmer, fordi det er der den faglige kompetansens sitter.

- Og når vi får tilbakespill fra dem vil sammenfatte en konklusjon, sier hun til klikk.no.

- Dette er et område vi har vært opptatt av i mange år, og som vi synes det er viktig å jobbe videre med.

Les også:

Velg miljømerket maling

Du kan male huset om høsten

Trenger du nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Skal du barnehageplass, må du føde i dag

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også