Skader og ferietom bolig

Så enkelt kan du unngå skader på boligen i ferien

En stengt stoppekran og frakoblet elektronikk kan spare deg for mange tusenlapper.

MILLIONSKADER: Det er større risko for at huset ditt enten blir rammet av lynnedslag eller vannskader enn at noen skal bryte seg inn i det.
MILLIONSKADER: Det er større risko for at huset ditt enten blir rammet av lynnedslag eller vannskader enn at noen skal bryte seg inn i det. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox/Sintef Byggforsk
Sist oppdatert

Tips mot vannskader

Du finner mange gode råd til hvordan du kan unngå vannskader både på hjemmesidene til FNO og Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Mange er flinke til å sikre sin ferietomme bolig mot innbrudd, men hva med det som kan skje innvendig i huset.

Lynnedslag lager skader for mangfoldige millioner. Det samme gjør vannlekkasjer. Begge skadeformene kan enkelt forebygges.

Vannskader

Vannrør som springer lekk er ikke bare noe som tilhører vinteren. Også om sommeren inntreffer slike skader. Da er det dumt dersom du er på ferie og ikke får skrudd av vannet.

Ifølge Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk er risikoen større for å komme hjem til en vannskadet bolig enn til et innbrudd, og i 2010 ble det registrert 102 590 vannskader til en kostnad av 4,3 milliarder kroner.

Mange av disse vannskadene oppstod i juli.

- Vannskadene som oppstår i ferien blir ofte atskillig mer omfattende enn nødvendig, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages, forteller forskningsleder Lars Fiskum til klikk.no.

Generelt har det ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) vært en tydelig økning i utbetalinger til vannskader de siste årene.

- Hvert tiende minutt oppdages en vannskade, utdyper komminikasjonssjef Stine Neverdal i FNO.

Hovedstoppekranen

Det beste, og enkleste tiltaket mot vannskader i en ferietom bolig er å stenge hovedstoppekranen.

- Da slipper du å bli en del av vannskadestatistikken, utdyper Fiskum.

Lekkasjestopper

Et annet tiltak mot vannskader er å installere såkalte lekkasjestoppere. Disse monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning.

- Avanserte lekkasjestoppere overvåker alle rør og installasjoner i bygningen, og gir rabatt hos forsikringsselskapene, opplyser Fiskum.

Husk sluket

Det er også en god investering å rense sluket før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode.

Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

- Første dusj etter ferien kan dermed medføre redusert avrenning fra sluket og vann utover badegulvet. Dette kan gi økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, beskriver Fiskum.

Lynnedslag

Ifølge FNO forårsaker de aller fleste lynnedslag i boliger mindre skader, gjerne på elektriske gjenstander som TV, radio, PC, modem, telefaks, telefon, fryser, kjøleskap osv. Ofte oppstår skadene kun på den eldste og dårligste elektriske gjenstanden i boligen.

Ut med alle støpsler

- Det er vel ikke så mange andre råd å gi enn å trekke ut alle støpslene, sier daglig leder hos Nor El Tromsø, Agnar Johansen, til klikk.no.

Han understreker at også antennekabler og telefonkontakter må ut, fordi spenningen fra et lynnedslag også kan komme den veien.

Overspenningsvern

Johansen råder også til å installere et overspenningsvern.

Dette finnes i to typer; et grovvern som installeres i sikringskapet og finvern som plasseres mellom strømuttak og det elektriske utstyret.

Grovvernet vil gi den beste beskyttelsen, men dette må i så fal installeres av en autorisert installatør.

Holder ikke å slå av bryterne

I mange hjem finnes skjøteledninger med brytere på. Ifølge Agnar Johansen holder det ikke å skru av bryterne når man drar på ferie.

- Det vil ikke ha noen effekt ved et lynnedslag, fordi spenningen fra lynet slår over en slik kontakt og fortsetter rett inn i det elektriske apparatet.

Les også:

Les også